ßßß
Składniki(na 3 porcje)- 300g filetu z łososia- 7 pomidorków koktajlowych- 1 cebula- 100g makaronu Mie- 3 łyżeczki jasnego sezamu + do dekoracji- olej ryżowySos teriyaki- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru- 1 ząbek czosnku- 1/2 szklanki sosu sojowego- 1 łyżeczka sosu rybnego- 1 cm papryczki chilli (posiekanej)- 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki)- 1/4 szklanki cukruPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 200 C. Przygotować sos teriyaki: do miseczki wlać sos sojowy, bulion, sos rybny, cukier. Imbir i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach, papryczkę chilli drobniutko posiekać, dodać do miseczki i wszystko razem wymieszać. Do naczynia żaroodpornego włożyć filet z łososia skórką w dół i wlać sos teriyaki. Piec 16 minut. Wyjąć łososia z piekarnika i usunąć z niego skórę. W woku rozgrzać olej ryżowy i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Wlać sos teriyaki z naczynia żaroodpornego, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i lekko odparować sos. W międzyczasie przygotować makaron Mie. Do woka dodać łososia w kawałkach oraz makaron, całość wymieszać i posypać sezamem. Smacznego!