Sos sojowy

nazwa

Sos sojowy

Jego produkcja sięga tysiące lat wstecz. Jest słonym, brązowym płynem uzyskiwanym z fermentowanych ziaren soi. Ziarna soi miesza się z niektórymi rodzajami ziarna pieczonego (pszenica, jęczmień lub ryż), dodając drożdży i zachowawczą ilość soli. Mikstura leżakuje przez kilka miesięcy, a następnie jest przecedzana i wlewana do butelek. Konsystencja sosu może wahać się od bardzo rzadkiej do bardzo gęstej. Smaki zależą od typu sosu, ale ich różnice są bardzo subtelne.

Rodzaje sojowego sosu

Jasny sos sojowy
Charakteryzuje się rzadszą konsystencją i bardziej słonym smakiem, niż ciemniejsze odmiany. Jest wykorzystywany, gdy istnieje ryzyko, że ciemny sos zniszczy wizualną kompozycję potrawy. Używa się go również do uzyskania łagodniejszego smaku, szczególnie w kwestii owoców morza. Znakomicie podkreśla smak marynaty. Dodanie sosu do sałatek sprawi, że smak umami będzie bardzo odczuwalny. Jest standardowym sosem w kuchni chińskiej i japońskiej.
Ciemny sos sojowy
Jest szeroko stosowany w całej Azji. Jego konsystencja jest gęściejsza niż w przypadku jasnego sosu. Odznacza się też bardziej intensywnym i cierpkim smakiem. Barwi się na kolor czekoladowy. Dojrzewa przez dłuższy czas z odrobiną melasy lub karmelu. Jest lepki i posiada mniejszą zawartość soli niż jego jasny krewniak. Dodany pod koniec gotowania, zabarwia sosy i dania z makaronem, zapewniając odrobinę słodyczy.
Tamari
Otrzymywany jest z małej ilości pszenicy lub bez, i jest podobny do jasnego sosu sojowego. Jest idealny w diecie bezglutenowej. Dzięki wysokiej zawartości soi, Tamari ma silny smak. Stanowi znakomitą przyprawę i cenny składnik w przyrządzaniu dipów.
Shoyu
Jest sosem sojowym w stylu japońskim, produkowanym z równych proporcji soi i pszenicy. Dzięki temu odznacza się słodszym i mniej intensywnym smakiem. Jest ciemniejszy od jasnego sosu i nie dominuje innych smaków. Odpowiednio zbilansowany smak Shoyu nadaje się dla wszystkich potrzeb kulinarnych – od szybkiego smażenia, po składnik sosu do spaghetti.
Słodki sos sojowy
Uzyskuje swoją słodycz z cukru palmowego. Jest bardzo popularny w Indonezji, gdzie wykorzystuje się go do szybkiego smażenia, przyrządzania dipów i marynat. Można go dodawać do sosu barbecue lub stosować jako glazurę do mięs i ryb, oraz warzyw, takich jak bakłażan i grzyby Portobello.
Sos sojowy niskosodowy
Jego zawartość soli jest ok. 40% mniejsza, niż w przypadku zwykłego sosu sojowego. Wykorzystywany jest tak samo, jak sos sojowy lub Shoyu.
Grzybowy sos sojowy
Jest ciemnym sosem pochodzącym z Chin, a jego zawartość posiada esencję grzybów słomkowych. Odznacza się głębokim, bogatym zapachem i może być świetnym substytutem innych typów sojowego sosu.

Przechowywanie

Z biegiem czasu, kolor sosu sojowego ulega wzmocnieniu, a jego smak zanika. W związku z tym, należy zachować ostrożność i trzymać sos w chłodnym miejscu, z dala od działania promieni słonecznych. Przed otwarciem butelki, sos sojowy nie jest podatny na psucie, nawet podczas długiego przechowywania. Po otwarciu, sos wchodzi w reakcję z powietrzem aktywując proces utleniania. Przechowywanie sosu w chłodnym i ciemnym miejscu zapobiega rozwojowi drożdży. Najlepszym miejscem jest lodówka. Otwarty sos sojowy może przeżyć w lodówce nawet miesiąc.

Wartości odżywcze

Porcja: 36g Kalorie: 14 kcl

Błonnik pokarmowy0,18   g

z cukrów11 kcal

z białek3,1 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość4,32E-05 g

Objętość30 g/m3

Food folate4,7E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,0032   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,0079   μg

Tłuszcz0,029   g

Tłuszcze nasycone0,0022   μg

Węglowodany2,8   g

Total Folate4,7E-06   μg

Cukier0,612   g

Białko0,875   g

A0   μg

B11,5E-05   mg

C0   mg

B65,1E-05   mg

E0   mg

B30,001   mg

B120   μg

B23,9E-05   mg

B59,7E-05   μg

B90   μg

K0   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)0   IU

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,0011 mg

Omega-60,0068 mg

Fosfor0,033   mg

Magnez0,0022   mg

Potas0,055   mg

Sód2   μg

Wapń0,0018   mg

Żelazo0,000536   mg

Cynk0,000112   mg

Mangan0,000129   μg

Miedź3,5E-05   μg

Selen2,9E-07   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %