ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Fasolka po bretońsku to potrawa, która często u nas gości w okresie jesienno - zimowym. Jest pyszna, sycąca i starcza na kilka obiadów. Czego chcieć więcej?
500 g suchej fasoli
500 g kiełbasy
100 g koncentratu pomidorowego
2 duże cebule
garść majeranku
czubata łyżka słodkiej mielonej papryki
harissa lub chili według upodobań
łyżeczka musztardy
1/4 łyżeczki cukru
70 g smalcu (20g + 50g)
3 łyżki mąki
sól, pieprz
Dzień 1:
Fasolę zalałam wodą i zostawiłam na noc.
Dzień 2:
Odlałam wodę, w której moczyła się fasola, zalałam ją świeżą wodą i gotowałam godzinę. Wody należy nalać tyle, aby woda zakrywała fasolę na wysokość 3-4 cm. Po godzinie dodałam łyżkę soli i gotowałam jeszcze 30 minut. Kiedy fasola była miękka, dodałam koncentrat, roztarty w dłoniach majeranek, paprykę słodką, harissę, musztardę i cukier.
Na 20 g gorącego smalcu wrzuciłam kiełbasę pokrojoną w półplasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy kiełbasa i cebula się podsmażyły, dodałam do fasoli.
Na tej samej patelni rozpuściłam 50 g smalcu, dodałam mąkę i zrobiłam zasmażkę. Mąkę smażymy do momentu, aż będzie miała jasny, piaskowy kolor. Kiedy była gotowa, dodałam do fasoli. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Źródło:http://qulinarny.blogspot.com/2015/01/fasolka-po-bretonsku.html