Wykonanie
Tego wpisu nie planowałam. Typowa poniedziałkowa pomidorowa, którą miałam zamiar zrobić, wydała mi się tak
banalna, że stwierdziłam, że nie ma sensu. Jednak medytując nad garnkiem, w którym grzał się wczorajszy rosół,
doszłam do wniosku, że trzeba zgłębić zakamarki lodówki i zrobić w niej nieco miejsca. Znalazłam pół puszki
mleka kokosowego (jeszcze dobrego – żeby nie było :P),
potem wzięłam do ręki czerwoną pastę
curry, a reszta stała się sama. Tradycyjna pomidorowa w indyjskim wydaniu nabrała rumieńców niczym bollywoodzka gwiazda 😉Składniki :1 litr
bulionu (w wersji wege warzywnego)3
marchewki z rosołu (razem ok. 150-200g)1
pietruszka z rosołu50 g
ryżu4 czubate łyżeczki
koncentratu pomidorowegołyżeczka czerwonej pasty
curry200 ml
mleka kokosowegocoś zielonego do ozdoby – u mnie bazylka 😉
Bulion zagotuj z dużymi kawałkami
marchewek i
pietruszki, następnie zmiksuj całość blenderem. Wsyp
ryż i gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy
ryż będzie już miękki, dodaj
koncentrat pomidorowy i pastę
curry. Dokładnie zamieszaj i wlej
mleko kokosowe – odrobinę warto zostawić do dekoracji. Zdejmij z kuchenki i podawaj. I to tyle – smacznego 😉Related PostsZupa z
czerwonej soczewicy z tajską pastą
curryZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiZupa ogórkowa z
kaszą mannąZupa jarzynowa z
kapustą pekińskąZupa z
czerwoną soczewicą