Szczypiorek

nazwa

Szczypiorek

Szczypiorek (Allium schoenoprasum) należy do gatunku roślin czosnkowatych. Występuje na całej planecie, z głównym naciskiem na Europę i Azję, a jego zastosowanie sięga czasów Średniowiecza. Ceniony za swój wspaniały smak, szczypiorek jest najmniejszą rośliną czosnkowatą, rosnącą w kępach niczym trawa. Jej puste łodygi pną się majestatycznie na wysokość do 30 cm i są głównym źródłem niezastąpionego smaku szczypiorku. Podczas wiosennych i letnich okresów, szczypiorek rozkwita delikatnymi, kulistymi kwiatami, które bardzo często traktowane są jako ozdoba dla przyrządzanych potraw. Należy pamiętać, że po okresie kwitnienia, smak szczypiorku traci na jakości, stając się gorzkawy. Warto więc przycinać łodygi regularnie, aby nie dopuścić do pojawienia się kwiatów.

Kulinarne porady

Jeśli chcemy zachować subtelny smak szczypiorku i zieloną barwę potrawy, powinniśmy stosować szczypiorek w formie surowej. Więc, jeśli gotujemy jakąś potrawę, wówczas dodajemy szczypiorek na sam koniec. Zmieszany razem z estragonem, trybulą i pietruszką - szczypiorek stanowi niezbędny składnik podczas tworzenia sosów do sałatek. Łodygi szczypiorku mogą być również wykorzystywane jako ozdoba. Można nimi lekko związać warzywa na talerzu, ułożyć w kratkę przy podawaniu sadzonych jajek lub posiekać i posypać sałatki. Szczypta posiekanego szczypiorku w zupie zachowa jej intensywny kolor. Kuliste kwiaty szczypiorku można wykorzystać jako smakowy dodatek do sałatek, albo atrakcyjną ozdobę. Umieszczenie posiekanego szczypiorku z dodatkiem soli na świeżym i posmarowanym pieczywie, stworzy wyśmienitą, wiosenną przekąskę.

Szczypiorkowe potrawy

Szczypiorek posiada mnóstwo kulinarnych zastosowań, zarówno jako dostawca zjawiskowych walorów smakowych, a także jako przepiękna ozdoba. Poniżej, prezentujemy listę potraw, które idealnie komponują się z charakterystycznym smakiem tej wspaniałej roślinki.

Dania główne
Kremowa cielęcina i gulasz grzybowy posypane szczypiorkiem; kurczak w śmietanie ze szczypiorkiem; siekany homar na Capellini z masłem i szczypiorkiem; filet z ryby soli w szczypiorkowym maśle.
Zupy
Grochówka ze szczypiorkiem; zupa z homara ze śmietaną i szczypiorkiem; vichyssoise (krem z pora) z bitą śmietaną z odrobiną posiekanego szczypiorku.
Przystawki
Bliny z ikry pstrąga w creme fraiche ze szczypiorkiem; łosoś wędzony na zimno na pumperniklu ze szczypiorkiem; kanapki z rzodkiewką, sałatą i pomidorem, z odrobiną soli i posiekanym szczypiorkiem.
Sałatki
Sałatka jajeczna z rozdrobnionym chrupiącym boczkiem posypana świeżą rzeżuchą i szczypiorkiem; gotowane na parze młode ziemniaki skąpane w mieszance selera i masła szczypiorkowego; sałatka ziemniaczana z cytryną i szczypiorkiem; sałatka z karczochów, bobu i fasoli; sałatka z krewetek i selera; sałatka z krabów; sałatka z kurczaka; sałatka z jajek; sałatka z buraków; sałatka z sera feta i fasoli szparagowej.
Małe grzanki
Świeży ser kozi z kruszonym papryką i szczypiorkiem; smażone wątróbki drobiowe z czarnym pieprzem i szczypiorkiem; szparagi z plasterkami jajek i szczypiorkiem.
Warzywa
Szparagi z bobem i szczypiorkiem; bób z czarnym pieprzem i masłem szczypiorkowym; groch na maśle z kwiatami szczypiorku; omlet z serem d'Affinois i szczypiorkiem; jajka na miękko z irlandzkim masłem i mielonym szczypiorkiem.

Jak wybrać i przechowywać szczypiorek

Szczypiorek najlepiej hodować samemu – we własnym ogrodzie lub na kuchennym parapecie. Wystarczy odcinać dojrzałe łodygi 5 cm od podstawy. Tym sposobem zapewnimy sobie stałą dostawę świeżego szczypiorku przez cały rok. Szczypiorek jest powszechną rośliną, którą można znaleźć w każdym supermarkecie i na każdym targu. Należy wybierać liście świeże, jednakowej długości i o jednolitym zielonym kolorze. Nie powinny wykazywać żadnych śladów uszkodzeń, więdnięcia, złamań, czy żółtawej barwy. Szczypiorek dostępny jest również w formie mrożonej i liofilizowanej. Są to znakomite sposoby na pozbycie się nadmiaru szczypiorku z naszej kuchni. W celu liofilizacji, wystarczy umieścić posiekany szczypiorek na blasze i włożyć do zamrażarki. Blachę pozostawić odkrytą. Kiedy wilgoć ulegnie odparowaniu, a liście staną się suche i łamliwe, należy włożyć je do szklanego słoika i szczelnie zamknąć. W taki sposób, przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu, szczypiorek powinien wytrzymać przez okres 6 miesięcy. Świeży szczypiorek należy przechowywać w plastikowej torbie, w lodówce, przez okres jednego tygodnia. Powinno się go myć dopiero przed samym użyciem, ponieważ wilgoć przyśpiesza proces rozkładu.

Szczypiorek korzystny dla zdrowia

Szczypiorek stanowi rewelacyjne walory smakowe pod względem ograniczenia kalorii, tłuszczów i soli, dla wszystkich osób preferujących spożywanie zdrowej diety. Ten zielony rarytas jest wolny od tłuszczu i wspaniale komponuje się z innymi ziołami i przyprawami, tworząc skuteczny substytut soli. Jest bogaty w witaminy A i C, potas oraz wapń. Ponadto, zawarte w nim związki siarki wykazują właściwości antybiotyczne. Jednakże, z racji tego, że standardy w przepisach wymagają jedynie niewielkiej ilości szczypiorku - prawdopodobnie wystąpią prawie niezauważalne lub żadne korzyści zdrowotne podczas jego spożywania.

Wartości odżywcze

Porcja: 12g Kalorie: 3.6 kcl

Błonnik pokarmowy0.3   g

z cukrów1.9 kcal

z białek0.96 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość2.4E-06 g

Objętość1.2 g/m3

Food folate1.3E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.011   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.032   μg

Tłuszcz0.088   g

Tłuszcze nasycone0.018   μg

Węglowodany0.522   g

Total Folate1.3E-05   μg

Cukier0.222   g

Białko0.392   g

Tryptofan0.0044   g

Treonina0.015   g

Izoleucyna0.017   g

Leucine0.023   g

Lysine0.02   g

Metionina0.0043   g

Fenyloalanina0.013   g

Tyrosine0.011   g

Walina0.017   g

Arginina0.028   g

Histydyna0.0068   g

Alanina0.018   g

Kwas asparaginowy0.036   g

Kwas glutaminowy0.081   g

Glicyna0.019   g

Prolina0.026   g

Seryna0.018   g

B19.4E-06   mg

C0.007   mg

B61.7E-05   mg

E2.5E-05   mg

B37.8E-05   mg

B120   μg

B21.4E-05   mg

B53.9E-05   μg

B90   μg

K2.6E-05   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna3.9E-05   μg

A(IU)522   IU

Bete-karoten0.000313 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.0018 mg

Omega-60.03 mg

Fosfor0.007   mg

Magnez0.005   mg

Potas0.036   mg

Sód0.00036   μg

Wapń0.011   mg

Żelazo0.000192   mg

Cynk6.7E-05   mg

Mangan4.5E-05   μg

Miedź1.9E-05   μg

Selen1.1E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0.0011   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %