ßßß
Można wyróżnić trzy podstawowe gatunki pieprzu: czarny, biały oraz zielony. Roślina jest pnączem osiągającym do 15 metrów wysokości. Pieprz kwitnie na biało. Rozrasta się wzbijając i oplatając się wokół wysokich tykw lub drzew. Natomiast ziarna pieprzu czarnego to nic innego jak niedojrzałe owoce, które przechodzą proces suszenia na słońcu. Biały pieprz to już owoc dojrzały. Po ich zbiorze należy przykryć ziarna szczelnie kocem na okres kilku dni. Natomiast pieprz zielony to niedojrzały owoc pieprzu czarnego. Owoce liofilizuje się lub przechowuje w occie bądź słonej zalewie.
Ojczyzną pieprzu są kraje Dalekiego Wschodu, a pierwsze uprawy założono prawdopodobnie około tysiąca lat przed naszą erą na terenie dzisiejszego Bombaju. Wraz z wędrującą ludnością przyprawa przeniosła się na Wyspy Archipelagu Malajskiego. Powoli wchodząc w naszą erę, pieprz rozpowszechniał się na obszarze krajów znajdujących się w Basenie Morza Śródziemnego. Średniowiecze było epoką, w której pieprz wiódł prym wobec wszystkich przypraw. Świadczą o tym liczne wyprawy morskie, w celu zdobycia pieprzu na teren Europy.
Do największych producentów pieprzu zalicza się bezwzględnie Indie, Indonezję, Brazylię oraz Malezję. Pieprz jest rośliną lubującą tropikalny klimat i tam tez jest uprawiany na skalę światową bądź tylko na potrzeby własne.
Pieprz stawiany jest na stół obok soli. To podstawowa przyprawa, którą stosuje się do każdej potrawy. Odruchowo w kuchni dosypujemy szczyptę pieprzu. Do tego najlepiej nadają się specjalne pieprzniczki, w których mieli się pieprz na świeżo. Jedynymi wyjątkami, gdzie pieprzu się nie stosuje, są ciasta i desery. Biały pieprz ma dużo węższe zastosowanie. Dodaje się go do marynat, zup i potraw zrobionych z jajek. Ten oraz pieprz zielony podkreślają smak sosów, majonezu czy zup, które zaprawia się śmietanką. Warto pamiętać, że pieprz ziarnisty dodaje się zawsze na początku gotowania, a zmielony dopiero na końcu. Pieprz jest składnikiem curry.
Największą zaletą pieprzu jest działanie przyspieszające procesy trawienia. Dlatego stosowanie pikantnych potraw jest zalecane przez wielu dietetyków. Pieprz posiada właściwości dezynfekujące oraz przeczyszczające. W ziołolecznictwie pieprz dodany do określonych mieszanek może przyczyniać się do pozbycia się bólu głowy, stawów i wysokiej gorączki. Dlatego można go stosować podczas okresów osłabienia i przeziębienia. Przyprawa pomaga pozbyć się wydzieliny, podczas męczącego mokrego kaszlu. Jednak osoby mające problemy z podrażnionym układem pokarmowym, powinny stosować pieprz z dużym umiarem.
Porcja: 1,8g Kalorie: 5,2 kcl
Błonnik pokarmowy0,472 g
z cukrów3,6 kcal
z białek0,47 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość7,74E-07 g
Objętość4,9 g/m3
Food folate8E-07 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,026 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,06 μg
Tłuszcz0,136 g
Tłuszcze nasycone0,032 μg
Węglowodany1,1 g
Total Folate8E-07 μg
Cukier0,099 g
Białko0,197 g
B12,7E-06 mg
C0,000584 mg
B61,7E-05 mg
E0,000278 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol0,000118 μg
Delta-tocopherol0 μg
B36E-05 mg
B120 μg
B27,4E-06 mg
B90 μg
K2,2E-06 μg
Beta Kryptoksantyna5,8E-05 μg
Likopen1,8E-07 μg
Luteina + Zeaksantyna0,000122 μg
A(IU)1,3E-05 IU
Bete-karoten0,000199 μg
Alfa-karoten1,1E-07 μg
Omega-30,0073 mg
Omega-60,076 mg
Fosfor0,0038 mg
Magnez0,0025 mg
Potas0,02 mg
Sód0,00033 μg
Wapń0,0051 mg
Żelazo0,000191 mg
Cynk2,9E-05 mg
Fluor6,2E-07 μg
Mangan0,000114 μg
Miedź1,6E-05 μg
Selen1E-07 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,0014 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %