Chrzan

nazwa

Historia i pochodzenie chrzanu

Chrzan, który zalicza się do bylin z rodziny krzyżowych, którego za rodzinny kraj uważa się byłą część europejskiego ZSRR. Z danych wynika, że chrzan był uprawiany już w IX wieku naszej ery przez słowiańskie ludy. Obecnie chrzan można spotkać nie tylko na uprawach, ale również rosnący na dziko w miejscach gdzie ma dość wilgotne podłoże. Dlatego można go spotkać praktycznie w całej Europie.

Zastosowanie chrzanu

Samą bylinę ze względu na ostre i charakterystyczne walory smakowe stosuje się jako przyprawę do przystawek i zakąsek, a także do dań głównych, przede wszystkim mięsnych. Często miesza się do z buraczkami robiąc ćwikłę, ale można również podawać go jabłkami czy cukrem by załagodzić pikantny smak. Najlepiej jest stosować chrzan od razu na świeżo, przygotowując go do potraw. Należy korzeń cieniutko obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na drobnej tarce. By nie stracił swoich walorów smakowych warto spożyć go zaraz po przygotowaniu. Chrzan najczęściej podawany jest w zestawie z golonką lub kiełbasą gotowaną lub z grilla.

Jak wybrać odpowiedni chrzan

Chrzan wybieramy starannie, aby uniknąć chorych i nienadających się już do spożycia korzeni. Doskonały chrzan będzie twardy, pozbawiony jakichkolwiek plamek, czy zdrewniałych części, a także zazielenień czy kiełków. Dorosła bylina posiada złocistobrązową skórę, a po przekrojeniu można zobaczyć biały miąższ.

Właściwości zdrowotne chrzanu

Spożywanie chrzanu wpływa regulująco na przemianę materii. W medycynie ludowej spożywano chrzan po to, by pozbyć się objawów puchliny wodnej. Chrzan jest również doskonałą przyprawą przeciwgrzybiczną oraz przeciwbakteryjną. Wdychanie ostrego zapachu chrzanu może pomóc w wyleczeniu kataru i infekcji dróg oddechowych. Kuracji nie zalicza się do przyjemnych, ale za to do bardzo skutecznych. Osoby mające problem z niedokrwistością czyli z anemią, powinny zażywać chrzan. Identycznie jest w przypadku chronicznych dolegliwości wątroby lub dróg żółciowych. Trzeba jednak uważać by nie zażywać chrzanu po zdiagnozowaniu marskości wątroby. Okłady z byliny pomagają w ustąpieniu bólów nerwowych oraz reumatycznych. Jeśli dojdzie do odmrożenia kończyn również należy zastosować okłady z chrzanu.

Chrzan w kosmetyce

Szczególnie kobiety borykające się z piegami lub innymi drażniącymi je znamionami stosowały chrzan do ich pozbycia się. Wystarczy rano i wieczorem przemywać twarz lub wybrane miejsce na skórze drobno startą papką z chrzanu.

Wartości odżywcze

Porcja: 5g Kalorie: 2.4 kcl

Błonnik pokarmowy0.165   g

z cukrów1.9 kcal

z białek0.16 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość5E-06 g

Objętość4.9 g/m3

Food folate2.9E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.0065   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.017   μg

Tłuszcz0.035   g

Tłuszcze nasycone0.0045   μg

Węglowodany0.565   g

Total Folate2.9E-06   μg

Skrobia0   g

Cukier0.4   g

Białko0.059   g

A0   μg

B14E-07   mg

C0.0012   mg

B63.7E-06   mg

E5E-07   mg

B31.9E-05   mg

B120   μg

B21.2E-06   mg

B54.7E-06   μg

B90   μg

K6.5E-08   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna5E-07   μg

A(IU)0.1   IU

Bete-karoten5E-08 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.0027 mg

Omega-60.014 mg

Fosfor0.0016   mg

Magnez0.0014   mg

Potas0.012   mg

Sód0.016   μg

Wapń0.0028   mg

Żelazo2.1E-05   mg

Cynk4.2E-05   mg

Mangan6.3E-06   μg

Miedź2.9E-06   μg

Selen1.4E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0.00045   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %