ßßß Cookit - przepis na Budyń z dyni makaronowej z orzechami – na Halloween

Budyń z dyni makaronowej z orzechami – na Halloween

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Udało mi się kupić piękną dynię makaronową. Jej śliczny, jaskrawy pomarańczowy kolor wprawił mnie w dobry nastrój, postanowiłam zrobić z niej coś pysznego aby dopełnić całości. Ta odmiana jest twardsza i bardziej mięsista niż dynie o miąższu w kolorze żółtym, chyba została moją ulubioną – z tych które już jadłam
Aby łatwiej było Wam ją znaleźć w sklepach na zdjęciach uwieczniłam też kawałki ze skórką. Budyń możecie przygotować ze skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej ale wtedy do gotowania dodajcie cukier z wanilią lub jej laskę.
Składniki:
2 porcje:
300 g dyni makaronowej
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
cukier do smaku
40 g budyniu waniliowego
5 łyżki mielonych orzechów
melasa lub miód do podania
Przygotowania:
Dynię obieramy i myjemy. Kroimy w kostkę.
Zalewamy wodą i mlekiem ( 1/3 szklanki odlewamy), gotujemy około 15 minut, do miękkości.
Doprawiamy cukrem.
W mleku rozrabiamy budyń. Zalewamy rozgniecioną widelcem dynię.
Gotujemy minutę.
Przelewamy do miseczek , dekorujemy orzechami i melasą.
Powiązane notki:
Dyniowy budyń waniliowy ze słodkimi gwiazdkami i serkiem wiejskim
Pudding z dyni i kaszy jaglanej
Dla niemowląt: Budyń waniliowy
Deser z pieczonej dyni – z kardamonem i melasą
Owsianka z bananem, kakao i orzechami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/10/27/budyn-z-dyni-makaronowej-z-orzechami-na-halloween