ßßß
Składniki (3 duże, 6 małych porcji):6 białych surowych kiełbas2 cebule3 łyżki olejuprzyprawy: 3 ząbki czosnku,1 łyżeczka majeranku, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, świeżo mielony czarny pieprzchrzan ze śmietaną:100 g tartego chrzanu*100 g kwaśnej śmietany 18%przyprawy: sok z 1/2 cytryny, sól, cukierGarnek rzymski namocz przez 15-20 minut w letniej wodzie i wytrzyj do sucha.Cebulę posiekaj, wrzuć do garnka rzymskiego, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ziele angielskie, majeranek i liście laurowe. Wlej olej, wymieszaj dokładnie.Kiełbasy nakłuwaj w kilkunastu miejscach za pomocą np. wykałaczki – zapobiegnie to pękaniu w trakcie pieczenia (jak widać na zdjęciu, do jednej się nie przyłożyłam i wybuchła). Tak przygotowane kiełbasy ułóż w garnku rzymskim, następnie wstaw naczynie do zimnego piekarnika i ustaw go na 180°C. Piecz przez 45 minut do godziny od kiedy osiągnie tę temperaturę. Na ostatni kwadrans zdejmij pokrywkę, aby kiełbasa mogła się zrumienić.Jeśli nie masz garnka rzymskiego, to możesz upiec białą kiełbasę w zwyczajnym naczyniu żaroodpornym z pokrywką z tą różnicą, że trzeba będzie dolać troszkę wody i możesz całość załadować do już nagrzanego piekarnika.Podawaj z sosem śmietanowo-chrzanowym, którego wykonanie jest banalnie proste. Wystarczy po prostu wymieszać śmietanę z tartym chrzanem i doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą soli i cukru.

*ze słoiczka, własnoręcznie utartego chrzanu lepiej dać mniej, bo jest znacznie ostrzejszyRelated PostsBabka ziemniaczana z białą kiełbasąŻurek wielkanocnyPieczony boczek z oreganoŻurek na żytnim zakwasie chlebowymBabka na winie musującym