Papryka

nazwa

Papryka stanowi przepiękny element dekoracyjny niejednego ogrodu. Jej wyrazista i różnokolorowa aparycja powoduje, że ogród wręcz tonie w plejadzie magicznych odcieni, mieniąc się wszystkimi kolorami tęczy. Te niesamowite rośliny sprawiają, że wszystko wokół nich wygląda na lepsze, zdrowsze i smaczniejsze. Naładowane niezbędnymi składnikami odżywczymi, papryki są nie tylko bardzo smaczne, ale również idealne na utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia. Papryki są bardzo zróżnicowane, zarówno pod względem koloru i kształtu, jak i pod względem walorów smakowych. Ich żywa kolorystyka skupia w sobie obszerną paletę barw – od żółtych, pomarańczowych i czerwonych, po zielone, fioletowe i brązowe. Papryka oferuje dwa rodzaje smaków – słodki i ostry. Słodka papryka komponuje się doskonale z większością potraw i jest tak smaczna, że można ją spożywać nawet bez żadnych dodatków. Natomiast, papryka ostra stanowi idealną przyprawę, która zapewnia przyrządzanym potrawom piekielnie ostry smak.

Rodzaje papryki

Jak już wspomnieliśmy wcześniej, papryka dzieli się na dwa rodzaje – słodki i ostry. Pierwszy z nich obejmuje takie odmiany, jak paprykę słodką i pimenton. Do drugiego należą min. cayenne, jalapeno i anaheim. Z kolei, papryka bananowa i cherry dostępne są zarówno w wersji słodkiej, jak i ostrej.

Papryka anahaim
jest w miarę łagodna, a jej wydłużone strąki sięgają 10 cm długości. Początkowo, papryka odznacza się kolorem zielonym, który w okresie dojrzewania przechodzi w żywą czerwień. Stanowi świetny dodatek do gulaszów, warzyw i potraw jajecznych.
Papryka bananowa
jest długa i posiada cienką skórę. Gdy dojrzała, barwi się na kolor czerwony lub żółty. Aczkolwiek, najczęściej wykorzystywana jest wówczas, gdy nie jest jeszcze w pełni dojrzała, a jej kolor wciąż utrzymuje jasno-zielony odcień. Słodka i delikatna w smaku, nadaje się do większości potraw.
Papryka słodka
składa się z trzech bądź czterech płatów, a jej barwy obejmują kolor żółty, zielony, czerwony, purpurowy, a nawet brązowy. Można je spożywać gotowane lub na surowo, jako dodatek do sałatek, potraw pikantnych lub szybko-smażonych, a także nadziewane pysznym farszem.
Papryka cayenne
cechuje się spiczastym i lekko-zakrzywionym owocem, oraz bardzo ostrym smakiem. Jako przyprawa, znakomicie podkreśla smak potrawy, okraszając ją ostrym smaczkiem.
Papryka cherry
rośnie na długich i pionowych łodygach, najczęściej ponad poziomem liści. Cherry ma różne kształty i różne smaki, co znacznie zwiększa zakres jej zastosowań.
Jalapeno
jest jedną z najpopularniejszych papryk o ostrym smaku. Jalapeno można spożywać na zielono lub czerwono, a jej średnio-ostry smak znakomicie komponuje się z nachosami i salsą. Ponadto, charakterystyczny smak jalapeno czyni z niej świetnego kandydata do marynowania.
Papryka pimenton
jest bardzo słodka w smaku i posiada dosyć grubą skórę. Używana jest do wielu potraw, jak również spożywana bez jakichkolwiek dodatków – na surowo. Po dojrzeniu, jej skóra przybiera intensywnie czerwone zabarwienie.
Papryka poblano
ma ciemno-zielone zabarwienie i średnio-ostry smak. Poblano służy jako papryka do nadziewania i często dodaje się ją do zup oraz sosów. Pomarszczone i spłaszczone Ancho i Mulato stanowią suszone formy poblano i odznaczają się łagodniejszym smakiem.
Papryka fresno
posiada czerwone owoce i średnio-ostry smak. Jej zielona odmiana jest bardzo często stosowana jako dodatek do dań głównych, przystawek, sałatek i salsy. Odmiana czerwona jest zbyt ostra do powyższych dań, ale za to jest często używana z ryżem lub dipem, albo jako drobno posiekany dodatek do sałatek.
Papryka serrano
odznacza się zieloną barwą i stosunkowo grubą skórą. Można jej użyć podczas przyrządzania salsy, a także jako wzmagacz smaku dla gulaszów, zapiekanek i potraw jajecznych.
Papryka habanero
posiada niewielkie owoce o długości do 5 cm. Świeża habanero odznacza się barwą jasno-zieloną, a gdy suszona, jej kolor zmienia się w jasno-pomarańczowy. Jest też o wiele ostrzejsza niż jalapeno.
Papryka ozdobna
składa się z niewielkich owoców, które dojrzewają we wszystkich kolorach tęczy. Stanowi nie tylko świetną ozdobę ogrodu, czy przygotowywanych potraw, ale także oferuje ekstremalnie ostry smak. Można jej używać podczas gotowania, oraz w formie rozmaitych przekąsek – często serwowanych z dipem i krakersami.

Wskazówki ostre i łagodne

Ugotowana papryka słodka o kolorze brązowym lub fioletowym, uzyskuje odcień zielony. W celu załagodzenia ostrego smaku papryki w ustach, należy spożywać mleko, chleb lub ryż, które pomagają w absorbcji kapsaicyny. Spożywając paprykę w stanie surowym zapewnimy organizmowi największą dawkę składników odżywczych. Warto dodawać paprykę do zup, gulaszów, omletów i zapiekanek. Podczas przyrządzania ostrej papryki, należy trzymać ręce z dala od oczu, ponieważ mogą zostać wystawione na bardzo nieprzyjemne działanie kapsaicyny.

Sposoby przechowywania

Umieszczona w lodówce i szczelnie zamknięta w plastikowej torbie, słodka papryka może przetrwać nawet cały tydzień. Im dojrzalsza papryka podczas zbiorów, tym ma krótszy okres trwałości – nawet w lodówce. Świeżą, ostrą paprykę należy przechowywać w lodówce. W kwestii papryki suszonej, najlepsze jest suche, ciemne i chłodne miejsce.

Wartości odżywcze

Porcja: 2.1g Kalorie: 5.9 kcl

Błonnik pokarmowy0.733   g

z cukrów2.7 kcal

z białek1 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość9.87E-07 g

Objętość4.9 g/m3

Food folate1E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone36   μg

Tłuszcze wielonienasycone163   μg

Tłuszcz0.271   g

Tłuszcze nasycone45   μg

Węglowodany1.1   g

Total Folate1E-06   μg

Sacharoza0.017   g

Glukoza0.055   g

Maltoza0   g

Fruktoza0.141   g

Galaktoza0.004   g

Cukier0.217   g

Białko0.297   g

A5.2E-05   μg

B16.9E-06   mg

C1.9E-05   mg

B64.5E-05   mg

E0.000626   mg

Beta-Tocopherol7.4E-06 μg

Gamma-tocopherol6.8E-05 μg

Delta-tocopherol1.5E-06 μg

B30.000211   mg

B120   μg

B22.6E-05   mg

B55.3E-05   μg

B90   μg

K1.7E-06   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0.00013   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0.000398   μg

A(IU)1034   IU

Bete-karoten0.000549 μg

Alfa-karoten1.2E-05 μg

Omega-39.5 mg

Omega-6154 mg

Fosfor0.0066   mg

Magnez0.0037   mg

Potas0.048   mg

Sód0.0014   μg

Wapń0.0048   mg

Żelazo0.000444   mg

Cynk9.1E-05   mg

Mangan3.3E-05   μg

Miedź1.5E-05   μg

Selen1.3E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0.0037   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %