Czosnek

nazwa

Historia i pochodzenie czosnku

Według najstarszych odnotowanych wiadomości czosnek stosowano już około 2000 lat przed naszą erą w Chinach. Jego dobroczynne działanie bardzo szybko rozprzestrzeniło się po całym świecie i teraz możliwe są nawet jego uprawy w chłodniejszych strefach klimatycznych. Czosnek według botaniki mimo wielu cenny walorów smakowych oraz wartości zdrowotnych, nie jest zaliczany do botaniki, a do rodzinny roślin liliowatych. Według starych wierzeń, noszenie przy sobie całych główek czosnku i zawieszanie ich w domu miało odstraszać wilkołaki oraz wampiry.

Zastosowanie czosnku

Czosnek w kuchni stosuje się niemalże pod każdą postacią. Świetnie smakuje na surowo, ale można go również przesmażyć, lub przeciskając przez praskę dodawać do sosów lub sałatek. Czosnek potocznie uważany jest za przyprawę do dań mięsnych, a szczególnie tłustej wieprzowiny, dziczyzny, baraniny oraz ryb. Ząbki czosnku dodaje się do marynat i kiszonek w celu wyostrzenia smaku. Można również sam czosnek, nacierając całą główkę masłem i włożeniem jej do brytfanny z pieczonymi kawałkami mięsa. Czosnek jest również dostępny w formie granulatu, który można kupić niemalże w każdym sklepie. Należy pamiętać o tym, że czosnek zazwyczaj dodaje się pod koniec gotowania, wyjątkiem mogą być potrawy typowo włoskie. Przygotowując sos spaghetti, zmiażdżone ząbki czosnku przesmaża się na rozgrzanej oliwie z oliwek i dopiero potem dodaje się sos pomidorowy, który wchłania aromatyczny czosnkowy zapach.

Po czym poznać świeżość czosnku i jak ją zachować?

Dojrzały i świeży czosnek można rozpoznać po tym, że jego główka jest zwarta oraz twarda, a także nie widać przebijających się kiełków. Natomiast po obraniu, ząbki muszą odznaczać się białym kolorem. Czosnku nie powinno się trzymać w girlandach, które faktycznie prezentują się bardzo efektywnie. Jednak takie przechowywanie nie sprzyja ich świeżości. Zawieszone w ciepłej kuchni czosnkowe łańcuchy szybko wysychają i tracą swoje wartości odżywcze.

Właściwości czosnku

Do zalet spożywania czosnku przede wszystkim zalicza się właściwości zdrowotne, które pomagają w pozbyciu się lub załagodzeniu wielu nieprzyjemnych dolegliwości. Przede wszystkim allicyna, która się wydziela podczas krojenia lub miażdżenia czosnku pomaga w zwalczaniu różnych infekcji, a sam składnik często działa identycznie jak antybiotyki. Kolejną zaletą spożywania czosnku jest zapobieganie przeciwko zwapnieniu żył, a co bardzo ważne obniża bardzo ciśnienie krwi. Dlatego czosnek zalecany jest szczególnie osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze krwi. Czosnkowi można również zawdzięczać obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Osoby posiadające problemy z serem także powinny wzbogacić swoją dietę w czosnek. Ząbki czosnku dodawane do wielu potraw przyspieszają przemianę materii, regulują florę bakteryjną zawartą w jelitach, a także działają przeciwzapalnie i żółciopędnie. Czosnek bogaty jest w witaminy takie jak A, B1, B2, C, które również pomagają w walce z przeziębieniami i infekcjami dróg oddechowych. Do ważnych mikroelementów zawartych w czosnku zalicza się również wapń, cynk, chrom, żelazo, magnez, selen, jod, chrom, fosfor, a nawet siarkę, która jest odpowiedzialna za lekko drażniący smak.

Wartości odżywcze

Porcja: 3g Kalorie: 4.5 kcl

Błonnik pokarmowy0.063   g

z cukrów3.8 kcal

z białek0.53 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość1.71E-06 g

Objętość5.2 g/m3

Food folate9E-08   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.00033   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.0075   μg

Tłuszcz0.015   g

Tłuszcze nasycone0.0027   μg

Węglowodany0.99   g

Total Folate9E-08   μg

Cukier0.03   g

Białko0.191   g

Tryptofan0.002   g

Treonina0.0047   g

Izoleucyna0.0065   g

Leucine0.0092   g

Lysine0.0082   g

Metionina0.0023   g

Cystyna0.002   g

Fenyloalanina0.0055   g

Tyrosine0.0024   g

Walina0.0087   g

Arginina0.019   g

Histydyna0.0034   g

Alanina0.004   g

Kwas asparaginowy0.015   g

Kwas glutaminowy0.024   g

Glicyna0.006   g

Prolina0.003   g

Seryna0.0057   g

A0   μg

B16E-06   mg

C0.000936   mg

B63.7E-05   mg

E2.4E-06   mg

B32.1E-05   mg

B120   μg

B23.3E-06   mg

B51.8E-05   μg

B90   μg

K5.1E-08   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna4.8E-07   μg

A(IU)0.27   IU

Bete-karoten1.5E-07 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.0006 mg

Omega-60.0069 mg

Fosfor0.0046   mg

Magnez0.00075   mg

Potas0.012   mg

Sód0.00051   μg

Wapń0.0054   mg

Żelazo5.1E-05   mg

Cynk3.5E-05   mg

Mangan5E-05   μg

Miedź9E-06   μg

Selen4.3E-07   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %