Pieprz

nazwa

Można wyróżnić trzy podstawowe gatunki pieprzu: czarny, biały oraz zielony. Roślina jest pnączem osiągającym do 15 metrów wysokości. Pieprz kwitnie na biało. Rozrasta się wzbijając i oplatając się wokół wysokich tykw lub drzew. Natomiast ziarna pieprzu czarnego to nic innego jak niedojrzałe owoce, które przechodzą proces suszenia na słońcu. Biały pieprz to już owoc dojrzały. Po ich zbiorze należy przykryć ziarna szczelnie kocem na okres kilku dni. Natomiast pieprz zielony to niedojrzały owoc pieprzu czarnego. Owoce liofilizuje się lub przechowuje w occie bądź słonej zalewie.

Historia

Ojczyzną pieprzukraje Dalekiego Wschodu, a pierwsze uprawy założono prawdopodobnie około tysiąca lat przed naszą erą na terenie dzisiejszego Bombaju. Wraz z wędrującą ludnością przyprawa przeniosła się na Wyspy Archipelagu Malajskiego. Powoli wchodząc w naszą erę, pieprz rozpowszechniał się na obszarze krajów znajdujących się w Basenie Morza Śródziemnego. Średniowiecze było epoką, w której pieprz wiódł prym wobec wszystkich przypraw. Świadczą o tym liczne wyprawy morskie, w celu zdobycia pieprzu na teren Europy.

Pochodzenie

Do największych producentów pieprzu zalicza się bezwzględnie Indie, Indonezję, Brazylię oraz Malezję. Pieprz jest rośliną lubującą tropikalny klimat i tam tez jest uprawiany na skalę światową bądź tylko na potrzeby własne.

Zastosowanie

Pieprz stawiany jest na stół obok soli. To podstawowa przyprawa, którą stosuje się do każdej potrawy. Odruchowo w kuchni dosypujemy szczyptę pieprzu. Do tego najlepiej nadają się specjalne pieprzniczki, w których mieli się pieprz na świeżo. Jedynymi wyjątkami, gdzie pieprzu się nie stosuje, są ciasta i desery. Biały pieprz ma dużo węższe zastosowanie. Dodaje się go do marynat, zup i potraw zrobionych z jajek. Ten oraz pieprz zielony podkreślają smak sosów, majonezu czy zup, które zaprawia się śmietanką. Warto pamiętać, że pieprz ziarnisty dodaje się zawsze na początku gotowania, a zmielony dopiero na końcu. Pieprz jest składnikiem curry.

Właściwości

Największą zaletą pieprzu jest działanie przyspieszające procesy trawienia. Dlatego stosowanie pikantnych potraw jest zalecane przez wielu dietetyków. Pieprz posiada właściwości dezynfekujące oraz przeczyszczające. W ziołolecznictwie pieprz dodany do określonych mieszanek może przyczyniać się do pozbycia się bólu głowy, stawów i wysokiej gorączki. Dlatego można go stosować podczas okresów osłabienia i przeziębienia. Przyprawa pomaga pozbyć się wydzieliny, podczas męczącego mokrego kaszlu. Jednak osoby mające problemy z podrażnionym układem pokarmowym, powinny stosować pieprz z dużym umiarem.

Wartości odżywcze

Porcja: 1.8g Kalorie: 5.2 kcl

Błonnik pokarmowy0.472   g

z cukrów3.6 kcal

z białek0.47 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość7.74E-07 g

Objętość4.9 g/m3

Food folate8E-07   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.026   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.06   μg

Tłuszcz0.136   g

Tłuszcze nasycone0.032   μg

Węglowodany1.1   g

Total Folate8E-07   μg

Cukier0.099   g

Białko0.197   g

B12.7E-06   mg

C0.000584   mg

B61.7E-05   mg

E0.000278   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol0.000118 μg

Delta-tocopherol0 μg

B36E-05   mg

B120   μg

B27.4E-06   mg

B90   μg

K2.2E-06   μg

Beta Kryptoksantyna5.8E-05   μg

Likopen1.8E-07   μg

Luteina + Zeaksantyna0.000122   μg

A(IU)1.3E-05   IU

Bete-karoten0.000199 μg

Alfa-karoten1.1E-07 μg

Omega-30.0073 mg

Omega-60.076 mg

Fosfor0.0038   mg

Magnez0.0025   mg

Potas0.02   mg

Sód0.00033   μg

Wapń0.0051   mg

Żelazo0.000191   mg

Cynk2.9E-05   mg

Fluor6.2E-07   μg

Mangan0.000114   μg

Miedź1.6E-05   μg

Selen1E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0.0014   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %