Wykonanie
Fasolka po bretońsku to potrawa, która często u nas gości w okresie jesienno - zimowym. Jest pyszna, sycąca i starcza na kilka obiadów. Czego chcieć więcej?500 g
suchej fasoli500 g
kiełbasy100 g
koncentratu pomidorowego2 duże
cebulegarść
majerankuczubata łyżka słodkiej mielonej
paprykiharissa lub
chili według upodobańłyżeczka
musztardy1/4 łyżeczki
cukru70 g
smalcu (20g + 50g)3 łyżki
mąkisól,
pieprzDzień 1:
Fasolę zalałam
wodą i zostawiłam na noc.Dzień 2:Odlałam
wodę, w której moczyła się
fasola, zalałam ją świeżą
wodą i gotowałam godzinę.
Wody należy nalać tyle, aby
woda zakrywała
fasolę na wysokość 3-4 cm. Po godzinie dodałam łyżkę
soli i gotowałam jeszcze 30 minut. Kiedy
fasola była miękka, dodałam koncentrat, roztarty w dłoniach
majeranek,
paprykę słodką, harissę,
musztardę i
cukier.Na 20 g gorącego
smalcu wrzuciłam
kiełbasę pokrojoną w półplasterki i
cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy
kiełbasa i
cebula się podsmażyły, dodałam do
fasoli.Na tej samej patelni rozpuściłam 50 g
smalcu, dodałam
mąkę i zrobiłam zasmażkę.
Mąkę smażymy do momentu, aż będzie miała jasny, piaskowy kolor. Kiedy była gotowa, dodałam do
fasoli. Na koniec doprawiłam
solą i
pieprzem do smaku.