Czekolada

nazwa

Historia i pochodzenie czekolady

Mimo, że już około 2 tysięcy lat przed naszą erą starożytni Olmekowie odkryli właściwości ziaren kakaowca, to czekolada, dokładnie napój czekoladowy pojawił się dopiero w około III wieku naszej ery. Wtedy dopiero Majowie po znalezieniu drzew kakaowca w lasach Gwatemali oraz Jukatanu przyrządzili po raz pierwszy tcacahoua, czyli czekoladowy ostry i pienisty napój. Kolejna rewolucja czekolady nastąpiła około tysiąc lat później, kiedy to w połowie XIII wieku od Majów tradycję picia czekolady przejęli Aztekowie. Jednak ci dodawali do napoju przyprawy takie jak ostra papryka czy gałka muszkatołowa, oraz do osłodzenia miód. Wśród Azteków ziarna kakao uchodziły za nominał, którym płacono za żywność, czy ziemię. Nawet Aztekowie pokazali ziarenka kakaowca Hermanowi Cortezowi, gdy spytał ich o posiadanie złota. W roku 1527, kiedy to Cortem przypłynął do Europy z przepisem na czekoladę oraz ziarnami kakao, napój został zmieniony przez siostry zakonne. Zamiast ostrych przypraw, osłodziły one czekoladę dodając w zamian wanilię, śmietankę oraz cukier. Hiszpanie jednak nie zaczęli eksportować dalej czekolady w celach handlowych, ponieważ pierwszy raz to zrobiła Francja otwierając pierwszy na świecie sklep z czekoladą w 1659 roku. Poza proponowanymi przez Francuzów napojami czekoladowymi podawano również czekoladowe pastylki. Jednak zaledwie ponad sto lat później we Francji powstała pierwsza fabryka czekolady.

Zastosowanie czekolady

Obecnie czekoladę można zajadać pod różną postacią i z innymi przysmakami bądź samą. W sklepach dostępne są tabliczki czekolady, w proszku do przyrządzenia czekolady na gorąco, a także w postaci kremów, sosów i mas. Czekoladę można dodawać do ciast, deserów oraz lodów. Istnieje wiele odmian czekolady, wśród których można wymienić czekoladę gorzką, deserową, mleczną oraz białą. Ponadto od pewnego czasu modne stało się dodawanie różnych składników do czekolady. Najpopularniejszymi z nich są orzechy laskowe oraz bakalie. Można spotkać również czekolady mleczne z nadzieniami o różnych smakach owocowych. Najzdrowszą jednak jest gorzka czekolada, ponieważ posiada ona od 70 do 90 % miazgi kakaowej. Nie jest praktycznie dosładzana, przeciwieństwie do pozostałych rodzajów czekolady. Czekoladę można znaleźć także w szerokim asortymencie spożywczym, takim jak batoniki, czekoladki, bombonierki, ciasteczka czy wafelki.

Czekolada a zdrowie

Czekolada jest dość kontrowersyjnym produktem w medycynie. Badacze co i rusz wynajdują zarazem pozytywne jak i negatywne działania czekolady. Jednak warto rozdzielić tutaj czekoladę gorzką, która powinna stanąć na piedestale, od pozostałych odmian tego przysmaku. Im więcej miazgi kakaowej będzie znajdowało się w tabliczce czekolady, a im mniej składników dosładzających tym lepiej dla organizmu. Czekolada bogata jest w potas, miedź, cynk, magnez, wapń, fosfor oraz żelazo. Gorzka czekolada może zapobiegać chorobom nowotworowym oraz dolegliwościom związanym z układem krążenia. Spożycie kilku kostek gorzkiej czekolady może przyczynić się do polepszenia koncentracji, a także zapamiętywania. Przysmak ten zalecany jest, w szczególności palaczom, ponieważ dzięki minerałom zawartym w czekoladzie poprawia się przepływ krwi. Poza tym czekolada wywołuje wytwarzanie się endorfin, czyli hormonów szczęścia poprawiających znacznie nastrój. Na czekoladę muszą uważać osoby z nadwagą lub borykające się z cukrzycą. Osoby uczulone na miazgę kakaową bądź inne składniki zawarte w czekoladzie powinny się jej wystrzegać. Ponieważ wtedy może powodować bóle migrenowe oraz zaparcia i wysypki na skórze.

Wartości odżywcze

Porcja: 43g Kalorie: 227 kcl

Błonnik pokarmowy1.9   g

z cukrów96 kcal

z białek13 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość3.053E-05 g

Objętość61 g/m3

Food folate5.1E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone4   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.749   μg

Tłuszcz14   g

Tłuszcze nasycone7.5   μg

Węglowodany25   g

Total Folate6.4E-06   μg

Cukier21   g

Białko3.5   g

A2.5E-05   μg

B14.4E-05   mg

C0.000116   mg

B62E-05   mg

E0.0006   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol0.000397 μg

B30.00026   mg

B123.2E-07   μg

B20.000153   mg

B50.000202   μg

B98.7E-07   μg

K2.4E-06   μg

Retinol2.5E-05   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna2.6E-06   μg

A(IU)85   IU

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.036 mg

Omega-60.967 mg

Fosfor0.098   mg

Magnez0.031   mg

Potas0.172   mg

Sód0.035   μg

Wapń0.087   mg

Żelazo0.00096   mg

Cynk0.000858   mg

Fluor2.2E-06   μg

Mangan0.000227   μg

Miedź0.000203   μg

Selen1.9E-06   μg

Cholesterol0.0094   μg

Campesterol0.0026   μg

Stigmasterol0.0069   μg

Beta sitosterol0.016   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %