ßßß
Składniki:1/2 kg białej fasoli, u mnie średni Jaś2 op. przyprawy do dań z fasoli Prymat2 cebule1 op. majeranku (10-15 g)3 łyżki cukru190 g koncentratu pomidorowego (opakowanie)1 łyżka czerwonej słodkiej papryki3 łyżki mąki pszennej2 łyżki oleju300 g ulubionej kiełbasysól,pieprzPrzygotowanie:Fasolkę namaczamy dzień wcześniej, w około 2 l wody.Gotujemy na półmiękko, trzeba jej spróbować, wtedy dodajemy przyprawę do fasolki,paprykę i koncentrat.W międzyczasie kiełbaskę i cebulę kroimy w kostkę.Smażymy na oleju. Gdy się zrumieni dodajemy do fasolki.Fasolkę doprawiamy na końcu. Warto mieć też na uwadze fakt, że smak jeszcze się wzmocni, im dłużej całość będzie leżakowała.Mąkę rozrabiamy w słoiku po koncentracie, w 1/2 szklanki wody, dzięki patentowi ze słoikiem, energicznemu wstrząsaniu, w mieszaninie nie zrobią się grudki, ten trik odkrył kilka lat temu mój K.Dodajemy ją do fasolki.Fasolkę gotujemy aż zgęstnieje, mieszając.Doprawiamy, solą pieprzem i cukrem.Myśleliście, że zapomniałam o majeranku ? Otóż nie, majeranek dodajemy na samym końcu, tuż przed wyłączeniem całości, inaczej traci swoje właściwości .Tak przygotowaną fasolkę podajemy z białym pieczywem, no nic się nie poradzi, że właśnie z takim jest najsmaczniejszaCo do kwestii ekonomicznych:Słoik fasolki ok 500 ml, kosztuje od 3,4 zł wzwyż, koszt całego dania, jeśli kupimy kiełbasę która kosztowała ok, 14 zł za kilogram to jakieś 12-14 zł. Jest to duża różnica, tym bardziej, że wiemy co mamy w garze, a kilkudniowy obiad stoi na kuchence,Polecam też, zagotować całość, raz dziennie, wtedy nabiera lepszego smaku, oczywiście część fasolki możemy zamrozić, zapakować do worków lub słoików i w leniwy dzień,podgrzać zamrożoną, wraz z odrobiną wody.SmacznegoPowiązane notki:Praktyczne porady : mąka samorosnąca (self-rising flour) czyli jak ułatwić sobie życie jeśli nie mamy czasu na grzebanie po szafkachFilet z Czarniaka w sezamie z warzywami w słodkim sosie chilli