ßßß
Chleb pojawił się w ludzkim jadłospisie już ponad 12 tysięcy lat temu. Pierwsze pieczywo przypominało swoją konsystencją rozwodnioną pastę, która składała się z wody i różnych zbóż. Pierwszy bochenek chleba archeolodzy znaleźli na Krecie. Naukowcy domniemają, że pochodzi on sprzed około 6 tysięcy lat. Charakteryzował się tym, że był bardzo twardy i nie miał za dużo wspólnego z obecnym chlebem. Na jego spulchnienie wpadli Egipcjanie około 2600 roku przed naszą erą. Oni również do wypieku chleba użyli zakwasu. W Starożytnym Rzymie funkcjonowało około 300 piekarni, w których wypiekano różne rodzaje pieczywa. Chleb bardzo szybko rozprzestrzenił się po całym świecie, jednocześnie bardzo się regionalizując jeśli chodzi o sposób jego wypiekania.
Chleb jest na tyle krótkotrwałym wyrobem, że dostarczają go do sklepów pobliskie piekarnie. Zatem w tej kwestii rozwinął się bardzo rynek lokalny. Każda piekarnia dba o zaopatrzenie w pieczywo najbliżej położonej okolicy.
Chleb jest rodzajem pieczywa, który pozyskuje się poprzez połączenia wody, mąki zbożowej oraz fermentacji mlekowej lub alkoholowej. Wyrabiany jest z różnych zbóż, w różnym kształcie oraz o zróżnicowanych parametrach. Obecnie można wymienić bardzo dużo gatunków chleba. Wśród nich wyróżnia się chleb pszenny, razowy, a także mieszany, czyli pszenno-razowy. W większości krajów jada się pulchny chleb, natomiast w regionach śródziemnomorskich popularny jest tradycyjny rodzaj pieczywa – bez spulchnienia. Chleby można podzielić także pod względem sposobu jego przygotowania. Chleb razowy przyrządzany jest z mąki razowej, czyli jeden raz zmielonej na grube ziarno. Chleb drożdżowy, który przygotowuje się na bazie zaczynu drożdżowego. Bardzo popularnym gatunkiem chleba jest chleb na zakwasie. Do sporządzeniu zakwasu chlebowego pootrzebna jest woda oraz mąka, najlepiej żytnia razowa. Cały proces jest dość czasochłonny, ponieważ po uszykowaniu pierwszej porcji zakwasu chlebowego, należy odczekać dwie doby i ponownie dodaje się odpowiednie porcje składników. Proces powtarza się po 24 godzinach, po czym po pięciu dniach, zakwas nadaje się do wykorzystania przy pieczeniu chleba.
Chleb jest podstawowym elementem diety większości ludzi. Najzdrowszą odmianę pieczywa jest chleb razowy pełnoziarnisty. Chleb najczęściej króluje na śniadaniach, kolacjach i przekąskach między posiłkami. Z niego robi się kanapki, zapiekanki lub grzanki. Pasuje do serów, wędlin, kiełbas, a dodatkowo do warzyw takich jak sałata rzodkiew, pomidor, ogórek czy też cebula. Do wielu potraw zwłaszcza mięsnych oraz sałatek kromki chleba mogą zastąpić ziemniaki, kaszę lub ryż.
Najlepiej jest wybierać chleb świeży, czyli przywieziony z piekarni tego samego dnia. Nie powinien być twardy, lub zbyt mocno się kruszyć. Uknikać powinno się także chleba przypieczonego. Skróka chleba, najlepiej aby była zarumieniona i chrupiąca.
Istnieje pewna zasada w dietetyce, że im jaśniejszy chleb się spożywa, tym mniej wartości odżywczych dostarcza się organizmowi. Pieczywo białe nie posiada żadnych witamin, błonnika oraz składników mineralnych. Jeśli chodzi o pieczywo chrupkie, które posiada otręby, oraz ziarna jest najmniej kaloryczne. Niestety taki rodzaj chleba nie jest wystarczająco sycący. Do najzdrowszego rodzaju pieczywa zalicza się chleb razowy. Pieczywo ciemne jest dość ciężkostrawne, ale za to uchodzi za bardzo sycące. Wśród składników, które odpowiedzialne są za zapobieganie rozwoju nowotworu jelita grubego, wymienia się błonnik, kwas fitynowy oraz polifenole. Mimo sporej wartości kalorycznej to właśnie ciemne pieczywo poleca się osobom będącym na diecie.
Porcja: 50g Kalorie: 133 kcl
Błonnik pokarmowy2,7 g
z cukrów90 kcal
z białek17 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość9,5E-06 g
Objętość263 g/m3
Food folate1,9E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,633 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,67 μg
Tłuszcz1,9 g
Tłuszcze nasycone0,376 μg
Tłuszcze trans0,138 g
Węglowodany25 g
Total Folate4,5E-05 μg
Sacharoza0 g
Glukoza0,882 g
Maltoza0,873 g
Fruktoza1,3 g
Cukier2,3 g
Białko5 g
Tryptofan0,056 g
Treonina0,136 g
Izoleucyna0,173 g
Leucine0,313 g
Lysine0,136 g
Metionina0,077 g
Cystyna0,094 g
Fenyloalanina0,211 g
Tyrosine0,133 g
Walina0,2 g
Arginina0,193 g
Histydyna0,099 g
Alanina0,16 g
Kwas asparaginowy0,24 g
Kwas glutaminowy1,4 g
Glicyna0,167 g
Prolina0,457 g
Seryna0,216 g
A2,1E-06 μg
B10,000192 mg
C5,2E-05 mg
D2E-07 μg
B65,5E-05 mg
E0,000196 mg
Beta-Tocopherol4,8E-05 μg
Gamma-tocopherol0,00076 μg
Delta-tocopherol0,000283 μg
B30,0021 mg
B121,2E-08 μg
B20,000153 mg
B50,000203 μg
B92,6E-05 μg
K1,2E-06 μg
Retinol2,1E-06 μg
Beta Kryptoksantyna4,1E-08 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna2,8E-05 μg
A(IU)8 IU
Bete-karoten4,3E-07 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,051 mg
Omega-60,618 mg
Fosfor0,074 mg
Magnez0,023 mg
Potas0,094 mg
Sód0,24 μg
Wapń0,042 mg
Żelazo0,0016 mg
Cynk0,000577 mg
Fluor2,6E-05 μg
Mangan0,000513 μg
Miedź0,000107 μg
Selen1,5E-05 μg
Cholesterol0,0014 μg
Fitosterol0,0038 μg
Objętość(ml)0 ml