Wykonanie
Oto kolejna odsłona ciekawych dodatków do obiadu - tym razem smakowita wersja pieczonych ziemniaczków. Zapraszam!Składniki na 2 porcje.

Składniki:0,5 kg
ziemniakówOliwa z oliwekSuszony
rozmaryn,
czosnek granulowany,
sól morska, świeżo mielony
pieprz, inne ulubione
przyprawyPrzepis:Ziemniaczki myjemy bardzo dokładnie, w razie potrzeby lekko skrobiemy ich skórkę. Następnie nacinamy cienko ziemniaczki, uważając aby nie przeciąć ich na pół . Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą z oliwek. W miseczce łączymy ulubione
przyprawy, dodajemy
oliwę z oliwek i nacieramy tym wszystkie
ziemniaki, z każdej strony. Tak przygotowane ziemniaczki układamy w naczyniu, które przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 200C piekarniku przez 60 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez 15 minut.