ßßß Cookit - przepis na BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ - W TRZECH WERSJACH

BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ - W TRZECH WERSJACH

nazwa

Wykonanie

Z kaszy jaglanej można wyczarować naprawdę przepyszne dania (zajrzyj tu i tu oraz tutaj). Moja kolejna propozycja. Budyń jaglany - pyszny, gęsty i co najważniejsze - bardzo zdrowy. Kaszę należy ugotować z wodą i mlekiem (lub samym mlekiem) do miękkości, a następnie zblendować na gładką masę. Gotowy budyń wystarczy dosłodzić, najlepiej miodem albo innym zdrowym zamiennikiem cukru, dołożyć ulubione dodatki, w tym wypadku mrożone truskawki, ciemne kakao i ziarenka wanilii i porządnie zmiksować. Oczywiście budyń bez żadnych dodatków smakuje również rewelacyjnie:) Taki budyń jaglany to świetne, pożywne śniadanie lub zdrowa kolacja. Może on być także wspaniałym podwieczorkiem lub przekąską w ciagu dnia. Jest on na pewno o wiele zdrowszy od tradycyjnego budyniu, także możecie go jeść często i bez wyrzutów sumienia!:)
SKŁADNIKI:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1szklanka mleka (użylam roślinnego)
miód (opcjonalnie np. syrop z agawy lub cukier do smaku)
DODATKOWO:
truskawki (lub inne ulubione owoce: maliny, borówki, jeżyny, jabłka, itp.)
ciemne kakao lub gorzka czekolada
ziarenka wanilii (opcjonalnie) - "czysty" budyń smakuje równie wspaniale
WYKONANIE:
Kaszę jaglaną wsyp na gęste sitko i przepłucz wrzącą wodą, a następnie jeszcze raz dokładnie gorącą wodą z kranu.
Przełóż ją do garnuszka (najlepiej z grubym dnem), dolej wodę i zagotuj. Kiedy kasza wchłonie wodę (około 5-10 minut), dolej mleko i gotuj kaszę do miękkości (kolejne 7-10 minut), na bardzo gęsty budyń kasza może się nawet rozgotować. Uważaj,tylko, żeby kasza się nie przypaliła, w razie konieczności dolej jeszcze trochę mleka.
Ugotowaną kaszę dosłodź miodem, agawą lub cukrem i zblenduj lub zmiksuj na gładki budyń. Gdyby był za gesty dolej odrobię mleka.
Podziel budyń na porcje i dodaj do każdej ulubione składniki: truskawki, kakao lub czekoladę, opcjonalnie wanilię (wanilia nie jest konieczna). Zmiksuj dokładnie lub wymieszaj. Podawaj gorące.
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2015/01/budyn-z-kaszy-jaglanej-w-trzech-wersjach.html