Cukinia z ryżem na dwa sposoby

nazwa

Wykonanie

Przepis z cyklu „czyszczenie lodówki i wyjadanie resztek”. Zagospodarowałam w nim dwie smętnie zalegające w lodówce cukinie (miałam na nie wcześniej genialny pomysł, który w nawale zajęć był odsuwany w czasie, przez co cukinie zaczęły zbliżać się do granic przydatności) oraz wczorajszą niezjedzoną torebkę ryżu – jak zwykle nagotowanego w ilości jak dla głodnych Hunów (chociaż ci pewnie woleliby konia z kopytami – dosłownie).
W trakcie smażenia cukiniowych placków ogarnęła mnie fala lenistwa, więc połowę masy władowałam do naczynia żaroodpornego i włożyłam do piekarnika na kilka zdrowasiek. W ten sposób powstała bardzo udana zapiekanka.
Składniki :
dwie małe cukinie
torebka ugotowanego ryżu
duża cebula
150 ml mleka
3 jajka
200 g mąki pszennej
sól i pieprz
świeża bazylia i oregano w ilości dowolnej (można pominąć lub zastąpić innymi)
olej do smażenia / tarty żółty ser
Cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekaj w drobną kostkę, bazylię i oregano posiekaj. Składniki przełóż do miski, wlej mleko, wbij jajka, wsyp ugotowany ryż i mąkę. Wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy możesz smażyć placki – tak jak ziemniaczane, możesz też przełożyć ją do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypać tartym żółtym serem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 50-60 minut (na początku polecam nakryć wierzch naczynia folią aluminiową, żeby nie spalić góry). Obie wersje są pyszne 😉
Related Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem
Cukinia faszerowana brązowym ryżem i suszonymi pomidorami
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem z rosołu
Zielone naleśniki
Papryka z mięsno-cukiniowym farszem
Źródło:http://agatagotuje.pl/cukinia-z-ryzem-na-dwa-sposoby