Sola

nazwa

Sola

Sola należy do rodziny flądrokształtnych, zwanej też Soleidae lub rodziną solowatych. Charakteryzuje się spłaszczonym i wydłużonym kształtem z parą małych oczu na prawej części ciała. Sola zwyczajna (Solea solea) stanowi cenny rodzaj komercyjnej żywności. Osiąga długość około 50 cm. Jej ciało zabarwione jest na brązowo. Posiada czarne plamy na każdej płetwie piersiowej. Występuje w ujściach rzek wpadających do wschodniego Atlantyku i Morza Śródziemnego.

Przygotowanie

  • Usunąć płetwy przy pomocy ostrego noża lub nożyczek.
  • Przyłożyć nóż do końca ogona i zeskrobać trochę skóry.
  • Obrać skórę, trzymając w jednej ręce kuchenny ręcznik, a drugą przytrzymując rybę. Powinna się łatwo oderwać.
  • Przygotowując solę do grillowania, przejechać nożem przez środek ciała – od głowy do ogona.
  • Odciąć mięso od ości, aby otworzyć rybę, ale w taki sposób, aby nadal była w jednym kawałku.
  • Takie samo cięcie wykonać po drugiej stronie ciała.
  • Odciąć głowę i ogon za pomocą nożyczek. Po przyrządzeniu ryby, będzie można łatwo oddzielić ości od mięsa.

Zastosowanie

Solę gotuje się z usuniętą skórą. Smakuje najlepiej, gdy jest przyrządzana najprostszymi metodami - grillowana, usmażona na patelni lub upieczona. Idealnie komponuje się ze smakowym masłem i prostymi sosami. Dania klasyczne obejmują francuskie potrawy, jak Sole Véronique, Sole à la Meunière lub goujons.

Wartości odżywcze

Makroskładniki

W 170 g pieczonej soli zwyczajnej zawarte jest ok 25 g białka, czyli ok. 50% dziennej dawki. Ta sama porcja dostarcza również 4 g tłuszczu i 146 kalorii. Nie zawiera węglowodanów i błonnika.

Witaminy

170 g porcja zawiera 11% dziennej dawki niacyny (2,17 mg) i 37% dziennej dawki witaminy B12. Niacyna pomaga w przekształcaniu żywności w energię. Ma też kluczowe znaczenie dla zdrowej skóry, komórek krwi, mózgu i funkcji układu nerwowego. Witamina B12 pomaga chronić komórki nerwowe i wspiera produkcję erytrocytów.

Minerały

170 g pieczonej soli zawiera 52% dziennej dawki fosforu (526 mg), a także 10% dziennej dawki potasu i magnezu.

Kwasy tłuszczowe omega-3

Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w soli różni się w zależności od wieku ryby, miejsca połowu i sezonu. 170 g pieczonej soli zawiera 400-1.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3.

Jak sprawdzić świeżość soli

  • Należy zacząć od sprawdzenia koloru. Po usunięciu skóry, mięso powinno być delikatne, białe i błyszczące. Unikać barwy szarej lub niebieskiej.
  • Powąchać mięso. Zapach dobrej soli jest świeży, słodkawy z lekkim akcentem wody morskiej. Przytłaczająco kwaśny odór oznacza, że ryba jest zepsuta.
  • Wypytać sprzedawcę, kiedy ryba została złowiona i czy była wcześniej zamrażana.
  • Przycisnąć ciało soli używając palców lub widelca. Ryba powinna być jędrna. Jeśli lekki nacisk stworzy wgniecenie na ciele lub utworzy papkę, sola nie jest świeża i dobra do użycia.

Przechowywanie

Po zakupie soli, należy ją przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. W ten sposób, cała ryba będzie świeża przez dwa dni, a filety przez jeden dzień. Po dwóch dniach, niewykorzystaną solę należy wyrzucić.

Wartości odżywcze

Porcja: 55g Kalorie: 47 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

z cukrów0 kcal

z białek36 kcal

z alkoholu0 kcal

Food folate3,3E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,361   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,252   μg

Tłuszcz1,3   g

Tłuszcze nasycone0,298   μg

Węglowodany0   g

Total Folate3,3E-06   μg

Cukier0   g

Białko8,4   g

Tryptofan0,108   g

Treonina0,395   g

Izoleucyna0,415   g

Leucine0,734   g

Lysine0,859   g

Metionina0,308   g

Cystyna0,101   g

Fenyloalanina0,343   g

Tyrosine0,323   g

Walina0,44   g

Arginina0,604   g

Histydyna0,206   g

Alanina0,521   g

Kwas asparaginowy0,934   g

Kwas glutaminowy1,4   g

Glicyna0,432   g

Prolina0,329   g

Seryna0,392   g

A6,6E-06   μg

B11,4E-05   mg

C0   mg

B66,3E-05   mg

E0,000424   mg

B30,000703   mg

B127,2E-07   μg

B21,4E-05   mg

B50,000125   μg

B90   μg

K5,5E-08   μg

Retinol6,6E-06   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)20   IU

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,195 mg

Omega-60,03 mg

Fosfor0,17   mg

Magnez0,012   mg

Potas0,108   mg

Sód0,2   μg

Wapń0,014   mg

Żelazo0,000127   mg

Cynk0,000215   mg

Mangan9,4E-06   μg

Miedź1,3E-05   μg

Selen1,8E-05   μg

Cholesterol0,031   μg

Objętość(ml)0   ml