Sos teriyaki

nazwa

Japoński sos produkowany z naturalnie warzonego sosu sojowego, cukru oraz przypraw: anyżu, imbiru, cynamonu i kminku. Teriyaki to nazwa japońskiej techniki kulinarnej, która polega na przyrządzaniu mięsa lub ryby w specjalnej marynacie nadającej słodkawy smak i „połyskliwy” wygląd potrawie.

Zastosowanie

Sos Teriyaki stanowi świetną marynatę i zaprawę do pieczonych mięs, ryb, warzyw i potraw z grilla. Można ją wzbogacić o miód, sok z cytryny, goździki czy imbir.

Wartości odżywcze

Porcja: 72g Kalorie: 64 kcl

Błonnik pokarmowy0,072   g

z cukrów45 kcal

z białek17 kcal

z alkoholu2 kcal

Gęstość8,64E-05 g

Objętość59 g/m3

Food folate5,8E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0   μg

Tłuszcze wielonienasycone0   μg

Tłuszcz0,014   g

Tłuszcze nasycone0   μg

Tłuszcze trans0   g

Węglowodany11   g

Total Folate5,8E-06   μg

Cukier10   g

Białko0,0043   g

A0   μg

B12,2E-05   mg

C0   mg

B67,2E-05   mg

E0   mg

Beta-Tocopherol0 μg

B30,000914   mg

B120   μg

B25E-05   mg

B50,000144   μg

B90   μg

K0   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)0   IU

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30 mg

Omega-60 mg

Fosfor0,111   mg

Magnez0,044   mg

Potas0,162   mg

Sód2,8   μg

Wapń0,018   mg

Żelazo0,0012   mg

Cynk7,2E-05   mg

Mangan0   μg

Miedź7,2E-05   μg

Selen7,9E-07   μg

Cholesterol0   μg