0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Udało mi się kupić piękną dynięmakaronową. Jej śliczny, jaskrawy pomarańczowy kolor wprawił mnie w dobry nastrój, postanowiłam zrobić z niej coś pysznego aby dopełnić całości. Ta odmiana jest twardsza i bardziej mięsista niż dynie o miąższu w kolorze żółtym, chyba została moją ulubioną – z tych które już jadłamAby łatwiej było Wam ją znaleźć w sklepach na zdjęciach uwieczniłam też kawałki ze skórką. Budyń możecie przygotować ze skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej ale wtedy do gotowania dodajcie cukier z wanilią lub jej laskę.Składniki:2 porcje:300 g dyni makaronowej1 szklanka wody1 szklanka mlekacukier do smaku40 g budyniu waniliowego5 łyżki mielonych orzechówmelasa lub miód do podaniaPrzygotowania:Dynię obieramy i myjemy. Kroimy w kostkę.Zalewamy wodą i mlekiem ( 1/3 szklanki odlewamy), gotujemy około 15 minut, do miękkości.Doprawiamy cukrem.W mleku rozrabiamy budyń. Zalewamy rozgniecioną widelcem dynię.Gotujemy minutę.Przelewamy do miseczek , dekorujemy orzechami i melasą.Powiązane notki:Dyniowybudyń waniliowy ze słodkimi gwiazdkami i serkiem wiejskimPudding z dyni i kaszy jaglanejDla niemowląt: Budyń waniliowyDeser z pieczonej dyni – z kardamonem i melasąOwsianka z bananem, kakao i orzechami