ßßß
Papryka stanowi przepiękny element dekoracyjny niejednego ogrodu. Jej wyrazista i różnokolorowa aparycja powoduje, że ogród wręcz tonie w plejadzie magicznych odcieni, mieniąc się wszystkimi kolorami tęczy. Te niesamowite rośliny sprawiają, że wszystko wokół nich wygląda na lepsze, zdrowsze i smaczniejsze. Naładowane niezbędnymi składnikami odżywczymi, papryki są nie tylko bardzo smaczne, ale również idealne na utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia. Papryki są bardzo zróżnicowane, zarówno pod względem koloru i kształtu, jak i pod względem walorów smakowych. Ich żywa kolorystyka skupia w sobie obszerną paletę barw – od żółtych, pomarańczowych i czerwonych, po zielone, fioletowe i brązowe. Papryka oferuje dwa rodzaje smaków – słodki i ostry. Słodka papryka komponuje się doskonale z większością potraw i jest tak smaczna, że można ją spożywać nawet bez żadnych dodatków. Natomiast, papryka ostra stanowi idealną przyprawę, która zapewnia przyrządzanym potrawom piekielnie ostry smak.
Jak już wspomnieliśmy wcześniej, papryka dzieli się na dwa rodzaje – słodki i ostry. Pierwszy z nich obejmuje takie odmiany, jak paprykę słodką i pimenton. Do drugiego należą min. cayenne, jalapeno i anaheim. Z kolei, papryka bananowa i cherry dostępne są zarówno w wersji słodkiej, jak i ostrej.
Ugotowana papryka słodka o kolorze brązowym lub fioletowym, uzyskuje odcień zielony. W celu załagodzenia ostrego smaku papryki w ustach, należy spożywać mleko, chleb lub ryż, które pomagają w absorbcji kapsaicyny. Spożywając paprykę w stanie surowym zapewnimy organizmowi największą dawkę składników odżywczych. Warto dodawać paprykę do zup, gulaszów, omletów i zapiekanek. Podczas przyrządzania ostrej papryki, należy trzymać ręce z dala od oczu, ponieważ mogą zostać wystawione na bardzo nieprzyjemne działanie kapsaicyny.
Umieszczona w lodówce i szczelnie zamknięta w plastikowej torbie, słodka papryka może przetrwać nawet cały tydzień. Im dojrzalsza papryka podczas zbiorów, tym ma krótszy okres trwałości – nawet w lodówce. Świeżą, ostrą paprykę należy przechowywać w lodówce. W kwestii papryki suszonej, najlepsze jest suche, ciemne i chłodne miejsce.
Porcja: 2,1g Kalorie: 5,9 kcl
Błonnik pokarmowy0,733 g
z cukrów2,7 kcal
z białek1 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość9,87E-07 g
Objętość4,9 g/m3
Food folate1E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone36 μg
Tłuszcze wielonienasycone163 μg
Tłuszcz0,271 g
Tłuszcze nasycone45 μg
Węglowodany1,1 g
Total Folate1E-06 μg
Sacharoza0,017 g
Glukoza0,055 g
Maltoza0 g
Fruktoza0,141 g
Galaktoza0,004 g
Cukier0,217 g
Białko0,297 g
A5,2E-05 μg
B16,9E-06 mg
C1,9E-05 mg
B64,5E-05 mg
E0,000626 mg
Beta-Tocopherol7,4E-06 μg
Gamma-tocopherol6,8E-05 μg
Delta-tocopherol1,5E-06 μg
B30,000211 mg
B120 μg
B22,6E-05 mg
B55,3E-05 μg
B90 μg
K1,7E-06 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0,00013 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0,000398 μg
A(IU)1034 IU
Bete-karoten0,000549 μg
Alfa-karoten1,2E-05 μg
Omega-39,5 mg
Omega-6154 mg
Fosfor0,0066 mg
Magnez0,0037 mg
Potas0,048 mg
Sód0,0014 μg
Wapń0,0048 mg
Żelazo0,000444 mg
Cynk9,1E-05 mg
Mangan3,3E-05 μg
Miedź1,5E-05 μg
Selen1,3E-07 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,0037 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %