ßßß
Mimo, że już około 2 tysięcy lat przed naszą erą starożytni Olmekowie odkryli właściwości ziaren kakaowca, to czekolada, dokładnie napój czekoladowy pojawił się dopiero w około III wieku naszej ery. Wtedy dopiero Majowie po znalezieniu drzew kakaowca w lasach Gwatemali oraz Jukatanu przyrządzili po raz pierwszy tcacahoua, czyli czekoladowy ostry i pienisty napój. Kolejna rewolucja czekolady nastąpiła około tysiąc lat później, kiedy to w połowie XIII wieku od Majów tradycję picia czekolady przejęli Aztekowie. Jednak ci dodawali do napoju przyprawy takie jak ostra papryka czy gałka muszkatołowa, oraz do osłodzenia miód. Wśród Azteków ziarna kakao uchodziły za nominał, którym płacono za żywność, czy ziemię. Nawet Aztekowie pokazali ziarenka kakaowca Hermanowi Cortezowi, gdy spytał ich o posiadanie złota. W roku 1527, kiedy to Cortem przypłynął do Europy z przepisem na czekoladę oraz ziarnami kakao, napój został zmieniony przez siostry zakonne. Zamiast ostrych przypraw, osłodziły one czekoladę dodając w zamian wanilię, śmietankę oraz cukier. Hiszpanie jednak nie zaczęli eksportować dalej czekolady w celach handlowych, ponieważ pierwszy raz to zrobiła Francja otwierając pierwszy na świecie sklep z czekoladą w 1659 roku. Poza proponowanymi przez Francuzów napojami czekoladowymi podawano również czekoladowe pastylki. Jednak zaledwie ponad sto lat później we Francji powstała pierwsza fabryka czekolady.
Obecnie czekoladę można zajadać pod różną postacią i z innymi przysmakami bądź samą. W sklepach dostępne są tabliczki czekolady, w proszku do przyrządzenia czekolady na gorąco, a także w postaci kremów, sosów i mas. Czekoladę można dodawać do ciast, deserów oraz lodów. Istnieje wiele odmian czekolady, wśród których można wymienić czekoladę gorzką, deserową, mleczną oraz białą. Ponadto od pewnego czasu modne stało się dodawanie różnych składników do czekolady. Najpopularniejszymi z nich są orzechy laskowe oraz bakalie. Można spotkać również czekolady mleczne z nadzieniami o różnych smakach owocowych. Najzdrowszą jednak jest gorzka czekolada, ponieważ posiada ona od 70 do 90 % miazgi kakaowej. Nie jest praktycznie dosładzana, przeciwieństwie do pozostałych rodzajów czekolady. Czekoladę można znaleźć także w szerokim asortymencie spożywczym, takim jak batoniki, czekoladki, bombonierki, ciasteczka czy wafelki.
Czekolada jest dość kontrowersyjnym produktem w medycynie. Badacze co i rusz wynajdują zarazem pozytywne jak i negatywne działania czekolady. Jednak warto rozdzielić tutaj czekoladę gorzką, która powinna stanąć na piedestale, od pozostałych odmian tego przysmaku. Im więcej miazgi kakaowej będzie znajdowało się w tabliczce czekolady, a im mniej składników dosładzających tym lepiej dla organizmu. Czekolada bogata jest w potas, miedź, cynk, magnez, wapń, fosfor oraz żelazo. Gorzka czekolada może zapobiegać chorobom nowotworowym oraz dolegliwościom związanym z układem krążenia. Spożycie kilku kostek gorzkiej czekolady może przyczynić się do polepszenia koncentracji, a także zapamiętywania. Przysmak ten zalecany jest, w szczególności palaczom, ponieważ dzięki minerałom zawartym w czekoladzie poprawia się przepływ krwi. Poza tym czekolada wywołuje wytwarzanie się endorfin, czyli hormonów szczęścia poprawiających znacznie nastrój. Na czekoladę muszą uważać osoby z nadwagą lub borykające się z cukrzycą. Osoby uczulone na miazgę kakaową bądź inne składniki zawarte w czekoladzie powinny się jej wystrzegać. Ponieważ wtedy może powodować bóle migrenowe oraz zaparcia i wysypki na skórze.
Porcja: 43g Kalorie: 227 kcl
Błonnik pokarmowy1,9 g
z cukrów96 kcal
z białek13 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość3,053E-05 g
Objętość61 g/m3
Food folate5,1E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone4 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,749 μg
Tłuszcz14 g
Tłuszcze nasycone7,5 μg
Węglowodany25 g
Total Folate6,4E-06 μg
Cukier21 g
Białko3,5 g
A2,5E-05 μg
B14,4E-05 mg
C0,000116 mg
B62E-05 mg
E0,0006 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol0,000397 μg
B30,00026 mg
B123,2E-07 μg
B20,000153 mg
B50,000202 μg
B98,7E-07 μg
K2,4E-06 μg
Retinol2,5E-05 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna2,6E-06 μg
A(IU)85 IU
Bete-karoten0 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,036 mg
Omega-60,967 mg
Fosfor0,098 mg
Magnez0,031 mg
Potas0,172 mg
Sód0,035 μg
Wapń0,087 mg
Żelazo0,00096 mg
Cynk0,000858 mg
Fluor2,2E-06 μg
Mangan0,000227 μg
Miedź0,000203 μg
Selen1,9E-06 μg
Cholesterol0,0094 μg
Campesterol0,0026 μg
Stigmasterol0,0069 μg
Beta sitosterol0,016 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %