ßßß
Zaczyn:50 g aktywnego zakwasu żytniego110 ml letniej wody110 g mąki żytniej (typ 2000)W przeddzień wypieku (najlepiej popołudniu) wyjmij zakwas z lodówki, pozwól mu ogrzać się do temperatury pokojowej i nakarm go pierwszy raz 55 g mąki i 55 ml wody, dokładnie zamieszaj. Na drugi dzień z samego rana jeszcze raz go nakarm taką samą porcją mąki i wody i po wymieszaniu odłóż 50 g do lodówki z myślą o następnym pieczeniu. Po 6 godzinach możesz użyć tak powstałych 220 gramów zaczynu do wypieku chleba.Składniki na chleb:220 g zaczynu żytniego475 g mąki pszennej (typ 650)200 g mąki pszennej razowej (typ 1800)150 g kwaśnej śmietany (18%)210 ml letniej wody2 łyżeczki soli2 łyżeczki czosnku granulowanego3 łyżeczki cukruW dużej misce połącz przesianą mąkę, cukier, czosnek i sól. Letnią wodę rozmieszaj ze śmietaną. Wlej roztwór do mąki, lekko zamieszaj. Odstaw na 20 minut, aby mąka napęczniała.Po tym czasie dodaj zaczyn i dokładnie wyrób na gładkie, sprężyste, ale miękkie, ciasto – powinno pójść łatwo, w moim wypadku bardzo szybko złapało odpowiednią konsystencję. Przykryj miskę folią spożywczą, aby nie obeschło i odstaw na godzinę, następnie wyjmij na blat rozciągnij je w kwadrat i złóż na trzy (jak list), po czym jeszcze raz na trzy (w kostkę).Umieść z powrotem w misce łączeniem do dołu. Po godzinie powtórz manewr z rozciąganiem i składaniem ciasta, które już powinno wykazywać oznaki życia i podrosnąć prawie dwukrotnie (jeśli nie podrosło, to poczekaj jeszcze godzinę).Po kolejnej godzinie zrób po raz ostatni to samo, a na koniec uformuj bochenek w kulę, naciągając jego powierzchnię, tak jakbyś chciał/chciała zrobić z niego sakiewkę. Kiedy skończysz, włóż go szwem do góry (!) do wysypanego mąką koszyka rozrostowego (albo durszlaka wyłożonego ściereczką i wysypanego obficie mąką) i wstaw na sam dół lodówki na 12 godzin (najlepiej na noc). Warto przykryć go folią, żeby ciasto nie wyschło i nie chłonęło obcych zapachów (ale tak, żeby się do folii nie przykleiło).Po wyjęciu z lodówki sprawdź, czy bochenek wyrósł. Jeśli nie, to zostaw go na blacie kuchennym do czasu aż podwoi objętość.Do piekarnika wstaw na sam spód naczynie żaroodporne, wylej na nie szklankę wrzątku i nastaw grzanie na 250 stopni (góra-dół). Gdy piekarnik osiągnie temperaturę, ostrym nożem natnij bochenek w kilku miejscach i szybko wstaw go na środkową szynę. Aby to zrobić, na dużą deskę połóż spory kawałek papieru do pieczenia. Tak przygotowaną deskę umieść na koszyku rozrostowym i odwróć, jak przy robieniu babki z piasku. Teraz wystarczy tylko naciąć i zsunąć bochenek z papierem na blachę.Po 10 minutach zmniejsz temp. do 200 stopni i ostrożnie wyjmij naczynie z wodą, zmień ustawienie piekarnika na grzanie tylko od dołu. Po 30 minutach włącz grzanie góra-dół i piecz jeszcze 20-30 minut.Po wyjęciu z piekarnika sprawdź, czy bochenek jest należycie wypieczony – opukany drewnianą łyżką wyda głuchy odgłos, jeśli jest gotowy (jeśli nie, to dopiecz). Studź na kratce pod ściereczką.


Related PostsPszenno-żytni razowiec na maślance z miodem gryczanym i słonecznikiemŻytni razowiec z suszonymi śliwkamiChleb mieszany z czarnym sezamem i otrębamiBiała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim