ßßß
Składniki :100 ml śmietany kremówki70 g masła65 g cukru pudru165g wiórków kokosowych40 g płatków migdałów3 tabliczki czekolady (u mnie 2 mleczne i 1 gorzka)Dodatkowo potrzebować będziesz: wykałaczek, papieru do pieczenia, lateksowych rękawiczek.W małym rondelku rozpuść podgrzej kremówkę i rozpuść w niej masło.W niewielkim naczyniu pokrusz płatki migdałów, dodaj do nich wiórki kokosowe i cukier puder. Zalej zawartością rondelka, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na godzinę. Potem formuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego (warto ubrać lateksowe rękawiczki, bo klei się to trochę do rąk).Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a kulki włóż na ten czas do zamrażarki. Kiedy czekolada jest już płynna, nadziej na wykałaczkę kulkę kokosową, zanurz w polewie i po wyjęciu przez chwilę pozwól odcieknąć, po czym ułóż na papierze do pieczenia albo kratce, aby stężała.Możesz przyozdobić swoje pralinki płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.




Related PostsPieczenie piernika staropolskiego i masa orzechowo-makowaTarta z orzeszkami ziemnymi, kajmakiem i czekoladąBiscotti di Prato (cantucci)Babka ziemniaczana z białą kiełbasą