ßßß
Sola należy do rodziny flądrokształtnych, zwanej też Soleidae lub rodziną solowatych. Charakteryzuje się spłaszczonym i wydłużonym kształtem z parą małych oczu na prawej części ciała. Sola zwyczajna (Solea solea) stanowi cenny rodzaj komercyjnej żywności. Osiąga długość około 50 cm. Jej ciało zabarwione jest na brązowo. Posiada czarne plamy na każdej płetwie piersiowej. Występuje w ujściach rzek wpadających do wschodniego Atlantyku i Morza Śródziemnego.
Solę gotuje się z usuniętą skórą. Smakuje najlepiej, gdy jest przyrządzana najprostszymi metodami - grillowana, usmażona na patelni lub upieczona. Idealnie komponuje się ze smakowym masłem i prostymi sosami. Dania klasyczne obejmują francuskie potrawy, jak Sole Véronique, Sole à la Meunière lub goujons.
Makroskładniki
W 170 g pieczonej soli zwyczajnej zawarte jest ok 25 g białka, czyli ok. 50% dziennej dawki. Ta sama porcja dostarcza również 4 g tłuszczu i 146 kalorii. Nie zawiera węglowodanów i błonnika.
Witaminy
170 g porcja zawiera 11% dziennej dawki niacyny (2,17 mg) i 37% dziennej dawki witaminy B12. Niacyna pomaga w przekształcaniu żywności w energię. Ma też kluczowe znaczenie dla zdrowej skóry, komórek krwi, mózgu i funkcji układu nerwowego. Witamina B12 pomaga chronić komórki nerwowe i wspiera produkcję erytrocytów.
Minerały
170 g pieczonej soli zawiera 52% dziennej dawki fosforu (526 mg), a także 10% dziennej dawki potasu i magnezu.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w soli różni się w zależności od wieku ryby, miejsca połowu i sezonu. 170 g pieczonej soli zawiera 400-1.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3.
Po zakupie soli, należy ją przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. W ten sposób, cała ryba będzie świeża przez dwa dni, a filety przez jeden dzień. Po dwóch dniach, niewykorzystaną solę należy wyrzucić.
Porcja: 55g Kalorie: 47 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z cukrów0 kcal
z białek36 kcal
z alkoholu0 kcal
Food folate3,3E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,361 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,252 μg
Tłuszcz1,3 g
Tłuszcze nasycone0,298 μg
Węglowodany0 g
Total Folate3,3E-06 μg
Cukier0 g
Białko8,4 g
Tryptofan0,108 g
Treonina0,395 g
Izoleucyna0,415 g
Leucine0,734 g
Lysine0,859 g
Metionina0,308 g
Cystyna0,101 g
Fenyloalanina0,343 g
Tyrosine0,323 g
Walina0,44 g
Arginina0,604 g
Histydyna0,206 g
Alanina0,521 g
Kwas asparaginowy0,934 g
Kwas glutaminowy1,4 g
Glicyna0,432 g
Prolina0,329 g
Seryna0,392 g
A6,6E-06 μg
B11,4E-05 mg
C0 mg
B66,3E-05 mg
E0,000424 mg
B30,000703 mg
B127,2E-07 μg
B21,4E-05 mg
B50,000125 μg
B90 μg
K5,5E-08 μg
Retinol6,6E-06 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)20 IU
Bete-karoten0 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,195 mg
Omega-60,03 mg
Fosfor0,17 mg
Magnez0,012 mg
Potas0,108 mg
Sód0,2 μg
Wapń0,014 mg
Żelazo0,000127 mg
Cynk0,000215 mg
Mangan9,4E-06 μg
Miedź1,3E-05 μg
Selen1,8E-05 μg
Cholesterol0,031 μg
Objętość(ml)0 ml