ßßß
Jednoroczna roślina należąca do rodziny traw, powszechnie uprawiana na terenach tropikalnych i subtropikalnych Azji i Afryki. Do największych producentów ryżu należą Chiny, Indie i Indonezja. Ryż uprawia się również we Francji, Włoszech i Hiszpanii.
Ryż pochodzi z Chin, gdzie uprawiano go już 7000 lat p. n. e.
Do celów konsumpcyjnych służy ziarno, które w procesie łuszczenia traci znaczną ilość białka i witamin. Z ziarna ryżowego produkuje się kasze, płatki, mączkę, otręby, kleik i pieczywo. Ryż stanowi również surowiec do produkcji araku, sake, wina ryżowego i innych napojów. Jest podstawowym składnikiem dań kuchni orientalnej. Ma ogromne zastosowanie w kuchni jako dodatek do zup, dań mięsnych, dań słodkich, risotto, sushi. Można go podawać na słodko, słono czy w daniach pikantnych.
Ryż to najłatwiej przyswajalne dla organizmu człowieka zboże. Jest bogaty w białko i błonnik. Polecany jest osobom uczulonym na gluten oraz będącym na diecie lekkostrawnej. Ma korzystny wpływ na układ pokarmowy. Likwiduje biegunki i podrażnienia jelit. Wspomaga działanie układu nerwowego, ponieważ zawiera witaminy z grupy B. Chroni przed chorobami przewlekłymi: nowotworami, chorobami serca, cukrzycą, udarami, osteoporozą. Likwiduje otyłość, nadciśnienie i wysoki poziom cholesterolu
Ryż po indyjsku – ryż należy gotować 15 minut w dużej ilości osolonej wody, następnie odcedzić i opłukać w zimnej wodzie. Ostudzony i odsączony ryż wsypujemy do naczynia, dodajemy masło i całość pod przykryciem wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Gdy woda całkowicie odparuje, ryż robi się sypki i biały. Tak sporządzony można podać z cielęciną, baraniną lub drobiem.
Porcja: 202g Kalorie: 257 kcl
Błonnik pokarmowy1,6 g
z cukrów225 kcal
z białek20 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość0,00017574 g
Objętość237 g/m3
Food folate6,1E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,326 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,289 μg
Tłuszcz0,923 g
Tłuszcze nasycone0,211 μg
Węglowodany55 g
Total Folate5,9E-05 μg
Sacharoza0,162 g
Skrobia61 g
Glukoza0,02 g
Maltoza0 g
Fruktoza0,04 g
Galaktoza0 g
Cukier0,136 g
Białko5,3 g
Tryptofan0,062 g
Treonina0,183 g
Izoleucyna0,224 g
Leucine0,429 g
Lysine0,176 g
Metionina0,121 g
Cystyna0,106 g
Fenyloalanina0,274 g
Tyrosine0,169 g
Walina0,313 g
Arginina0,426 g
Histydyna0,122 g
Alanina0,294 g
Kwas asparaginowy0,489 g
Kwas glutaminowy1 g
Glicyna0,234 g
Prolina0,27 g
Seryna0,266 g
A0 μg
B10,000184 mg
C3,4E-05 mg
B60,000163 mg
E6,3E-05 mg
B30,0024 mg
B121E-08 μg
B24E-05 mg
B50,000728 μg
B95,3E-05 μg
K0 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)0 IU
Bete-karoten0 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,029 mg
Omega-60,259 mg
Fosfor0,078 mg
Magnez0,02 mg
Potas0,067 mg
Sód0,209 μg
Wapń0,016 mg
Żelazo0,0015 mg
Cynk0,887 mg
Fluor8,3E-05 μg
Mangan0,000774 μg
Miedź0,000117 μg
Selen1,6E-05 μg
Cholesterol0,000168 μg
Objętość(ml)0 ml