ßßß
Chrzan, który zalicza się do bylin z rodziny krzyżowych, którego za rodzinny kraj uważa się byłą część europejskiego ZSRR. Z danych wynika, że chrzan był uprawiany już w IX wieku naszej ery przez słowiańskie ludy. Obecnie chrzan można spotkać nie tylko na uprawach, ale również rosnący na dziko w miejscach gdzie ma dość wilgotne podłoże. Dlatego można go spotkać praktycznie w całej Europie.
Samą bylinę ze względu na ostre i charakterystyczne walory smakowe stosuje się jako przyprawę do przystawek i zakąsek, a także do dań głównych, przede wszystkim mięsnych. Często miesza się do z buraczkami robiąc ćwikłę, ale można również podawać go jabłkami czy cukrem by załagodzić pikantny smak. Najlepiej jest stosować chrzan od razu na świeżo, przygotowując go do potraw. Należy korzeń cieniutko obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na drobnej tarce. By nie stracił swoich walorów smakowych warto spożyć go zaraz po przygotowaniu. Chrzan najczęściej podawany jest w zestawie z golonką lub kiełbasą gotowaną lub z grilla.
Chrzan wybieramy starannie, aby uniknąć chorych i nienadających się już do spożycia korzeni. Doskonały chrzan będzie twardy, pozbawiony jakichkolwiek plamek, czy zdrewniałych części, a także zazielenień czy kiełków. Dorosła bylina posiada złocistobrązową skórę, a po przekrojeniu można zobaczyć biały miąższ.
Spożywanie chrzanu wpływa regulująco na przemianę materii. W medycynie ludowej spożywano chrzan po to, by pozbyć się objawów puchliny wodnej. Chrzan jest również doskonałą przyprawą przeciwgrzybiczną oraz przeciwbakteryjną. Wdychanie ostrego zapachu chrzanu może pomóc w wyleczeniu kataru i infekcji dróg oddechowych. Kuracji nie zalicza się do przyjemnych, ale za to do bardzo skutecznych. Osoby mające problem z niedokrwistością czyli z anemią, powinny zażywać chrzan. Identycznie jest w przypadku chronicznych dolegliwości wątroby lub dróg żółciowych. Trzeba jednak uważać by nie zażywać chrzanu po zdiagnozowaniu marskości wątroby. Okłady z byliny pomagają w ustąpieniu bólów nerwowych oraz reumatycznych. Jeśli dojdzie do odmrożenia kończyn również należy zastosować okłady z chrzanu.
Szczególnie kobiety borykające się z piegami lub innymi drażniącymi je znamionami stosowały chrzan do ich pozbycia się. Wystarczy rano i wieczorem przemywać twarz lub wybrane miejsce na skórze drobno startą papką z chrzanu.
Porcja: 5g Kalorie: 2,4 kcl
Błonnik pokarmowy0,165 g
z cukrów1,9 kcal
z białek0,16 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość5E-06 g
Objętość4,9 g/m3
Food folate2,9E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,0065 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,017 μg
Tłuszcz0,035 g
Tłuszcze nasycone0,0045 μg
Węglowodany0,565 g
Total Folate2,9E-06 μg
Skrobia0 g
Cukier0,4 g
Białko0,059 g
A0 μg
B14E-07 mg
C0,0012 mg
B63,7E-06 mg
E5E-07 mg
B31,9E-05 mg
B120 μg
B21,2E-06 mg
B54,7E-06 μg
B90 μg
K6,5E-08 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna5E-07 μg
A(IU)0,1 IU
Bete-karoten5E-08 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,0027 mg
Omega-60,014 mg
Fosfor0,0016 mg
Magnez0,0014 mg
Potas0,012 mg
Sód0,016 μg
Wapń0,0028 mg
Żelazo2,1E-05 mg
Cynk4,2E-05 mg
Mangan6,3E-06 μg
Miedź2,9E-06 μg
Selen1,4E-07 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,00045 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %