ßßß
Według najstarszych odnotowanych wiadomości czosnek stosowano już około 2000 lat przed naszą erą w Chinach. Jego dobroczynne działanie bardzo szybko rozprzestrzeniło się po całym świecie i teraz możliwe są nawet jego uprawy w chłodniejszych strefach klimatycznych. Czosnek według botaniki mimo wielu cenny walorów smakowych oraz wartości zdrowotnych, nie jest zaliczany do botaniki, a do rodzinny roślin liliowatych. Według starych wierzeń, noszenie przy sobie całych główek czosnku i zawieszanie ich w domu miało odstraszać wilkołaki oraz wampiry.
Czosnek w kuchni stosuje się niemalże pod każdą postacią. Świetnie smakuje na surowo, ale można go również przesmażyć, lub przeciskając przez praskę dodawać do sosów lub sałatek. Czosnek potocznie uważany jest za przyprawę do dań mięsnych, a szczególnie tłustej wieprzowiny, dziczyzny, baraniny oraz ryb. Ząbki czosnku dodaje się do marynat i kiszonek w celu wyostrzenia smaku. Można również sam czosnek, nacierając całą główkę masłem i włożeniem jej do brytfanny z pieczonymi kawałkami mięsa. Czosnek jest również dostępny w formie granulatu, który można kupić niemalże w każdym sklepie. Należy pamiętać o tym, że czosnek zazwyczaj dodaje się pod koniec gotowania, wyjątkiem mogą być potrawy typowo włoskie. Przygotowując sos spaghetti, zmiażdżone ząbki czosnku przesmaża się na rozgrzanej oliwie z oliwek i dopiero potem dodaje się sos pomidorowy, który wchłania aromatyczny czosnkowy zapach.
Dojrzały i świeży czosnek można rozpoznać po tym, że jego główka jest zwarta oraz twarda, a także nie widać przebijających się kiełków. Natomiast po obraniu, ząbki muszą odznaczać się białym kolorem. Czosnku nie powinno się trzymać w girlandach, które faktycznie prezentują się bardzo efektywnie. Jednak takie przechowywanie nie sprzyja ich świeżości. Zawieszone w ciepłej kuchni czosnkowe łańcuchy szybko wysychają i tracą swoje wartości odżywcze.
Do zalet spożywania czosnku przede wszystkim zalicza się właściwości zdrowotne, które pomagają w pozbyciu się lub załagodzeniu wielu nieprzyjemnych dolegliwości. Przede wszystkim allicyna, która się wydziela podczas krojenia lub miażdżenia czosnku pomaga w zwalczaniu różnych infekcji, a sam składnik często działa identycznie jak antybiotyki. Kolejną zaletą spożywania czosnku jest zapobieganie przeciwko zwapnieniu żył, a co bardzo ważne obniża bardzo ciśnienie krwi. Dlatego czosnek zalecany jest szczególnie osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze krwi. Czosnkowi można również zawdzięczać obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Osoby posiadające problemy z serem także powinny wzbogacić swoją dietę w czosnek. Ząbki czosnku dodawane do wielu potraw przyspieszają przemianę materii, regulują florę bakteryjną zawartą w jelitach, a także działają przeciwzapalnie i żółciopędnie. Czosnek bogaty jest w witaminy takie jak A, B1, B2, C, które również pomagają w walce z przeziębieniami i infekcjami dróg oddechowych. Do ważnych mikroelementów zawartych w czosnku zalicza się również wapń, cynk, chrom, żelazo, magnez, selen, jod, chrom, fosfor, a nawet siarkę, która jest odpowiedzialna za lekko drażniący smak.
Porcja: 3g Kalorie: 4,5 kcl
Błonnik pokarmowy0,063 g
z cukrów3,8 kcal
z białek0,53 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość1,71E-06 g
Objętość5,2 g/m3
Food folate9E-08 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,00033 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,0075 μg
Tłuszcz0,015 g
Tłuszcze nasycone0,0027 μg
Węglowodany0,99 g
Total Folate9E-08 μg
Cukier0,03 g
Białko0,191 g
Tryptofan0,002 g
Treonina0,0047 g
Izoleucyna0,0065 g
Leucine0,0092 g
Lysine0,0082 g
Metionina0,0023 g
Cystyna0,002 g
Fenyloalanina0,0055 g
Tyrosine0,0024 g
Walina0,0087 g
Arginina0,019 g
Histydyna0,0034 g
Alanina0,004 g
Kwas asparaginowy0,015 g
Kwas glutaminowy0,024 g
Glicyna0,006 g
Prolina0,003 g
Seryna0,0057 g
A0 μg
B16E-06 mg
C0,000936 mg
B63,7E-05 mg
E2,4E-06 mg
B32,1E-05 mg
B120 μg
B23,3E-06 mg
B51,8E-05 μg
B90 μg
K5,1E-08 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna4,8E-07 μg
A(IU)0,27 IU
Bete-karoten1,5E-07 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,0006 mg
Omega-60,0069 mg
Fosfor0,0046 mg
Magnez0,00075 mg
Potas0,012 mg
Sód0,00051 μg
Wapń0,0054 mg
Żelazo5,1E-05 mg
Cynk3,5E-05 mg
Mangan5E-05 μg
Miedź9E-06 μg
Selen4,3E-07 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %