ßßß
Proszek do pieczenie składa się z mieszaniny różnych związków chemicznych, której zadaniem jest spulchnianie chleba i ciast. Gdy ciasto jest przygotowywane wydzielają się gazy które zamieniają ciasto w rodzaj piany. Wodorowęglan sodu to najczęstszy składnik proszku do pieczenia.
Proszek do pieczenia wynalazł Eben Norton Horsford, który miał zamożnego patrona bońskiego aptekarza i przedsiębiorcę Ludwiga Clamor Marquarta. Ten drugi wprowadził jako pierwszy produkcję proszku na skalę przemysłową. Natomiast niemiecki aptekarz August Oetker, założyciel firmy Dr. Oetker jako pierwszy zaczął pakować proszek do pieczenia w torebki potrzebne do wypieku jednego funta mąki.
Proszek do pieczenia jest produkowany przez wiele europejskich koncernów w takich krajach jak Niemcy, Polska.
Proszek do pieczenia w świecie kulinarnym jest podstawowym składnikiem wielu ciast. Bez niego nie ma szans aby wypiek wyrósł tak jak trzeba. Nie dodanie go do pozostałych składników, tak jak wymaga tego przepis grozi zakalcem. Proszek do pieczenia używany jest nie tylko w kuchni, przydaje się również jako środek zmiękczający wodę. Można dzięki niemu lepiej wybielić firanki wsypując torebkę do pralki. Eliminuje również przykre zapachy w zmywarce po wsypaniu go na dno. Świetnie sprawdza się również jako środek do uratowania przypalonego garnku, wystarczy 20 minut gotować wodę z proszkiem do pieczenia. Odstrasza on również zapachem mrówki.
Proszek do pieczenia który jest oparty tylko i wyłącznie na samym wodorowęglanie sodu, ze względu na właściwości zasadowe nadaje produktom posmak ługu. Dlatego miesza się wodorowęglan sodu ze słabymi kwasami, lub regulatorami kwasowości. Dzięki nim wydziela się szybciej dwutlenek węgla i szybciej ciasto zamienia się w rodzaj piany. Zawarty w proszku wodorowęglan sodu ma tendencję do zbrylania się przy długim przechowywaniu. Aby spowolnić ten proces dodaję się skrobię bądź mąkę ziemniaczaną, albo skrobie kukurydzianą. Dzięki tym dodatkom łatwiej proszek do pieczenia miesza się ze składnikami ciasta.
Porcja: 4,6g Kalorie: 3,2 kcl
Błonnik pokarmowy0,04 g
z cukrów3 kcal
z białek0,0069 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość4,6E-06 g
Objętość4,9 g/m3
Food folate0 μg
Tłuszcze jednonienasycone9,2E-05 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,0019 μg
Tłuszcz0,0061 g
Tłuszcze nasycone0,0011 μg
Węglowodany1,5 g
Total Folate0 μg
Cukier0 g
Białko0,0031 g
A0 μg
B10 mg
C0 mg
B60 mg
E0 mg
B30 mg
B120 μg
B20 mg
B50 μg
B90 μg
K0 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)0 IU
Bete-karoten0 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,000445 mg
Omega-60,0014 mg
Fosfor0,291 mg
Magnez0,0015 mg
Potas0,155 mg
Sód0,285 μg
Wapń0,269 mg
Żelazo0,000467 mg
Cynk1,2E-05 mg
Mangan6,8E-06 μg
Miedź6,4E-07 μg
Selen9,2E-09 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %