Wykonanie
Walcząc z przeciwnościami losu (zdziczały Głodzilla i wiecznie głodny noworodek), zasiadłam (w końcu!) przed komputerem, aby podzielić się z
Wami przepisem na bardzo smaczny
chleb na pszennym zakwasie. Jest on neutralny
smakowo, więc można go spokojnie jeść i z dżemorem, i z
kiełbasą. Charakteryzuje się sprężystym miąższem o dość dużych dziurkach. Polecam! W końcu mamy dzisiaj Światowy Dzień
Chleba (w
sumie to już się kończy :P)!
Zaczyn :50 g aktywnego zakwasu pszennego250 g
mąki pszennej (typ 650)250 ml
wodyDzień przed planowanym wypiekiem (np. wieczorem) wyjmij zakwas z lodówki, doprowadź go do temperatury pokojowej, następnie „nakarm” go 125 g
mąki i „napój” 125 ml
wody. Dokładnie zamieszaj i odstaw na 12 godzin (również w temperaturze pokojowej). Po tym czasie (czyli dajmy na to rano) nakarm go taką samą porcją
mąki i
wody. Po 4-6 godzinach zaczyn jest gotowy do robienia ciasta. Pamiętaj tylko, żeby odłożyć 50 g do następnego wypieku!Składniki na
chleb:500 g zaczynu pszennego550 g
mąki pszennej (typ 650)200 g
mąki pszennej razowej100 g łuskanego
słonecznika3 płaskie łyżeczki
soli400 ml letniej
wodyotręby do wysypania formy (opcjonalnie)Do dużej miski przesiej
mąkę, dodaj
sól i
słonecznik, następnie wlej zaczyn. Stopniowo dolewając
wodę, wyrabiaj ciasto (w zależności od wilgotności
mąki może potrzebować więcej lub mniej
wody niż w przepisie). Kiedy ciasto będzie jednolite i sprężyste odłóż je na pół godziny do lekko wysmarowanej
olejem miski, po czym nakryj folią spożywczą, aby nie obsychało. Po tym czasie wyjmij je na kuchenny blat, rozciągnij je w kwadrat i złóż na trzy (jak list), po czym jeszcze raz na trzy (w kostkę).Umieść z powrotem w misce łączeniem do dołu. Po godzinie powtórz manewr z rozciąganiem i składaniem ciasta, które już powinno wykazywać oznaki życia i wyraźnie podrosnąć (jeśli nie podrosło, to poczekaj aż to
zrobi). Uformuj bochenek.Garnek rzymski namocz przez kwadrans w letniej wodzie, wytrzyj do sucha i wysmaruj dno
olejem, następnie obsyp
otrębami pszennymi*. W tak przygotowanym naczyniu ułóż uformowany bochenek, posyp
słonecznikiem, przykryj pokrywką i odstaw do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, natnij je w kilku miejscach
ostrym, wilgotnym nożem, następnie wstaw garnek do zimnego piekarnika na najniższą szynę i ustaw temp. 250 stopni, a gdy ją osiągnie po 10 minutach zmniejsz do 200 stopni i piecz przez pół godziny (grzanie od dołu), i pół godziny bez pokrywki (grzanie od góry).
Chleb jest wystarczająco wypieczony, jeśli po postukaniu w spód wydaje głuchy odgłos. Jeśli tak się nie dzieje, należy włożyć go ponownie do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i jeszcze przez chwilę dopiekać.
*jeśli często korzystasz z garnka rzymskiego i jest on dobrze wypieczony (jak w moim wypadku), to wystarczy go tylko natłuścić –
chleb nie powinien się przykleić.Related PostsPszenno-żytni razowiec na
maślance z
miodem gryczanym i
słonecznikiemChleb z
ziemniakami na żytnim zakwasie (z garnka rzymskiego)Francuski
chleb codziennyPszenny razowiec z ziarnami