ßßß
Koper ogrodowy (Anethum graveolens), często nazywany koperkiem, jest członkiem rodziny selerowatych (Apiaceae). Roślina charakteryzuje się pustą łodygą i bardzo intensywnym aromatem. Osiąga do 80 cm wysokości. Posiada żółte kwiaty i pierzaste liście o ciemnozielonym zabarwieniu. Koper odznacza się słodkawym zapachem i gorzkawym smakiem. Obecnie, nie rośnie już na dziko. Jest za to uprawiany na całym świecie.
Koper pochodzi z południowej Rosji, Afryki Zachodniej i obszarów wokół Morza Śródziemnego. Od 5.000 lat jest wykorzystywany do celów terapeutycznych. Starożytni Egipcjanie używali kopru jako kojącego leku, dodatku do afrodyzjaków i odstraszania czarownic. Grecy uznawali koper za symbol bogactwa. Natomiast, Rzymianie wierzyli, że przynosi szczęście. W dawnych czasach, żołnierze stosowali palone ziarna kopru, jako lek na odniesione rany. Ze względu na silny smak, koper był od wieków używany w ulepszaniu smaku warzyw, mięs i owoców morza.
Warto wybierać świeży koper. Posiada lepszy aromat i smak. Liście świeżego kopru powinny być pierzaste i zielone. Lekko zwiędłe liście również można zakupić, ponieważ więdną szybko po zerwaniu rośliny. Koper suszony najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością - oferują najwyższą jakość.
Porcja: 0,2g Kalorie: 0,086 kcl
Błonnik pokarmowy0,0042 g
z cukrów0,05 kcal
z białek0,017 kcal
Gęstość7,6E-09 g
Objętość5,3 g/m3
Food folate3E-07 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,0016 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,00019 μg
Tłuszcz0,0022 g
Tłuszcze nasycone0,00012 μg
Węglowodany0,014 g
Total Folate3E-07 μg
Białko0,0069 g
Tryptofan2,8E-05 g
Treonina0,000136 g
Izoleucyna0,00039 g
Leucine0,000318 g
Lysine0,000492 g
Metionina2,2E-05 g
Cystyna3,4E-05 g
Fenyloalanina0,00013 g
Tyrosine0,000192 g
Walina0,000308 g
Arginina0,000284 g
Histydyna0,000142 g
Alanina0,000454 g
Kwas asparaginowy0,000686 g
Kwas glutaminowy0,00058 g
Glicyna0,000338 g
Prolina0,000496 g
Seryna0,000316 g
A7,7E-07 μg
B11,2E-07 mg
C0,00017 mg
B63,7E-07 mg
B33,1E-06 mg
B120 μg
B25,9E-07 mg
B57,9E-07 μg
B90 μg
Retinol0 μg
A(IU)15 IU
Omega-32,6E-05 mg
Omega-60,000164 mg
Fosfor0,000132 mg
Magnez0,00011 mg
Potas0,0013 mg
Sód0,000122 μg
Wapń0,000416 mg
Żelazo1,3E-05 mg
Cynk1,8E-06 mg
Mangan2,5E-06 μg
Miedź2,9E-07 μg
Cholesterol0 μg