ßßß
Zaczyn :50 g aktywnego zakwasu pszennego250 g mąki pszennej (typ 650)250 ml wodyDzień przed planowanym wypiekiem (np. wieczorem) wyjmij zakwas z lodówki, doprowadź go do temperatury pokojowej, następnie „nakarm” go 125 g mąki i „napój” 125 ml wody. Dokładnie zamieszaj i odstaw na 12 godzin (również w temperaturze pokojowej). Po tym czasie (czyli dajmy na to rano) nakarm go taką samą porcją mąki i wody. Po 4-6 godzinach zaczyn jest gotowy do robienia ciasta. Pamiętaj tylko, żeby odłożyć 50 g do następnego wypieku!Składniki na chleb:500 g zaczynu pszennego550 g mąki pszennej (typ 650)200 g mąki pszennej razowej100 g łuskanego słonecznika3 płaskie łyżeczki soli400 ml letniej wodyotręby do wysypania formy (opcjonalnie)Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól i słonecznik, następnie wlej zaczyn. Stopniowo dolewając wodę, wyrabiaj ciasto (w zależności od wilgotności mąki może potrzebować więcej lub mniej wody niż w przepisie). Kiedy ciasto będzie jednolite i sprężyste odłóż je na pół godziny do lekko wysmarowanej olejem miski, po czym nakryj folią spożywczą, aby nie obsychało. Po tym czasie wyjmij je na kuchenny blat, rozciągnij je w kwadrat i złóż na trzy (jak list), po czym jeszcze raz na trzy (w kostkę).Umieść z powrotem w misce łączeniem do dołu. Po godzinie powtórz manewr z rozciąganiem i składaniem ciasta, które już powinno wykazywać oznaki życia i wyraźnie podrosnąć (jeśli nie podrosło, to poczekaj aż to zrobi). Uformuj bochenek.Garnek rzymski namocz przez kwadrans w letniej wodzie, wytrzyj do sucha i wysmaruj dno olejem, następnie obsyp otrębami pszennymi*. W tak przygotowanym naczyniu ułóż uformowany bochenek, posyp słonecznikiem, przykryj pokrywką i odstaw do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, natnij je w kilku miejscach ostrym, wilgotnym nożem, następnie wstaw garnek do zimnego piekarnika na najniższą szynę i ustaw temp. 250 stopni, a gdy ją osiągnie po 10 minutach zmniejsz do 200 stopni i piecz przez pół godziny (grzanie od dołu), i pół godziny bez pokrywki (grzanie od góry).Chleb jest wystarczająco wypieczony, jeśli po postukaniu w spód wydaje głuchy odgłos. Jeśli tak się nie dzieje, należy włożyć go ponownie do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i jeszcze przez chwilę dopiekać.

*jeśli często korzystasz z garnka rzymskiego i jest on dobrze wypieczony (jak w moim wypadku), to wystarczy go tylko natłuścić – chleb nie powinien się przykleić.Related PostsPszenno-żytni razowiec na maślance z miodem gryczanym i słonecznikiemChleb z ziemniakami na żytnim zakwasie (z garnka rzymskiego)Francuski chleb codziennyPszenny razowiec z ziarnami