ßßß
Cebula swoje ojczyste pochodzenie najprawdopodobniej ma w Azji Środkowej oraz północno-zachodnich Indiach. Dlatego też uznaje się ją za najstarsze warzywo, które było spożywane. Chiny oraz Bliski Wschód to regiony, w których cebula zagościła w kolejnych latach. Europejczycy poznali smak cebuli dzięki Egipcjanom. Pierwszym państwem w Europie, które stosowało cebulę była Grecja. Następnie legiony rzymskie rozpowszechniły warzywo w kolejne regiony kontynentu europejskiego.
Nie ma praktycznie żadnych ograniczeń co do hodowli dymki. Jednak jej uprawy zostały rozpowszechnione przede wszystkim w klimacie umiarkowanym. Cebula posiada spore wymagania co do gleb. Najwyższe plony można zaobserwować na glebach takich jak: lessy, mady, czy też gleby próchniczne. Źle za to znosi tereny podmokłe oraz gleby o kwaśnym odczynie.
Dymka jest niczym innym jak małą cebulą, wykorzystywaną najczęściej do uprawiania tego warzywa. Jest to tak zwany sposób właściwy sadzenia cebuli. Nie zalicza się go do najtańszych, ale za to najszybszych metod, pozwalających uzyskać szybkie zbiory.
Dymki nie stosuje się jedynie do rozsadzania i tworzenia szybkich upraw, ale stosowana jest również w kuchni, szczególnie w kuchni azjatyckiej. Cebulka dymka posiada łagodny smak, natomiast aromat jest jak najbardziej charakterystyczny dla zwykłej cebuli. Wykorzystuje się ją do marynowania. Idealna jest do sałatek, a nawet do wyłożenia kanapek. Cebulę dymkę zawsze przed podaniem należy dokładnie oczyścić i umyć. Odkraja się z niej malutkie korzonki oraz wystający szczypior.
Świeżą cebulę dymkę, dobrą do spożycia rozpoznaje się po jej odpowiedniej twardości i jędrności. Nie może posiadać ona żadnych przebarwień, które świadczyłyby o jej chorobie lub ewentualnym przemarznięciu. Dymka ze szczypiorkiem koniecznie powinna mieć soczysto zielone pęczki szczypiorku. Nie powinno się jej zbyt długo przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć ją zaraz po kupieniu.
Cebula dymka posiada identyczne właściwości zdrowotne tak jak zwykła cebula. Przede wszystkim działa bakteriobójczo oraz moczopędnie. U diabetyków cebula zawarta w diecie może znacznie obniżyć poziom cukru we krwi. Ponadto spożywanie cebuli pod każdą postacią, także dymki spowoduje obniżenie ciśnienia tętniczego, a także zapobiegnie powstawaniu różnych chorób serca. Osoby znajdujące się w grupie ryzyka zachorowania na zawał serca powinny swoje potrawy wzbogacić o cebulę oraz cebulę dymkę.
Porcja: 30g Kalorie: 9,6 kcl
Błonnik pokarmowy0,78 g
z cukrów7,9 kcal
z białek1,3 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość1,23E-05 g
Objętość72 g/m3
Food folate1,9E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,0081 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,022 μg
Tłuszcz0,057 g
Tłuszcze nasycone0,0096 μg
Węglowodany2,2 g
Total Folate1,9E-05 μg
Cukier0,699 g
Białko0,549 g
Tryptofan0,006 g
Treonina0,022 g
Izoleucyna0,023 g
Leucine0,033 g
Lysine0,027 g
Metionina0,006 g
Fenyloalanina0,018 g
Tyrosine0,016 g
Walina0,024 g
Arginina0,04 g
Histydyna0,0096 g
Alanina0,025 g
Kwas asparaginowy0,051 g
Kwas glutaminowy0,113 g
Glicyna0,027 g
Prolina0,036 g
Seryna0,025 g
A1,5E-05 μg
B11,7E-05 mg
C0,0056 mg
B61,8E-05 mg
E0,000165 mg
B30,000158 mg
B120 μg
B22,4E-05 mg
B52,3E-05 μg
B90 μg
K6,2E-05 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0,000341 μg
A(IU)299 IU
Bete-karoten0,000179 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,0012 mg
Omega-60,021 mg
Fosfor0,011 mg
Magnez0,006 mg
Potas0,083 mg
Sód0,0048 μg
Wapń0,022 mg
Żelazo0,000444 mg
Cynk0,000117 mg
Mangan4,8E-05 μg
Miedź2,5E-05 μg
Selen1,8E-07 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %