ßßß
Składniki (na 2 keksówki):300 g zakwasu żytniego (hydracja 100%)*350 g razowej mąki żytniej250 g razowej mąki pszennej120 g łuskanego słonecznika600 ml maślanki80 g miodu gryczanego20 g soliZakwas powinien być nakarmiony dwukrotnie przynajmniej 8 godzin przed planowanym wypiekiemW rondelku podgrzej maślankę tak, aby była letnia i rozpuść w niej miód. Do miski przesiej obie mąki, wsyp słonecznik, wlej maślankę i zakwas. Wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki, przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw na godzinę, żeby zakwas przetrawił mąkę.Po godzinie dodaj sól, ponownie wymieszaj. Przełóż równe porcje ciasta do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia keksówek. Wyrównaj powierzchnię zwilżoną ręką. Przykryj formy folią i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. Czas zależy od temperatury otoczenia i mocy zakwasu.Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne i wylej na nie szklankę wody. Piekarnik rozgrzej do 250°C (grzanie góra-dół) i wstaw do niego bochenki. Po 10 minutach wyjmij naczynie z wodą i obniż temperaturę do 220 stopni i piecz jeszcze przez 30-40 minut. Jeśli wierzch się za bardzo rumieni, przełącz na grzanie tylko od dołu.Zaraz po wyjęciu z piekarnika delikatnie oderwij papier z bochenków i ostudź je na kratce. Jedz po 24 godzinach od upieczenia, wtedy nabiera pełni smaku.

*to znaczy, że w zakwasie jest tyle samo wody co mąki (np. 150 g mąki i 150 ml wody)Przepis dołączam do comiesięcznego zestawienia „Na zakwasie i na drożdżach”Related PostsŻytni razowiec z suszonymi śliwkamiChleb z ziemniakami na żytnim zakwasie (z garnka rzymskiego)Chleb czosnkowo-śmietanowy na zakwasie żytnimRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremChleb pszenno-żytni na zakwasie