ßßß
Fasola z reguły jest rośliną jednoroczną, wyjątkiem może być fasola kwiatowa, która w innych regionach poza Polską, jest rośliną wieloletnią. Łodyga fasoli jest zielna, która z upływem czasu ulega zdrewnieniu. Roślina owocuje w postaci wydłużonego strąku, w którym znajdują się nasiona. Można w tej kwestii wyróżnić fasolę włóknistą, którą spożywa się w postaci całych strąków.
W zależności od odmiany fasoli, mają one różne ojczyzny. Fasola zwykła pochodzi z Ameryki Południowej, natomiast fasola wielokwiatowa z krajów Ameryki Środkowej. Żeglarze hiszpańscy i portugalscy sprowadzili warzywo do swoich krajów w XVI wieku. Z Półwyspu Iberyjskiego fasola rozpowszechniła się w pozostałe regiony świata.
Fasola uprawiana jest niemal na całym świecie. Jednak dla każdego regionu z reguły charakterystyczna jest określona odmiana fasoli. Uprawia się ją na terenie całej Europy, w obu Amerykach, na Bliskim Wschodzie oraz w Środkowej Afryce.
Fasolę spożywa się tylko po jej specjalnym przygotowaniu. Świeżo zebraną można zamrozić lub zakonserwować. Fasolę łuskowaną, tak zwaną fasolę Jaś przyrządza się w postaci fasolki po bretońsku. Kolorowa fasola z puszki konserwowej nadaje się do sałatek, zapiekanek, dań makaronowych oraz potraw z ryżem w roli głównej. Warzywo idealnie nadaję się do przyrządzania warzywnego leczo lub dań takich jak tortilla. Fasola jest bardzo popularna w kuchni meksykańskiej, węgierskiej, włoskiej, greckiej, hiszpańskiej oraz amerykańskiej. Fasolę szparagową można poddusić w bułce tartej i dodawać do potraw mięsnych.
Fasola jako warzywo strączkowe jest bardzo zalecane przez dietetyków, szczególnie jako podstawa diety wegetariańskiej. Wszystko dlatego, że warzywo jest największym źródłem bardzo ważnego składnika jakim jest białko roślinne. Prawie jedna czwarta zawartości fasoli to właśnie, białko, które zastąpić może białko pochodzenia zwierzęcego. Ziarna fasoli bogate są w witaminę C oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5 oraz B6. Wśród składników mineralnych można wyróżnić między innymi fosfor, żelazo, mangan, magnez, chlor, kobalt, sód, potas, wapń, fluor oraz karoteny. Spożywanie fasoli może wspomóc działanie trzustki, poprzez regulację poziomu cukru we krwi. Jednak warunkiem jest produkcja insuliny w naturalny sposób lub w postaci zastrzyków. Trzeba uważać z nadmiernym spożywaniem fasoli, szczególnie łuskowanej, ponieważ posiada ona właściwości gazo twórcze. Można tego uniknąć przez dokładne ugotowanie ziaren. Przed ich przygotowaniem nasiona dokładnie trzeba opłukać i moczyć od 6 do 12 godzin. Najlepiej jest zostawić nasiona zamoczone w wodzie, na całą noc, przed dniem, w którym zmierza się ją przygotować.
Porcja: 130g Kalorie: 132 kcl
Błonnik pokarmowy6,7 g
z cukrów102 kcal
z białek26 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość0,00013 g
Objętość124 g/m3
Food folate3,5E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,031 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,241 μg
Tłuszcz0,433 g
Tłuszcze nasycone0,061 μg
Węglowodany25 g
Total Folate3,5E-05 μg
Cukier0,0013 g
Białko0,0077 g
Tryptofan0,047 g
Treonina0,138 g
Izoleucyna0,213 g
Leucine0,265 g
Lysine0,229 g
Metionina0,037 g
Cystyna0,038 g
Fenyloalanina0,169 g
Tyrosine0,102 g
Walina0,209 g
Arginina0,242 g
Histydyna0,113 g
Alanina0,133 g
Kwas asparaginowy0,443 g
Kwas glutaminowy0,393 g
Glicyna0,127 g
Prolina0,088 g
Seryna0,176 g
A4,1E-06 μg
B10,000212 mg
C0,0028 mg
B60,000162 mg
E4,6E-05 mg
B30,000633 mg
B120 μg
B20,000109 mg
B50,000258 μg
B90 μg
K1,4E-05 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna1,3E-06 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0,000215 μg
A(IU)84 IU
Bete-karoten9E-05 μg
Alfa-karoten1,3E-06 μg
Omega-30,143 mg
Omega-60,098 mg
Fosfor0,098 mg
Magnez0,049 mg
Potas0,535 mg
Sód0,264 μg
Wapń0,05 mg
Żelazo0,0025 mg
Cynk0,000724 mg
Mangan0,000582 μg
Miedź0,000146 μg
Selen1,8E-06 μg
Cholesterol0 μg
Objętość(ml)0 ml