Wiórki kokosowe

nazwa

Wiórki kokosowe

Wbrew powszechnemu myśleniu, kokos właściwy (Cocos nucifera) jest pestkowcem, a nie orzechem. Składa się z trzech warstw: egzokarpu, mezokarpu i endokarpu. Termin „kokos” sięga XVI wieku. Wywodzi się z języka hiszpańskiego i portugalskiego, i oznacza „uśmiech”. Zawartość pestkowca oferuje wiele korzyści pod postacią oleju, wody, mleka, cukru i wiórków.

Pochodzenie

Owoce są duże, okrągłe i bardzo twarde. Rosną u podstawy korony drzewa kokosowego, zwanego też palmą kokosową. Występują w klimatach tropikalnych i subtropikalnych, głównie na piaszczystych glebach wybrzeży. Owoce preferują słoneczną i deszczową pogodę, a także obszary o wysokiej wilgotności. Działanie niskich temperatur jest dla rośliny bardzo niekorzystne. Pochodzenie drzewa kokosowego nie jest sprecyzowane. Niektórzy twierdzą, że kokos został odkryty na obszarach Malezji. Inni uważają, że w północno-zachodniej Ameryce Południowej. Popularność kokosu rozprzestrzeniła się za sprawą morskiego handlu. Dzisiaj, kokos uprawiany jest w ponad 70 krajach na całym świecie. Największe uprawy występują w Indiach, Indonezji, Sri Lance, Filipinach i Malediwach.

Zastosowanie

Wiórki kokosowe powstają z rozdrobnionego i wysuszonego miąższu. W takiej postaci, kokos jest dostępny zarówno w słodkiej, jak i niesłodzonej formie. Słodkie wiórki otrzymuje się poprzez zmieszanie wiórków z cukrem pudrem. Nadają się idealnie do przyrządzania słodkich potraw. Wiórki niesłodzone sprawdzają się znakomicie w daniach pikantnych.

Zrób to sam

Wiórki kokosowe można przygotować samodzielnie ze świeżego owocu. Czynność jest nieco pracochłonna, ale bardzo wynagradzająca.

  • Umyć cały owoc i zrobić dziurkę w jednym z trzech otworów kiełkowych.
  • Włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut w temperaturze 200 st. C.
  • Kokos powinien sam się otworzyć. Jeśli po upływie 20 minut nadal będzie zamknięty, wystarczy użyć tłuczka lub młotka i uderzyć w skorupę.
  • Po ostudzeniu, wyjąć z wnętrza cały miąższ.
  • Resztki skóry obrać przy pomocy obieraka do warzyw.
  • Miąższ dokładnie opłukać w wodzie.
  • Zetrzeć miąższ na tarce lub zmielić przy pomocy robota kuchennego.
  • Wióry rozłożyć na blasze do pieczenia i włożyć do piekarnika. Piec przez 60 minut w temp. 90 st. C.
  • Po upływie 60 minut, gotowe wiórki wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Wybór

Dostępne są najczęściej słodzone i w jednym rozmiarze. Niesłodzone wiórki można nabyć w sklepie ze zdrową żywnością. Przed dokonaniem zakupu, najlepiej powąchać i posmakować wiórki, aby upewnić się, że są świeże.

Przygotowanie

Warto opiekać wiórki kokosowe. Tym sposobem, surowe wiórki nabiorą pięknej, złotej barwy i bardziej intensywnego smaku. Opiekanie sprowadza się do równomiernego rozłożenia wiórków na blasze i umieszczenia w piekarniku, w temperaturze 180 st. C. Należy uważnie obserwować zawartość piekarnika. Warto też kilka razy pomieszać wiórki, aby uzyskać jednolity kolor. Gdy przybiorą jasnobrązową barwę, wyciągnąć wiórki z piekarnika.

Wartości odżywcze

Białko i błonnik

Wiórki zawierają bogate ilości białka i błonnika. Białko odbudowuje komórki, oraz pomaga utrzymać zdrowe tkanki i mięśnie. Błonnik zmniejsza ryzyko zaparć i hemoroidów, promując prawidłowe trawienie. Ponadto, składniki te obniżają ryzyko chorób serca, cukrzycy i niektórych nowotworów.

Żelazo

Wiórki stanowią dobre źródło żelaza. Żelazo jest bardzo ważne w produkcji hemoglobiny. Jest ona białkiem w czerwonych komórkach krwi i rozprowadza tlen do wszystkich obszarów w organizmie. Niedobór żelaza prowadzi do osłabienia i zmęczenia. Odpowiednie ilości żelaza wspierają też układ odpornościowy.

Cynk

Wiórki posiadają przyzwoitą zawartość cynku. Cynk jest kluczowym minerałem dla siły i zdrowia układu odpornościowego. Odgrywa też kluczową rolę w procesie gojenia ran.

UWAGA: Wiórki wykazują dużą zawartość nasyconych tłuszczów. Regularne spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczów nasyconych może zwiększyć ryzyko chorób układu krążenia, otyłości i cukrzycy. Warto więc posypywać wiórkami potrawy o niskiej zawartości tłuszczu, jak niskotłuszczowy jogurt lub płatki owsiane. Zmniejszenie w daniach ilości wiórków kokosowych o połowę, wciąż zapewni posmak kokosu. A do tego, obniży spożycie tłuszczu, kalorii i cukru.

Przechowywanie

Wiórki kokosowe przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. W ten sposób wytrzymają 1-2 miesiące. W przypadku zamrożenia, włożyć wiórki do szczelnie zamkniętego pojemnika, w którym przetrwają cały rok.

Wartości odżywcze

Porcja: 15g Kalorie: 83 kcl

Błonnik pokarmowy1,3   g

z cukrów23 kcal

z białek2,3 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość5,4E-06 g

Objętość42 g/m3

Food folate1,1E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,298   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,073   μg

Tłuszcz6,9   g

Tłuszcze nasycone6,2   μg

Tłuszcze trans0,0003   g

trans monoenoic fat0,0003 g

trans polyenoic fat0 g

Węglowodany5,8   g

Total Folate1,1E-06   μg

Sacharoza5,4   g

Skrobia0   g

Glukoza0,08   g

Maltoza0   g

Fruktoza0,0015   g

Galaktoza0   g

Cukier4,4   g

Białko0,671   g

Tryptofan0,0074   g

Treonina0,024   g

Izoleucyna0,025   g

Leucine0,049   g

Lysine0,03   g

Metionina0,013   g

Cystyna0,012   g

Fenyloalanina0,033   g

Tyrosine0,02   g

Walina0,039   g

Arginina0,111   g

Histydyna0,015   g

Alanina0,035   g

Kwas asparaginowy0,066   g

Kwas glutaminowy0,155   g

Glicyna0,032   g

Prolina0,029   g

Seryna0,036   g

Hydroksyprolina0   g

A0   μg

B16,5E-06   mg

C0,00013   mg

B63,6E-05   mg

E4,2E-05   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol4,5E-06 μg

Delta-tocopherol0 μg

B38,3E-05   mg

B120   μg

B29E-06   mg

B59,8E-05   μg

B90   μg

K3E-08   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)0   IU

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30 mg

Omega-60,073 mg

Fosfor0,023   mg

Magnez0,011   mg

Potas0,067   mg

Sód0,017   μg

Wapń0,003   mg

Żelazo0,000384   mg

Cynk0,000256   mg

Mangan0,000348   μg

Miedź8,3E-05   μg

Selen2,6E-06   μg

Cholesterol0   μg

Objętość(ml)0   ml

Procent masy0   %