ßßß
Jak sporządzić takie chipsy? Nic trudnego:- 6 bardzo dużych ziemniaków (MEGA DUŻYCH)- oliwa z oliwek- sól morskaZiemniaki obieramy i kroimy wedle życzenia. Ja na swoim skromnym przyrządzie zrobiłam proste, karbowane i patyczki.
Ważne, by potem rozsypać je na ścierce, by jak najwięcej wody wsiąkło w Nią. Następnie delikatnie każde z różnych rodzajów pokropić delikatnie oliwą, wymieszać i rozłożyć dość cienko na blaszce i piec w ok 210-220’C ok. 25-30 min. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.Można też robić we frytkownicy, ale są wtedy robione w głębokim oleju.Na koniec delikatnie solimy, możemy również użyć papryki ostrej by mieć inny smak, lub czosnku granulowanego.
Świetnie smakują z sosem czosnkowym, przepisik na własny sos tutaj –> SOS CZOSNKOWY.Ferinowe smacznego :)