ßßß
Składniki :dwie małe cukinietorebka ugotowanego ryżuduża cebula150 ml mleka3 jajka200 g mąki pszennejsól i pieprzświeża bazylia i oregano w ilości dowolnej (można pominąć lub zastąpić innymi)olej do smażenia / tarty żółty serCukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekaj w drobną kostkę, bazylię i oregano posiekaj. Składniki przełóż do miski, wlej mleko, wbij jajka, wsyp ugotowany ryż i mąkę. Wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy możesz smażyć placki – tak jak ziemniaczane, możesz też przełożyć ją do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypać tartym żółtym serem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 50-60 minut (na początku polecam nakryć wierzch naczynia folią aluminiową, żeby nie spalić góry). Obie wersje są pyszne 😉
Related PostsRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremCukinia faszerowana brązowym ryżem i suszonymi pomidoramiZapiekanka ziemniaczana z mięsem z rosołuZielone naleśnikiPapryka z mięsno-cukiniowym farszem