Wykonanie
Krótka historia w czterech zdaniach opowiedziana fotografiami.
Chleb księżycowy w pełni.Rączka Panny Grymaśnej jak kometa sunie ku chropawej skórce.Artystyczna wizja małej damy powoduje zaćmienie bochenka kraciastą ściereczką.
Chlebowy satelita codziennego stołu po przekrojeniu dąży do nowiu.
Składniki :zaczyn:50 g zakwasu żytniego130 g
mąki żytniej razowej170 ml
wodychleb:300 g zaczynu550 g
mąki pszennej chlebowej (typ 750-850)125 g
mąki żytniej (typ 720 „żurkowa”)400 ml
wody22 g
soli8-12 godzin przed planowanym wypiekiem rozmnóż zakwas, łącząc składniki zaczynu. 50 g odłóż na następny raz.Do miski przesiej obie
mąki, wlej
wodę i zaczyn. Wymieszaj pobieżnie, przykryj folią, aby ciasto nie obsychało i odstaw na 45 minut.Po tym czasie dodaj
sól i wyrabiaj, aż uzyskasz sprężyste ciasto (ręcznie przez około 10 minut, robotem szybciej). Ponownie przykryj i odstaw na 45 minut.Ciasto jest dość luźne, dlatego, żeby nie rozlewało się na boki przy pieczeniu bez formy, wymaga kilkukrotnego składania, które wzmacnia jego strukturę.Wyłóż ciasto na oprószoną
mąką stolnicę i odgazuj je (tzn. energicznie rozpłaszcz), następnie złóż je jak list (czyli na 3 części) i jeszcze raz złóż na 3, tworząc coś w rodzaju kostki. Umieść ciasto w misce wysmarowanej
olejem i przykryj folią.Odgazowywanie i składanie powtórz jeszcze dwukrotnie w odstępach 30-45 min. Po ostatnim uformuj okrągły bochenek i umieść go (łączeniem do góry) w koszyku rozrostowym oprószonym
mąką – ja do tego celu używam durszlaka i ściereczki* – i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 2-3 godziny.Rozgrzej piekarnik do 250°C. Gdy osiągnie tę temperaturę, umieść bochenek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i szybko natnij
ostrym nożem. Otwórz piekarnik, wrzuć na jego dno kilka kostek
lodu, aby wytworzyć parę i wstaw blachę z
ciastem chlebowym.Piecz przez 15 minut w 250°C, następnie zmniejsz temperaturę do 210ºC i piecz przez 35-45 minut (góra-dół).Prawidłowo wypieczony bochenek wydaje głuchy dźwięk, jeśli się w niego postuka od
spodu.Studź na kratce.
*rozkładam ściereczkę na blacie, obsypuję ją delikatnie
mąką, układam na niej uformowany bochenek łączeniem ku górze, po czym łączę rogi ściereczki i wkładam w ten sposób do durszlakaRelated PostsPszenno-żytni razowiec na
maślance z
miodem gryczanym i
słonecznikiemŻytni razowiec z
suszonymi śliwkamiChleb z
ziemniakami na żytnim zakwasie (z garnka rzymskiego)
Chleb mieszany z czarnym
sezamem i
otrębamiChleb czosnkowo-
śmietanowy na zakwasie żytnim