Wykonanie
Danie jest proste, ale niebanalne. Wystarczy ułożyć wyszorowanego
ziemniaka, najlepiej podłużnego,
między dwie drewniane końcówki i kroić do momentu, aż nóż poczuje
opór. W ten sposób unikniemy przecięcia do końca i
ziemniak zachowa nietypowy wygląd. Naciętego
ziemniaka polewamy
oliwą, którą można wymieszać z ulubionymi
ziołami. Tym razem był dodatkiem do pieczonego
kurczaka, ale i sam jest królem na talerzu. My zjadamy go z
greckim jogurtem polanym
olio peperoncino.Składniki:3
ziemniakiłyżeczka drobnej
soli morskiej2 gałązki
rozmarynu3 łyżki
oliwyW moździerzu utrzeć listki
rozmarynu z
solą, aż powstanie zielony proszek. Wymieszać z
oliwą. Przecięte
ziemniaki ułożyć na blasze z papierem do pieczenia i polać marynatą. Piec około 20 minut w 200 stopniach (skórka powinna być lekko brązowa).