ßßß Cookit - przepis na „Indyjska” pomidorowa z ryżem

„Indyjska” pomidorowa z ryżem

Wykonanie

Tego wpisu nie planowałam. Typowa poniedziałkowa pomidorowa, którą miałam zamiar zrobić, wydała mi się tak banalna, że stwierdziłam, że nie ma sensu. Jednak medytując nad garnkiem, w którym grzał się wczorajszy rosół, doszłam do wniosku, że trzeba zgłębić zakamarki lodówki i zrobić w niej nieco miejsca. Znalazłam pół puszki mleka kokosowego (jeszcze dobrego – żeby nie było :P), potem wzięłam do ręki czerwoną pastę curry, a reszta stała się sama. Tradycyjna pomidorowa w indyjskim wydaniu nabrała rumieńców niczym bollywoodzka gwiazda 😉
Składniki :
1 litr bulionu (w wersji wege warzywnego)
3 marchewki z rosołu (razem ok. 150-200g)
1 pietruszka z rosołu
50 g ryżu
4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
łyżeczka czerwonej pasty curry
200 ml mleka kokosowego
coś zielonego do ozdoby – u mnie bazylka 😉
Bulion zagotuj z dużymi kawałkami marchewek i pietruszki, następnie zmiksuj całość blenderem. Wsyp ryż i gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż będzie już miękki, dodaj koncentrat pomidorowy i pastę curry. Dokładnie zamieszaj i wlej mleko kokosowe – odrobinę warto zostawić do dekoracji. Zdejmij z kuchenki i podawaj. I to tyle – smacznego 😉
Related Posts
Zupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curry
Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
Zupa ogórkowa z kaszą manną
Zupa jarzynowa z kapustą pekińską
Zupa z czerwoną soczewicą
Źródło:http://agatagotuje.pl/indyjska-pomidorowa-z-ryzem