Wykonanie
Chipsy, zmora dzisiejszych czasów. Niestety niezdrowe – te sklepowe. My bardzooo lubimy, więc oprzeć się jest trudno. Dlatego ja robię swoje
chipsy.
Jak sporządzić takie chipsy? Nic trudnego:- 6 bardzo dużych
ziemniaków (MEGA DUŻYCH)-
oliwa z oliwek-
sól morskaZiemniaki obieramy i kroimy wedle życzenia. Ja na swoim skromnym przyrządzie zrobiłam proste, karbowane i patyczki.
Ważne, by
potem rozsypać je na ścierce, by jak najwięcej
wody wsiąkło w Nią. Następnie delikatnie każde z różnych rodzajów pokropić delikatnie
oliwą, wymieszać i rozłożyć dość cienko na blaszce i piec w ok 210-220’C ok. 25-30 min. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.Można też robić we frytkownicy, ale są wtedy robione w głębokim
oleju.Na koniec delikatnie solimy, możemy również użyć
papryki ostrej by
mieć inny smak, lub
czosnku granulowanego.
Świetnie smakują z
sosem czosnkowym, przepisik na własny sos tutaj –>
SOS CZOSNKOWY.Ferinowe smacznego :)