Chleb

nazwa

Historia

Chleb pojawił się w ludzkim jadłospisie już ponad 12 tysięcy lat temu. Pierwsze pieczywo przypominało swoją konsystencją rozwodnioną pastę, która składała się z wody i różnych zbóż. Pierwszy bochenek chleba archeolodzy znaleźli na Krecie. Naukowcy domniemają, że pochodzi on sprzed około 6 tysięcy lat. Charakteryzował się tym, że był bardzo twardy i nie miał za dużo wspólnego z obecnym chlebem. Na jego spulchnienie wpadli Egipcjanie około 2600 roku przed naszą erą. Oni również do wypieku chleba użyli zakwasu. W Starożytnym Rzymie funkcjonowało około 300 piekarni, w których wypiekano różne rodzaje pieczywa. Chleb bardzo szybko rozprzestrzenił się po całym świecie, jednocześnie bardzo się regionalizując jeśli chodzi o sposób jego wypiekania.

Pochodzenie

Chleb jest na tyle krótkotrwałym wyrobem, że dostarczają go do sklepów pobliskie piekarnie. Zatem w tej kwestii rozwinął się bardzo rynek lokalny. Każda piekarnia dba o zaopatrzenie w pieczywo najbliżej położonej okolicy.

Co to jest

Chleb jest rodzajem pieczywa, który pozyskuje się poprzez połączenia wody, mąki zbożowej oraz fermentacji mlekowej lub alkoholowej. Wyrabiany jest z różnych zbóż, w różnym kształcie oraz o zróżnicowanych parametrach. Obecnie można wymienić bardzo dużo gatunków chleba. Wśród nich wyróżnia się chleb pszenny, razowy, a także mieszany, czyli pszenno-razowy. W większości krajów jada się pulchny chleb, natomiast w regionach śródziemnomorskich popularny jest tradycyjny rodzaj pieczywa – bez spulchnienia. Chleby można podzielić także pod względem sposobu jego przygotowania. Chleb razowy przyrządzany jest z mąki razowej, czyli jeden raz zmielonej na grube ziarno. Chleb drożdżowy, który przygotowuje się na bazie zaczynu drożdżowego. Bardzo popularnym gatunkiem chleba jest chleb na zakwasie. Do sporządzeniu zakwasu chlebowego pootrzebna jest woda oraz mąka, najlepiej żytnia razowa. Cały proces jest dość czasochłonny, ponieważ po uszykowaniu pierwszej porcji zakwasu chlebowego, należy odczekać dwie doby i ponownie dodaje się odpowiednie porcje składników. Proces powtarza się po 24 godzinach, po czym po pięciu dniach, zakwas nadaje się do wykorzystania przy pieczeniu chleba.

Zastosowanie

Chleb jest podstawowym elementem diety większości ludzi. Najzdrowszą odmianę pieczywa jest chleb razowy pełnoziarnisty. Chleb najczęściej króluje na śniadaniach, kolacjach i przekąskach między posiłkami. Z niego robi się kanapki, zapiekanki lub grzanki. Pasuje do serów, wędlin, kiełbas, a dodatkowo do warzyw takich jak sałata rzodkiew, pomidor, ogórek czy też cebula. Do wielu potraw zwłaszcza mięsnych oraz sałatek kromki chleba mogą zastąpić ziemniaki, kaszę lub ryż.

Świerzość

Najlepiej jest wybierać chleb świeży, czyli przywieziony z piekarni tego samego dnia. Nie powinien być twardy, lub zbyt mocno się kruszyć. Uknikać powinno się także chleba przypieczonego. Skróka chleba, najlepiej aby była zarumieniona i chrupiąca.

Właściwości

Istnieje pewna zasada w dietetyce, że im jaśniejszy chleb się spożywa, tym mniej wartości odżywczych dostarcza się organizmowi. Pieczywo białe nie posiada żadnych witamin, błonnika oraz składników mineralnych. Jeśli chodzi o pieczywo chrupkie, które posiada otręby, oraz ziarna jest najmniej kaloryczne. Niestety taki rodzaj chleba nie jest wystarczająco sycący. Do najzdrowszego rodzaju pieczywa zalicza się chleb razowy. Pieczywo ciemne jest dość ciężkostrawne, ale za to uchodzi za bardzo sycące. Wśród składników, które odpowiedzialne są za zapobieganie rozwoju nowotworu jelita grubego, wymienia się błonnik, kwas fitynowy oraz polifenole. Mimo sporej wartości kalorycznej to właśnie ciemne pieczywo poleca się osobom będącym na diecie.

Wartości odżywcze

Porcja: 50g Kalorie: 133 kcl

Błonnik pokarmowy2.7   g

z cukrów90 kcal

z białek17 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość9.5E-06 g

Objętość263 g/m3

Food folate1.9E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.633   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.67   μg

Tłuszcz1.9   g

Tłuszcze nasycone0.376   μg

Tłuszcze trans0.138   g

Węglowodany25   g

Total Folate4.5E-05   μg

Sacharoza0   g

Glukoza0.882   g

Maltoza0.873   g

Fruktoza1.3   g

Cukier2.3   g

Białko5   g

Tryptofan0.056   g

Treonina0.136   g

Izoleucyna0.173   g

Leucine0.313   g

Lysine0.136   g

Metionina0.077   g

Cystyna0.094   g

Fenyloalanina0.211   g

Tyrosine0.133   g

Walina0.2   g

Arginina0.193   g

Histydyna0.099   g

Alanina0.16   g

Kwas asparaginowy0.24   g

Kwas glutaminowy1.4   g

Glicyna0.167   g

Prolina0.457   g

Seryna0.216   g

A2.1E-06   μg

B10.000192   mg

C5.2E-05   mg

D2E-07   μg

B65.5E-05   mg

E0.000196   mg

Beta-Tocopherol4.8E-05 μg

Gamma-tocopherol0.00076 μg

Delta-tocopherol0.000283 μg

B30.0021   mg

B121.2E-08   μg

B20.000153   mg

B50.000203   μg

B92.6E-05   μg

K1.2E-06   μg

Retinol2.1E-06   μg

Beta Kryptoksantyna4.1E-08   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna2.8E-05   μg

A(IU)8   IU

Bete-karoten4.3E-07 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.051 mg

Omega-60.618 mg

Fosfor0.074   mg

Magnez0.023   mg

Potas0.094   mg

Sód0.24   μg

Wapń0.042   mg

Żelazo0.0016   mg

Cynk0.000577   mg

Fluor2.6E-05   μg

Mangan0.000513   μg

Miedź0.000107   μg

Selen1.5E-05   μg

Cholesterol0.0014   μg

Fitosterol0.0038   μg

Objętość(ml)0   ml