ßßß
Szczypiorek (Allium schoenoprasum) należy do gatunku roślin czosnkowatych. Występuje na całej planecie, z głównym naciskiem na Europę i Azję, a jego zastosowanie sięga czasów Średniowiecza. Ceniony za swój wspaniały smak, szczypiorek jest najmniejszą rośliną czosnkowatą, rosnącą w kępach niczym trawa. Jej puste łodygi pną się majestatycznie na wysokość do 30 cm i są głównym źródłem niezastąpionego smaku szczypiorku. Podczas wiosennych i letnich okresów, szczypiorek rozkwita delikatnymi, kulistymi kwiatami, które bardzo często traktowane są jako ozdoba dla przyrządzanych potraw. Należy pamiętać, że po okresie kwitnienia, smak szczypiorku traci na jakości, stając się gorzkawy. Warto więc przycinać łodygi regularnie, aby nie dopuścić do pojawienia się kwiatów.
Jeśli chcemy zachować subtelny smak szczypiorku i zieloną barwę potrawy, powinniśmy stosować szczypiorek w formie surowej. Więc, jeśli gotujemy jakąś potrawę, wówczas dodajemy szczypiorek na sam koniec. Zmieszany razem z estragonem, trybulą i pietruszką - szczypiorek stanowi niezbędny składnik podczas tworzenia sosów do sałatek. Łodygi szczypiorku mogą być również wykorzystywane jako ozdoba. Można nimi lekko związać warzywa na talerzu, ułożyć w kratkę przy podawaniu sadzonych jajek lub posiekać i posypać sałatki. Szczypta posiekanego szczypiorku w zupie zachowa jej intensywny kolor. Kuliste kwiaty szczypiorku można wykorzystać jako smakowy dodatek do sałatek, albo atrakcyjną ozdobę. Umieszczenie posiekanego szczypiorku z dodatkiem soli na świeżym i posmarowanym pieczywie, stworzy wyśmienitą, wiosenną przekąskę.
Szczypiorek posiada mnóstwo kulinarnych zastosowań, zarówno jako dostawca zjawiskowych walorów smakowych, a także jako przepiękna ozdoba. Poniżej, prezentujemy listę potraw, które idealnie komponują się z charakterystycznym smakiem tej wspaniałej roślinki.
Szczypiorek najlepiej hodować samemu – we własnym ogrodzie lub na kuchennym parapecie. Wystarczy odcinać dojrzałe łodygi 5 cm od podstawy. Tym sposobem zapewnimy sobie stałą dostawę świeżego szczypiorku przez cały rok. Szczypiorek jest powszechną rośliną, którą można znaleźć w każdym supermarkecie i na każdym targu. Należy wybierać liście świeże, jednakowej długości i o jednolitym zielonym kolorze. Nie powinny wykazywać żadnych śladów uszkodzeń, więdnięcia, złamań, czy żółtawej barwy. Szczypiorek dostępny jest również w formie mrożonej i liofilizowanej. Są to znakomite sposoby na pozbycie się nadmiaru szczypiorku z naszej kuchni. W celu liofilizacji, wystarczy umieścić posiekany szczypiorek na blasze i włożyć do zamrażarki. Blachę pozostawić odkrytą. Kiedy wilgoć ulegnie odparowaniu, a liście staną się suche i łamliwe, należy włożyć je do szklanego słoika i szczelnie zamknąć. W taki sposób, przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu, szczypiorek powinien wytrzymać przez okres 6 miesięcy. Świeży szczypiorek należy przechowywać w plastikowej torbie, w lodówce, przez okres jednego tygodnia. Powinno się go myć dopiero przed samym użyciem, ponieważ wilgoć przyśpiesza proces rozkładu.
Szczypiorek stanowi rewelacyjne walory smakowe pod względem ograniczenia kalorii, tłuszczów i soli, dla wszystkich osób preferujących spożywanie zdrowej diety. Ten zielony rarytas jest wolny od tłuszczu i wspaniale komponuje się z innymi ziołami i przyprawami, tworząc skuteczny substytut soli. Jest bogaty w witaminy A i C, potas oraz wapń. Ponadto, zawarte w nim związki siarki wykazują właściwości antybiotyczne. Jednakże, z racji tego, że standardy w przepisach wymagają jedynie niewielkiej ilości szczypiorku - prawdopodobnie wystąpią prawie niezauważalne lub żadne korzyści zdrowotne podczas jego spożywania.
Porcja: 12g Kalorie: 3,6 kcl
Błonnik pokarmowy0,3 g
z cukrów1,9 kcal
z białek0,96 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość2,4E-06 g
Objętość1,2 g/m3
Food folate1,3E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,011 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,032 μg
Tłuszcz0,088 g
Tłuszcze nasycone0,018 μg
Węglowodany0,522 g
Total Folate1,3E-05 μg
Cukier0,222 g
Białko0,392 g
Tryptofan0,0044 g
Treonina0,015 g
Izoleucyna0,017 g
Leucine0,023 g
Lysine0,02 g
Metionina0,0043 g
Fenyloalanina0,013 g
Tyrosine0,011 g
Walina0,017 g
Arginina0,028 g
Histydyna0,0068 g
Alanina0,018 g
Kwas asparaginowy0,036 g
Kwas glutaminowy0,081 g
Glicyna0,019 g
Prolina0,026 g
Seryna0,018 g
B19,4E-06 mg
C0,007 mg
B61,7E-05 mg
E2,5E-05 mg
B37,8E-05 mg
B120 μg
B21,4E-05 mg
B53,9E-05 μg
B90 μg
K2,6E-05 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna3,9E-05 μg
A(IU)522 IU
Bete-karoten0,000313 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,0018 mg
Omega-60,03 mg
Fosfor0,007 mg
Magnez0,005 mg
Potas0,036 mg
Sód0,00036 μg
Wapń0,011 mg
Żelazo0,000192 mg
Cynk6,7E-05 mg
Mangan4,5E-05 μg
Miedź1,9E-05 μg
Selen1,1E-07 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,0011 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %