Fasola

nazwa

Fasola z reguły jest rośliną jednoroczną, wyjątkiem może być fasola kwiatowa, która w innych regionach poza Polską, jest rośliną wieloletnią. Łodyga fasoli jest zielna, która z upływem czasu ulega zdrewnieniu. Roślina owocuje w postaci wydłużonego strąku, w którym znajdują się nasiona. Można w tej kwestii wyróżnić fasolę włóknistą, którą spożywa się w postaci całych strąków.

Historia

W zależności od odmiany fasoli, mają one różne ojczyzny. Fasola zwykła pochodzi z Ameryki Południowej, natomiast fasola wielokwiatowa z krajów Ameryki Środkowej. Żeglarze hiszpańscy i portugalscy sprowadzili warzywo do swoich krajów w XVI wieku. Z Półwyspu Iberyjskiego fasola rozpowszechniła się w pozostałe regiony świata.

Pochodzenie

Fasola uprawiana jest niemal na całym świecie. Jednak dla każdego regionu z reguły charakterystyczna jest określona odmiana fasoli. Uprawia się ją na terenie całej Europy, w obu Amerykach, na Bliskim Wschodzie oraz w Środkowej Afryce.

Zastosowanie

Fasolę spożywa się tylko po jej specjalnym przygotowaniu. Świeżo zebraną można zamrozić lub zakonserwować. Fasolę łuskowaną, tak zwaną fasolę Jaś przyrządza się w postaci fasolki po bretońsku. Kolorowa fasola z puszki konserwowej nadaje się do sałatek, zapiekanek, dań makaronowych oraz potraw z ryżem w roli głównej. Warzywo idealnie nadaję się do przyrządzania warzywnego leczo lub dań takich jak tortilla. Fasola jest bardzo popularna w kuchni meksykańskiej, węgierskiej, włoskiej, greckiej, hiszpańskiej oraz amerykańskiej. Fasolę szparagową można poddusić w bułce tartej i dodawać do potraw mięsnych.

Właściwości

Fasola jako warzywo strączkowe jest bardzo zalecane przez dietetyków, szczególnie jako podstawa diety wegetariańskiej. Wszystko dlatego, że warzywo jest największym źródłem bardzo ważnego składnika jakim jest białko roślinne. Prawie jedna czwarta zawartości fasoli to właśnie, białko, które zastąpić może białko pochodzenia zwierzęcego. Ziarna fasoli bogate są w witaminę C oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5 oraz B6. Wśród składników mineralnych można wyróżnić między innymi fosfor, żelazo, mangan, magnez, chlor, kobalt, sód, potas, wapń, fluor oraz karoteny. Spożywanie fasoli może wspomóc działanie trzustki, poprzez regulację poziomu cukru we krwi. Jednak warunkiem jest produkcja insuliny w naturalny sposób lub w postaci zastrzyków. Trzeba uważać z nadmiernym spożywaniem fasoli, szczególnie łuskowanej, ponieważ posiada ona właściwości gazo twórcze. Można tego uniknąć przez dokładne ugotowanie ziaren. Przed ich przygotowaniem nasiona dokładnie trzeba opłukać i moczyć od 6 do 12 godzin. Najlepiej jest zostawić nasiona zamoczone w wodzie, na całą noc, przed dniem, w którym zmierza się ją przygotować.

Wartości odżywcze

Porcja: 130g Kalorie: 132 kcl

Błonnik pokarmowy6.7   g

z cukrów102 kcal

z białek26 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość0.00013 g

Objętość124 g/m3

Food folate3.5E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.031   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.241   μg

Tłuszcz0.433   g

Tłuszcze nasycone0.061   μg

Węglowodany25   g

Total Folate3.5E-05   μg

Cukier0.0013   g

Białko0.0077   g

Tryptofan0.047   g

Treonina0.138   g

Izoleucyna0.213   g

Leucine0.265   g

Lysine0.229   g

Metionina0.037   g

Cystyna0.038   g

Fenyloalanina0.169   g

Tyrosine0.102   g

Walina0.209   g

Arginina0.242   g

Histydyna0.113   g

Alanina0.133   g

Kwas asparaginowy0.443   g

Kwas glutaminowy0.393   g

Glicyna0.127   g

Prolina0.088   g

Seryna0.176   g

A4.1E-06   μg

B10.000212   mg

C0.0028   mg

B60.000162   mg

E4.6E-05   mg

B30.000633   mg

B120   μg

B20.000109   mg

B50.000258   μg

B90   μg

K1.4E-05   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna1.3E-06   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0.000215   μg

A(IU)84   IU

Bete-karoten9E-05 μg

Alfa-karoten1.3E-06 μg

Omega-30.143 mg

Omega-60.098 mg

Fosfor0.098   mg

Magnez0.049   mg

Potas0.535   mg

Sód0.264   μg

Wapń0.05   mg

Żelazo0.0025   mg

Cynk0.000724   mg

Mangan0.000582   μg

Miedź0.000146   μg

Selen1.8E-06   μg

Cholesterol0   μg

Objętość(ml)0   ml