ßßß
W Polsce ketchup bezpretensjonalnie kojarzy się z sosem pomidorowym, jednak w innych krajach nie zawsze odgrywa identyczną rolę w kulinarnym świecie. Według Francuzów „escaveche” to po prostu sos, według Hiszpanów „escabeche”, to sos potrzebny do marynowania. Filipińczycy zamiast pomidorów, do wyrobu ketchupu wykorzystują banany, cukier oraz przyprawy.
Wynalezienie ketchupu przypisuje się bezwzględnie mieszkańcom Chin, którzy jako pierwsi sporządzili sos o nazwie „ket’siap”. Nie miał on jednak praktycznie nic wspólnego z dzisiejszym pomidorowym sosem, ponieważ był on bardziej podobny do sosu sojowego i stosowano go do doprawiania zup i dań rybnych. W XVII wieku angielscy marynarze sprowadzili sos do Europy. Tutaj zaczęto go po raz pierwszy modyfikować, dodając do niego różne składniki, takie jak ogórki, orzechy lub ostrygi, a dopiero w XVIII wieku po raz pierwszy dodano przecier pomidorowy. Pomysł ten zdobył największe uznanie wśród degustatorów. Stany Zjednoczone miały okazję wypróbować prymitywnego sosu w XIX wieku. Szybko kulinarnym specyfikiem zaczął się opiekować John Heinz, który pod koniec dziewiętnastego stulecia sprzedawał go już jako „tomato ketchup”. Oczywiście był to ketchup jego własnej receptury, który sprzedawany jest do dnia dzisiejszego.
Ketchup przede wszystkim stosuje się jako samowystarczający sos do rozmaitych potraw. Największą popularność mają dania typu Fast food, czyli hamburgery, frytki oraz pizze. Jednak ketchupu można używać do sporządzania innych sosów, na przykład do mięs lub jako dodatek do zapraw różnych zup. Ketchup idealnie nadaje się do grillowanych mięs, kiełbas, kaszanki, karkówki czy skrzydełek z kurczaka.
Im ketchup ma więcej wspólnego z pomidorami, tym więcej cennych właściwości będzie posiadać. Przede wszystkim regularne spożywanie ketchupu może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz będzie zapobiegać występowaniu wylewów. Dlatego trzeba sięgać po produkty zawierające dużo pomidorów, lub sporządzać ketchup według domowej receptury. Niestety najtańsze sosy pomidorowe mogą nie mieć nic wspólnego z pomidorami, a jedynie ze sztucznymi środkami spożywczymi. Prawdziwy ketchup będzie zawierał w sobie witaminy B, C, K, a także składniki mineralne takie jak magnez, fosfor, cynk, wapń, żelazo, chlor, jod, kobalt, miedź oraz fluor. Natomiast zawarty w pomidorach likopen, czyli czerwony barwnik, jest odpowiedzialny za zapobieganie wystąpienia chorób nowotworowych. Ketchup zawiera w sobie śladowe ilości błonnika oraz białka. Klasyczny ketchup przyprawia się cebulą, solą, ziołami angielskimi, goździkami, a także cynamonem. Taki zestaw przypraw również dostarcza dużo składników odżywczych.
Porcja: 15g Kalorie: 15 kcl
Błonnik pokarmowy0,045 g
z cukrów13 kcal
z białek0,64 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość1,5E-05 g
Objętość15 g/m3
Food folate1,5E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,0071 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,019 μg
Tłuszcz0,047 g
Tłuszcze nasycone0,0065 μg
Węglowodany3,8 g
Total Folate1,5E-06 μg
Sacharoza0 g
Glukoza1,8 g
Maltoza0,26 g
Fruktoza1,4 g
Galaktoza0 g
Cukier3,4 g
Białko0,261 g
Tryptofan0,0027 g
Treonina0,0096 g
Izoleucyna0,008 g
Leucine0,011 g
Lysine0,012 g
Metionina0,0023 g
Cystyna0,0024 g
Fenyloalanina0,0087 g
Tyrosine0,0054 g
Walina0,0084 g
Arginina0,0081 g
Histydyna0,0066 g
Alanina0,013 g
Kwas asparaginowy0,052 g
Kwas glutaminowy0,165 g
Glicyna0,0068 g
Prolina0,009 g
Seryna0,0098 g
A7,1E-06 μg
B11,7E-06 mg
C0,0023 mg
B61,4E-06 mg
E0,000219 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol2E-05 μg
Delta-tocopherol0 μg
B30,000214 mg
B120 μg
B22E-05 mg
B56,9E-06 μg
B90 μg
K4,2E-07 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0,0025 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)140 IU
Bete-karoten8,4E-05 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,0006 mg
Omega-60,018 mg
Fosfor0,005 mg
Magnez0,0029 mg
Potas0,057 mg
Sód0,085 μg
Wapń0,0027 mg
Żelazo7,7E-05 mg
Cynk3,9E-05 mg
Fluor2,3E-06 μg
Mangan1,9E-05 μg
Miedź2,7E-05 μg
Selen4,5E-08 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,0011 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %