Wykonanie
Z
ciastem chlebowym można fajnie eksperymentować. Zamiast
wody można użyć
mleka,
śmietany,
maślanki,
piwa a nawet…
soku owocowego! Dotychczas popełniłam takie wynalazki jak:
Chleb pszenny na
piwie i
Chleb czosnkowo-
śmietanowy na zakwasie żytnim.Ten chlebek polecam wszystkim tym, którzy lubią aromatyczne
pieczywo. Czuć w nim wyraźnie
miód gryczany, ale idealnie komponuje się zarówno z
wędlinami czy
serami, jak i ze słodkimi dodatkami. Zastosowanie
maślanki sprawia, że zakwas w procesie wyrastania dostaje „szwungu”, więc w
chlebie (mimo tego, że jest to stuprocentowy razowiec) są dość spore dziurki.
Składniki (na 2 keksówki):300 g zakwasu żytniego (hydracja 100%)*350 g
razowej mąki żytniej250 g
razowej mąki pszennej120 g łuskanego
słonecznika600 ml
maślanki80 g
miodu gryczanego20 g
soliZakwas powinien być nakarmiony dwukrotnie przynajmniej 8 godzin przed planowanym wypiekiemW rondelku podgrzej
maślankę tak, aby była letnia i rozpuść w niej
miód. Do miski przesiej obie
mąki, wsyp
słonecznik, wlej
maślankę i zakwas. Wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki, przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw na godzinę, żeby zakwas przetrawił
mąkę.Po godzinie dodaj
sól, ponownie wymieszaj. Przełóż równe porcje ciasta do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia keksówek. Wyrównaj powierzchnię zwilżoną ręką. Przykryj formy folią i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. Czas zależy od temperatury otoczenia i mocy zakwasu.Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne i wylej na nie szklankę
wody. Piekarnik rozgrzej do 250°C (grzanie góra-dół) i wstaw do niego bochenki. Po 10 minutach wyjmij naczynie z
wodą i obniż temperaturę do 220 stopni i piecz jeszcze przez 30-40 minut. Jeśli wierzch się za bardzo rumieni, przełącz na grzanie tylko od dołu.Zaraz po wyjęciu z piekarnika delikatnie oderwij papier z bochenków i ostudź je na kratce. Jedz po 24 godzinach od upieczenia, wtedy nabiera pełni smaku.
*to znaczy, że w zakwasie jest tyle samo
wody co
mąki (np. 150 g
mąki i 150 ml
wody)Przepis dołączam do comiesięcznego zestawienia „Na zakwasie i na drożdżach”Related PostsŻytni razowiec z
suszonymi śliwkamiChleb z
ziemniakami na żytnim zakwasie (z garnka rzymskiego)
Chleb czosnkowo-
śmietanowy na zakwasie żytnim
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremChleb pszenno-żytni na zakwasie