ßßß
Dynia uprawiana już była około pięciu tysięcy lat przed naszą erą w południowych rejonach Ameryki Północnej. Europa poznała smak tego warzywa dzięki hiszpańskim wyprawom w XV wieku na nieznane ówcześnie lądy. W następnych latach dynia zaczęła się rozprzestrzeniać na inne zakątki świata jednocześnie obfitując w coraz to nowsze odmiany.
Obecnie do największych producentów dyni zaliczają się głównie Indie, Stany Zjednoczone, Chiny oraz Meksyk. Oczywiście może być uprawiana praktycznie w każdych warunkach klimatycznych, jednak nie wszędzie na bardzo dużą skalę.
Dynia jest rośliną jednoroczną z rodziny dyniowatych. W chwili obecnej można wyróżnić 20 gatunków dyni, z czego w Polsce znane są tylko dwa. Do nich zalicza się dynię olbrzymią oraz dynię zwyczajną, która dodatkowo dzieli się na patisony, kabaczki, cukinie oraz dynię makaronową. Częścią jadalną jest miąższ owocu, czyli tak zwanej jagody fałszywej. Sam owoc może osiągać wielkość do kilkudziesięciu centymetrów średnicy oraz wagę od kilku czasem nawet do kilkunastu kilogramów. Poza miąższem można spożywać także wysuszone białe lub brązowe nasiona.
Z dyni najczęściej sporządza się zupy, surówki, marynaty oraz racuchy. Do przyrządzania tych ostatnich dynię ściera się drobno na tarce lub miksuje. Aby przygotować zupę bądź zamarynować warzywo w słoikach, należy pokroić ją w nie za drobną kostkę. Pestki można traktować jako zdrową przekąskę. Jednak można je wykorzystać także do wypieku domowego pieczywa. Poza czysto smakowymi wartościami dynia posiada również walory estetyczne i dekoracyjne. Szczególnie do tego celu nadają się kandyzowane kwiaty dyni, którymi przystroić można desery, ciasta oraz lody. Takie kwiaty można przygotować w domowych warunkach. Zanurza się świeże kwiaty w gorącym syropie z wody oraz cukru, systematycznie dodając cukier, aż roztwór osiągnie około 70% stężenia. W momencie gdy kwiaty nasiąkną cukrem, należy je wysuszyć. Ponadto całe dynie są używane jako dekoracje podczas coraz bardziej popularniejszego Święta Haloween.
Stwierdzono, że im bardziej miąższ dyni jest żółty, tym większą wartość odżywczą będzie posiadał. Główną cechą dyni, jest jej bardzo niska kaloryczność, ponieważ w stu gramach warzywa znajduje się tylko około 15 kalorii. Nie tylko dlatego dynia zalecana jest osobom na diecie, jej walorem przewodnim jest także duża zawartość błonnika pokarmowego. Warzywo jest świetnym źródłem witaminy A, C oraz witamin z grupy B, mianowicie witaminy: B1, B2, B3, B5 oraz B6. Składniki mineralne którymi warzywo się charakteryzuje to potas magnez, żelazo, fosfor, wapń, sód, kwas foliowy oraz karoten. Osoby mające problemy z trawieniem, powinny często spożywać dynię. Warzywo posiada działanie odkwaszające. Zawarte w dyni przeciwutleniacze wspomagają leczenie chorób nowotworowych oraz miażdżycy. Pestki bogate są w fitosterol. Warto w swojej diecie wykorzystywać olej uzyskany z pestek dyniowych, ma on działanie przeciwzapalne.
Porcja: 85g Kalorie: 23 kcl
Błonnik pokarmowy1,7 g
z cukrów20 kcal
z białek1,9 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość8,5E-05 g
Objętość82 g/m3
Food folate8,9E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,02 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,0081 μg
Tłuszcz0,149 g
Tłuszcze nasycone0,078 μg
Węglowodany5,5 g
Total Folate8,9E-06 μg
Cukier0,0018 g
Białko0,774 g
Tryptofan0,0094 g
Treonina0,023 g
Izoleucyna0,024 g
Leucine0,036 g
Lysine0,042 g
Metionina0,0085 g
Cystyna0,0021 g
Fenyloalanina0,025 g
Tyrosine0,032 g
Walina0,027 g
Arginina0,042 g
Histydyna0,012 g
Alanina0,022 g
Kwas asparaginowy0,079 g
Kwas glutaminowy0,142 g
Glicyna0,02 g
Prolina0,02 g
Seryna0,034 g
A0,000437 μg
B12,3E-05 mg
C0,0038 mg
B64,3E-05 mg
E0,000791 mg
B30,000332 mg
B120 μg
B25,6E-05 mg
B50,000255 μg
B90 μg
K7,1E-06 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0,000616 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0,000431 μg
A(IU)8739 IU
Bete-karoten0,0038 μg
Alfa-karoten0,0022 μg
Omega-30,0043 mg
Omega-60,0038 mg
Fosfor0,028 mg
Magnez0,014 mg
Potas0,185 mg
Sód0,103 μg
Wapń0,017 mg
Żelazo0,000833 mg
Cynk0,00017 mg
Mangan0,000101 μg
Miedź8,4E-05 μg
Selen2,6E-07 μg
Cholesterol0 μg
Objętość(ml)0 ml