Koper

nazwa

Koper

Koper ogrodowy (Anethum graveolens), często nazywany koperkiem, jest członkiem rodziny selerowatych (Apiaceae). Roślina charakteryzuje się pustą łodygą i bardzo intensywnym aromatem. Osiąga do 80 cm wysokości. Posiada żółte kwiaty i pierzaste liście o ciemnozielonym zabarwieniu. Koper odznacza się słodkawym zapachem i gorzkawym smakiem. Obecnie, nie rośnie już na dziko. Jest za to uprawiany na całym świecie.

Pochodzenie

Koper pochodzi z południowej Rosji, Afryki Zachodniej i obszarów wokół Morza Śródziemnego. Od 5.000 lat jest wykorzystywany do celów terapeutycznych. Starożytni Egipcjanie używali kopru jako kojącego leku, dodatku do afrodyzjaków i odstraszania czarownic. Grecy uznawali koper za symbol bogactwa. Natomiast, Rzymianie wierzyli, że przynosi szczęście. W dawnych czasach, żołnierze stosowali palone ziarna kopru, jako lek na odniesione rany. Ze względu na silny smak, koper był od wieków używany w ulepszaniu smaku warzyw, mięs i owoców morza.

Zastosowanie

  • Zielone części rośliny i nasiona często wykorzystuje się w pieczeniu chleba.
  • Świetnie współgra z ogórkiem i sosem jajeczno-cytrynowym.
  • Znakomity dodatek do łososia w soku cytrynowym.
  • Posiekany koper stosuje się w rybnych marynatach i rzymskich sałatkach.
  • Doskonały dodatek do ogórków kiszonych, ryb, mięsa, sałatek, zup, sosów, serów, omletów, warzyw i roślin strączkowych.
  • Wzmacnia aromat oliwy z oliwek i octu.
  • Herbata z kopru jest zalecana dla osób cierpiących na bezsenność.
  • Koper szybko traci swój smak i powinien być dodawany pod koniec gotowania.
  • Świeży koper posiada znacznie bardziej intensywny smak i aromat niż koper suszony.
  • Wysoka temperatura wydobywa aromat i smak nasion kopru. Przed użyciem, najlepiej przypiec nasiona na patelni.
  • Nasiona kopru smakują jak łagodniejsza wersja kminku. Można nimi zastąpić kminek podczas wypiekania chleba.
  • Świeżo posiekany i opiekany, koper jest wspaniałym dodatkiem do zielonych sałatek.
  • Często stosowany w pikantnych potrawach.

Wybór

Warto wybierać świeży koper. Posiada lepszy aromat i smak. Liście świeżego kopru powinny być pierzaste i zielone. Lekko zwiędłe liście również można zakupić, ponieważ więdną szybko po zerwaniu rośliny. Koper suszony najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością - oferują najwyższą jakość.

Przechowywanie

  • Koper zawiera liczne związki chemiczne pochodzenia roślinnego. Wykazują one właściwości antyoksydacyjne, zapobiegawcze i promujące dobre zdrowie.
  • Koper jest niskokaloryczny i nie zawiera cholesterolu. Jest bogaty w witaminy, takie jak niacyna i pirydoksyna, a także w błonnik. Wszystkie te substancje pomagają w kontroli poziomu cholesterolu we krwi.
  • Jest dobrym źródłem kwasu foliowego, ryboflawiny, beta-karotenu, oraz witamin A i C.
  • Koper posiada dobre ilości olejków eterycznych, takich jak karwon, dillapiol, DHC, eugenol, limonen, terpinen i mirystycyna.
  • Olej z nasion kopru wykazuje właściwości rozkurczowe, wiatropędne, trawienne, dezynfekujące i uspokajające.
  • Koper jest bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak miedź, potas, wapń, mangan, żelazo i magnez.

Wartości odżywcze

Porcja: 0.2g Kalorie: 0.086 kcl

Błonnik pokarmowy0.0042   g

z cukrów0.05 kcal

z białek0.017 kcal

Gęstość7.6E-09 g

Objętość5.3 g/m3

Food folate3E-07   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.0016   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.00019   μg

Tłuszcz0.0022   g

Tłuszcze nasycone0.00012   μg

Węglowodany0.014   g

Total Folate3E-07   μg

Białko0.0069   g

Tryptofan2.8E-05   g

Treonina0.000136   g

Izoleucyna0.00039   g

Leucine0.000318   g

Lysine0.000492   g

Metionina2.2E-05   g

Cystyna3.4E-05   g

Fenyloalanina0.00013   g

Tyrosine0.000192   g

Walina0.000308   g

Arginina0.000284   g

Histydyna0.000142   g

Alanina0.000454   g

Kwas asparaginowy0.000686   g

Kwas glutaminowy0.00058   g

Glicyna0.000338   g

Prolina0.000496   g

Seryna0.000316   g

A7.7E-07   μg

B11.2E-07   mg

C0.00017   mg

B63.7E-07   mg

B33.1E-06   mg

B120   μg

B25.9E-07   mg

B57.9E-07   μg

B90   μg

Retinol0   μg

A(IU)15   IU

Omega-32.6E-05 mg

Omega-60.000164 mg

Fosfor0.000132   mg

Magnez0.00011   mg

Potas0.0013   mg

Sód0.000122   μg

Wapń0.000416   mg

Żelazo1.3E-05   mg

Cynk1.8E-06   mg

Mangan2.5E-06   μg

Miedź2.9E-07   μg

Cholesterol0   μg