ßßß
Jest to roślina dwuletnia z rodziny selerowatych. Pochodzi z Europy Południowej, Wysp Kanaryjskich, Tunezji, Maroka i Algierii. Występuje dziko na Półwyspie Apenińskim oraz Bałkańskim. Obecnie uprawia się ją niemal na całym świecie zarówno dla części jadalnych jak korzeń i liście, jak i dla olejku.
Pietruszkę uprawia się od stuleci. Używali jej starożytni Grecy i Rzymianie, którzy pierwotnie znajdowali ją na wapiennych skałach, gdzie dziko rosła (łac. petra – skała). Wówczas uważano ją w tych rejonach za roślinę świętą, która wzmacnia i przywraca siły witalne. Przypisywano jej nawet właściwości wpływające na refleks i czyniące człowieka sprytnym. Wykorzystywali ją również jako środek owadobójczy. Lecznicze działanie pietruszki docenili rownież Egipcjanie, stosowali ją na schorzenia układu moczowego. Uprawę rośliny przejęli później Iberowie, Gallowie, Germanie i Słowianie. W średniowieczu pietruszkę hodowano w celach leczniczych i dekoracyjnych, dopiero później zaczęto stosować ją powszechnie w kuchni. Jej właściwości docenił i rozpowszechnił ojciec Klimuszko, który zalecał codzienne spożywanie surowej pietruszki.
W kuchni pietruszka jest popularnym warzywem. Z korzenia przyrządza się sałatki, używa się go do zup, mięs czy ryb. Natka pietruszki służy natomiast do posypywania różnych potraw, np. zup, ziemniaków, sałatek oraz jako składnik farszów, sosów czy koktajli warzywnych. Pietruszkę zawiera popularne masło ziołowe. Pietruszkę można stosować jako lekarstwo na różne schorzenia. W medycynie ludowej popularne specyfiki z pietruszki to: moczopędny wywar z korzenia pietruszki, napar z nasion pietruszki (przy zapaleniu pęcherza moczowego i nadmiernych gazach), wywar z pietruszki na obniżenie ciśnienia, sok z natki pietruszki na anemię, szkorbut, wysoką gorączkę, brak apetytu i zaburzenia menstruacji, herbatka z natki pietruszki w ciążowym zapaleniu nerek, na stłuczenia w postaci okładów, na wysypki skórne, kamicę moczową i gościec przewlekły. Można stosować okłady z natki pietruszki przeciwko plamom wątrobianym na skórze.
Porcja: 1g Kalorie: 0,36 kcl
Błonnik pokarmowy0,033 g
z cukrów0,23 kcal
z białek0,072 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość2,9E-07 g
Objętość3,9 g/m3
Food folate1,5E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,003 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,0012 μg
Tłuszcz0,0079 g
Tłuszcze nasycone0,0013 μg
Węglowodany0,063 g
Total Folate1,5E-06 μg
Cukier0,0085 g
Białko0,03 g
Tryptofan0,00045 g
Treonina0,0012 g
Izoleucyna0,0012 g
Leucine0,002 g
Lysine0,0018 g
Metionina0,00042 g
Cystyna0,00014 g
Fenyloalanina0,0015 g
Tyrosine0,00082 g
Walina0,0017 g
Arginina0,0012 g
Histydyna0,00061 g
Alanina0,002 g
Kwas asparaginowy0,0029 g
Kwas glutaminowy0,0025 g
Glicyna0,0015 g
Prolina0,0021 g
Seryna0,0014 g
A4,2E-06 μg
B18,6E-07 mg
C0,0013 mg
B69E-07 mg
E7,5E-06 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol5,3E-06 μg
Delta-tocopherol0 μg
B31,3E-05 mg
B120 μg
B29,8E-07 mg
B54E-06 μg
B90 μg
K1,6E-05 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna5,6E-05 μg
A(IU)84 IU
Bete-karoten5,1E-05 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-38E-05 mg
Omega-61,2E-06 mg
Fosfor0,00058 mg
Magnez0,0005 mg
Potas0,0055 mg
Sód0,00056 μg
Wapń0,0014 mg
Żelazo6,2E-05 mg
Cynk1,1E-05 mg
Mangan1,6E-06 μg
Miedź1,5E-06 μg
Selen1E-09 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol5E-05 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %