Wykonanie
Jeszcze miesiąc temu, chcąc się uchronić przez obezwładniającymi upałami, ewakuowałam się z betonowego Wrocławia, który dyszał żarem i pojechałam na
wieś. Rano nosiłam dzieciom wiadra
wody do dmuchanego baseniku, a wieczorami wsłuchiwałam się w koncert urządzany na łąkach przez koniki polne. Tęskniłam za chłodem.Minęły cztery tygodnie i, wraz z nadejściem września, zmieniła się aura. Wieczorami parzę sobie
herbatę z
miodem i
cytryną, zakładam grube skarpetki, zasiadam z książką na kanapie i nakrywam się kocem. Taka jesienna przytulność bardziej mi odpowiada niż gorąc, który sprawia, że człowiek ma ochotę wyskoczyć z własnej skóry.Jesień, która dopiero się zapowiada, bo jeszcze oficjalnie nie przyszła, to czas, gdy potrawy z piekarnika smakują jak nigdy. Nie trzeba wiele zachodu, żeby zrobić coś pysznego.
Ziemniaki ugotowane w mundurkach, zgniecione i zapieczone z aromatycznymi
przyprawami to jeden z przykładów takich łatwych dań. Łatwych, ale nieszablonowych. Ja je podałam z
jajkiem sadzonym i z pieczoną
dynią Hokkaido (taką „po prostu”, oprószoną tylko
solą i lekko posmarowaną
masłem).
Składniki (4 porcje):1 kg g
ziemniaków wielkości
jajka4-5 łyżek
oliwy z oliwekprzyprawy:
sól morska, świeżo mielony
czarny pieprz, 3-4 gałązki świeżego
rozmarynu, 3-4 szczypty
chili w płatkach lub nitkach albo świeża drobno posiekana wg uznania
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Kiedy będą miękkie, odcedź je i poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.W niewielkim naczyniu wymieszaj z
oliwą posiekany
rozmaryn oraz
chili.
Ziemniaki ułożone na blasze rozgnieć za pomocą np. słoika, aby uzyskać placuszek. Każdy oprósz
solą i świeżo mielonym
pieprzem, następnie posmaruj
oliwą z
przyprawami.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i zapiekaj, aż się zrumienią.
Related PostsKremowa zupa ziemniaczana z chorizo
Młode ziemniaki w
solnych „skorupkach” z
sosem czosnkowymRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremSałatka z
burakami i
wiśniami (i co ze mnie za kobieta?)Babka ziemniaczana z
białą kiełbasą