Dymka

nazwa

Historia

Cebula swoje ojczyste pochodzenie najprawdopodobniej ma w Azji Środkowej oraz północno-zachodnich Indiach. Dlatego też uznaje się ją za najstarsze warzywo, które było spożywane. Chiny oraz Bliski Wschód to regiony, w których cebula zagościła w kolejnych latach. Europejczycy poznali smak cebuli dzięki Egipcjanom. Pierwszym państwem w Europie, które stosowało cebulę była Grecja. Następnie legiony rzymskie rozpowszechniły warzywo w kolejne regiony kontynentu europejskiego.

Pochodzenie

Nie ma praktycznie żadnych ograniczeń co do hodowli dymki. Jednak jej uprawy zostały rozpowszechnione przede wszystkim w klimacie umiarkowanym. Cebula posiada spore wymagania co do gleb. Najwyższe plony można zaobserwować na glebach takich jak: lessy, mady, czy też gleby próchniczne. Źle za to znosi tereny podmokłe oraz gleby o kwaśnym odczynie.

Co to jest

Dymka jest niczym innym jak małą cebulą, wykorzystywaną najczęściej do uprawiania tego warzywa. Jest to tak zwany sposób właściwy sadzenia cebuli. Nie zalicza się go do najtańszych, ale za to najszybszych metod, pozwalających uzyskać szybkie zbiory.

Zastosowanie

Dymki nie stosuje się jedynie do rozsadzania i tworzenia szybkich upraw, ale stosowana jest również w kuchni, szczególnie w kuchni azjatyckiej. Cebulka dymka posiada łagodny smak, natomiast aromat jest jak najbardziej charakterystyczny dla zwykłej cebuli. Wykorzystuje się ją do marynowania. Idealna jest do sałatek, a nawet do wyłożenia kanapek. Cebulę dymkę zawsze przed podaniem należy dokładnie oczyścić i umyć. Odkraja się z niej malutkie korzonki oraz wystający szczypior.

Świeżość

Świeżą cebulę dymkę, dobrą do spożycia rozpoznaje się po jej odpowiedniej twardości i jędrności. Nie może posiadać ona żadnych przebarwień, które świadczyłyby o jej chorobie lub ewentualnym przemarznięciu. Dymka ze szczypiorkiem koniecznie powinna mieć soczysto zielone pęczki szczypiorku. Nie powinno się jej zbyt długo przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć ją zaraz po kupieniu.

Właściwości

Cebula dymka posiada identyczne właściwości zdrowotne tak jak zwykła cebula. Przede wszystkim działa bakteriobójczo oraz moczopędnie. U diabetyków cebula zawarta w diecie może znacznie obniżyć poziom cukru we krwi. Ponadto spożywanie cebuli pod każdą postacią, także dymki spowoduje obniżenie ciśnienia tętniczego, a także zapobiegnie powstawaniu różnych chorób serca. Osoby znajdujące się w grupie ryzyka zachorowania na zawał serca powinny swoje potrawy wzbogacić o cebulę oraz cebulę dymkę.

Wartości odżywcze

Porcja: 30g Kalorie: 9.6 kcl

Błonnik pokarmowy0.78   g

z cukrów7.9 kcal

z białek1.3 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość1.23E-05 g

Objętość72 g/m3

Food folate1.9E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.0081   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.022   μg

Tłuszcz0.057   g

Tłuszcze nasycone0.0096   μg

Węglowodany2.2   g

Total Folate1.9E-05   μg

Cukier0.699   g

Białko0.549   g

Tryptofan0.006   g

Treonina0.022   g

Izoleucyna0.023   g

Leucine0.033   g

Lysine0.027   g

Metionina0.006   g

Fenyloalanina0.018   g

Tyrosine0.016   g

Walina0.024   g

Arginina0.04   g

Histydyna0.0096   g

Alanina0.025   g

Kwas asparaginowy0.051   g

Kwas glutaminowy0.113   g

Glicyna0.027   g

Prolina0.036   g

Seryna0.025   g

A1.5E-05   μg

B11.7E-05   mg

C0.0056   mg

B61.8E-05   mg

E0.000165   mg

B30.000158   mg

B120   μg

B22.4E-05   mg

B52.3E-05   μg

B90   μg

K6.2E-05   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0.000341   μg

A(IU)299   IU

Bete-karoten0.000179 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.0012 mg

Omega-60.021 mg

Fosfor0.011   mg

Magnez0.006   mg

Potas0.083   mg

Sód0.0048   μg

Wapń0.022   mg

Żelazo0.000444   mg

Cynk0.000117   mg

Mangan4.8E-05   μg

Miedź2.5E-05   μg

Selen1.8E-07   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %