ßßß
Składniki (2 bochenki):250 g zakwasu żytniego770 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)50 g mąki żytniej razowej (typ 2000)500 ml ciepłej wody5 g drożdży instant*17 g soli10 g kminku14-16 godzin przed planowanym wypiekiem nakarm zakwas mąką żytnią (używam razowej) i wodą w stosunku 1:1,2.Do miski przesiej obie mąki, dodaj drożdże, sól i kminek. Następnie wlej zakwas i ciepłą wodę. Dokładnie wyrabiaj przez około 10 minut. Ciasto ma być sprężyste, naciśnięte palcem powinno dość szybko się odkształcać.Wyrobione ciasto przykryj folią, aby nie obeschło i odstaw na godzinę do wstępnej fermentacji.Po tym czasie podziel ciasto, uformuj dwa bochenki i przełóż je do koszyków rozrostowych. Ja swoje wkładam do natłuszczonych garnków rzymskich i zabezpieczam przed wyschnięciem folią. Wyrastają przez około godzinę w temperaturze około 25ºC, w tym czasie namaczam pokrywki garnków.Wyrośnięte bochenki natnij w kilku miejscach ostrym nożem i wstaw do rozgrzanego do 240ºC, naparowanego piekarnika. Piecz przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 230ºC i dopiekaj przez 20-25 minut.Jeśli pieczesz w garnku rzymskim, to przykryj go namoczoną i wytartą do sucha pokrywką, włóż do zimnego (!) piekarnika i ustaw go do 240ºC. Gdy osiągnie tę temperaturę, piecz pod przykryciem 10 minut, następnie zdejmij pokrywkę i dopiekaj chleb przez 25 minut w 220ºC.

*można pominąć, ale chleb będzie wyrastał co najmniej dwa-trzy razy dłużej. Użyłam drożdży, ponieważ nie byłam pewna formy mojego zakwasu po tak długiej przerwie.Related PostsŻytni razowiec z suszonymi śliwkamiPszenno-żytni razowiec na maślance z miodem gryczanym i słonecznikiemChleb z ziemniakami na żytnim zakwasie (z garnka rzymskiego)Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremChleb „cztery ziarna”