ßßß Cookit - wszystko co chcesz wiedzieć o Proszek do pieczenia

Proszek do pieczenia

nazwa

Proszek do pieczenie składa się z mieszaniny różnych związków chemicznych, której zadaniem jest spulchnianie chleba i ciast. Gdy ciasto jest przygotowywane wydzielają się gazy które zamieniają ciasto w rodzaj piany. Wodorowęglan sodu to najczęstszy składnik proszku do pieczenia.

Historia

Proszek do pieczenia wynalazł Eben Norton Horsford, który miał zamożnego patrona bońskiego aptekarza i przedsiębiorcę Ludwiga Clamor Marquarta. Ten drugi wprowadził jako pierwszy produkcję proszku na skalę przemysłową. Natomiast niemiecki aptekarz August Oetker, założyciel firmy Dr. Oetker jako pierwszy zaczął pakować proszek do pieczenia w torebki potrzebne do wypieku jednego funta mąki.

Pochodzenie

Proszek do pieczenia jest produkowany przez wiele europejskich koncernów w takich krajach jak Niemcy, Polska.

Zastosowanie

Proszek do pieczenia w świecie kulinarnym jest podstawowym składnikiem wielu ciast. Bez niego nie ma szans aby wypiek wyrósł tak jak trzeba. Nie dodanie go do pozostałych składników, tak jak wymaga tego przepis grozi zakalcem. Proszek do pieczenia używany jest nie tylko w kuchni, przydaje się również jako środek zmiękczający wodę. Można dzięki niemu lepiej wybielić firanki wsypując torebkę do pralki. Eliminuje również przykre zapachy w zmywarce po wsypaniu go na dno. Świetnie sprawdza się również jako środek do uratowania przypalonego garnku, wystarczy 20 minut gotować wodę z proszkiem do pieczenia. Odstrasza on również zapachem mrówki.

Właściwości

Proszek do pieczenia który jest oparty tylko i wyłącznie na samym wodorowęglanie sodu, ze względu na właściwości zasadowe nadaje produktom posmak ługu. Dlatego miesza się wodorowęglan sodu ze słabymi kwasami, lub regulatorami kwasowości. Dzięki nim wydziela się szybciej dwutlenek węgla i szybciej ciasto zamienia się w rodzaj piany. Zawarty w proszku wodorowęglan sodu ma tendencję do zbrylania się przy długim przechowywaniu. Aby spowolnić ten proces dodaję się skrobię bądź mąkę ziemniaczaną, albo skrobie kukurydzianą. Dzięki tym dodatkom łatwiej proszek do pieczenia miesza się ze składnikami ciasta.

Wartości odżywcze

Porcja: 4,6g Kalorie: 3,2 kcl

Błonnik pokarmowy0,04   g

z cukrów3 kcal

z białek0,0069 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość4,6E-06 g

Objętość4,9 g/m3

Food folate0   μg

Tłuszcze jednonienasycone9,2E-05   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,0019   μg

Tłuszcz0,0061   g

Tłuszcze nasycone0,0011   μg

Węglowodany1,5   g

Total Folate0   μg

Cukier0   g

Białko0,0031   g

A0   μg

B10   mg

C0   mg

B60   mg

E0   mg

B30   mg

B120   μg

B20   mg

B50   μg

B90   μg

K0   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)0   IU

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,000445 mg

Omega-60,0014 mg

Fosfor0,291   mg

Magnez0,0015   mg

Potas0,155   mg

Sód0,285   μg

Wapń0,269   mg

Żelazo0,000467   mg

Cynk1,2E-05   mg

Mangan6,8E-06   μg

Miedź6,4E-07   μg

Selen9,2E-09   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %