Wykonanie
Przepis z cyklu „czyszczenie lodówki i wyjadanie resztek”. Zagospodarowałam w nim dwie smętnie zalegające w lodówce
cukinie (miałam na nie wcześniej genialny pomysł, który w nawale zajęć był odsuwany w czasie, przez co
cukinie zaczęły zbliżać się do granic przydatności) oraz wczorajszą niezjedzoną torebkę
ryżu – jak zwykle nagotowanego w ilości jak dla głodnych Hunów (chociaż ci pewnie woleliby konia z kopytami – dosłownie).W trakcie smażenia
cukiniowych placków ogarnęła mnie fala lenistwa, więc połowę masy władowałam do naczynia żaroodpornego i włożyłam do piekarnika na kilka zdrowasiek. W ten sposób powstała bardzo udana zapiekanka.

Składniki :dwie małe
cukinietorebka ugotowanego
ryżuduża
cebula150 ml
mleka3
jajka200 g
mąki pszennejsól i
pieprzświeża
bazylia i
oregano w ilości dowolnej (można pominąć lub zastąpić innymi)
olej do smażenia / tarty
żółty serCukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach,
cebulę posiekaj w drobną kostkę,
bazylię i
oregano posiekaj. Składniki przełóż do miski, wlej
mleko, wbij
jajka, wsyp ugotowany
ryż i
mąkę. Wymieszaj dokładnie, dopraw
solą i
pieprzem. Z tak przygotowanej masy możesz smażyć placki – tak jak ziemniaczane, możesz też przełożyć ją do wysmarowanego
masłem naczynia żaroodpornego, posypać tartym
żółtym serem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 50-60 minut (na początku polecam nakryć wierzch naczynia folią aluminiową, żeby nie spalić góry). Obie wersje są pyszne 😉


Related Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremCukinia faszerowana
brązowym ryżem i
suszonymi pomidoramiZapiekanka ziemniaczana z
mięsem z rosołuZielone naleśniki
Papryka z
mięsno-
cukiniowym farszem