Smalec

nazwa

Smalec

Uzyskiwany ze słoniny, smalec stosowany był w kuchni od wieków. Jednak ostatnio był piętnowany ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych. Nowe badania wykazują, że tłuszcze nasycone nie są tak szkodliwe dla zdrowia serca, jak zakładano. O wiele gorsze są tłuszcze trans występujące w uwodornionej żywności. Smalec posiada unikalną mieszankę różnych rodzajów tłuszczów, które nadają mu cudowne właściwości, zwłaszcza pod kątem pieczenia i smażenia. Faktem jest, że smalec jest zdrowym tłuszczem i zasługuje na powrót do kulinarnych łask.

Stabilność w wysokich temperaturach

Tłuszcze nasycone wykazują pojedyncze wiązania pomiędzy wszystkimi cząsteczkami węgla w łańcuchu kwasu tłuszczowego. Oznacza to, że posiadają najwyższy poziom termostabilności, ponieważ ich wiązania są stosunkowo trudne do złamania. Zawartość tłuszczów nasyconych w smalcu chroni jedno- i wielonienasycone tłuszcze przed utlenieniem na skutek ciepła.

Zdrowy dla serca

Przez wiele lat krążył mit, że tłuszcz zwierzęcy podnosi ryzyko chorób serca. Smalec jest częścią zdrowej diety i nie powoduje zagrożenia dla serca. Potwierdza to analiza przeprowadzona na 300.000 pacjentach przez American Journal of Clinical Nutrition. Tłuszcze nasycone zwiększają stężenie cholesterolu HDL, który jest związany z obniżonym ryzykiem choroby serca. Ponadto, smalec plasuje się na 18 miejscu wśród żywności zawierającej najwyższy poziom cholesterolu. Jako środek leczniczy w organizmie, poziom cholesterolu wzrasta w okresach stresu lub podczas stanów zapalnych. Spożycie cholesterolu nie wchodzi przekłada się w poziom cholesterolu we krwi. Dzieje się tak, ponieważ organizm samodzielnie produkuje cholesterol, którego potrzebuje. A dostarczanie cholesterolu za pomocą dobrych tłuszczów, odciąża organizm z jego produkcji.

Wysoka zawartość witaminy D

Smalec jest drugim najbogatszym źródłem witaminy D w żywności (na pierwszym miejscu jest olej z wątroby dorsza). Jedna łyżka smalcu zawiera 1.000 jednostek witaminy D. Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach. Wymaga kwasów tłuszczowych, w tym kwasów tłuszczowych nasyconych, aby mogła zostać prawidłowo wchłonięta i wykorzystana w organizmie. Smalec zapewnia doskonałą ilość witaminy D wraz z potrzebnymi kofaktorami kwasów tłuszczowych. Inne źródła witaminy D, jak żółtka jaj i wątróbki, nie mogą się równać ze smalcem. Wysoka zawartość witaminy D występuje jedynie w smalcu otrzymywanym z wieprzowiny hodowanej na pastwiskach. Zwierzęta muszą mieć dostęp do światła słonecznego, aby przeprowadzić syntezę witaminy D i przechowywać ją w swoich tkankach tłuszczowych.

Neutralny smak

Wiele osób decyduje się na gotowanie z olejem kokosowym, ponieważ jest tłuszczem termostabilnym. Ale w przeciwieństwie do smalcu, olej kokosowy pozostawia w potrawach delikatny, ale charakterystyczny posmak kokosu. Wychodzi na to, że w kwestii smażenia w małej lub dużej ilości tłuszczu, smalec stanowi najlepsze rozwiązanie.

Pieczenie ze smalcem

Wszechstronność i korzyści zdrowotne smalcu, czynią z niego dobrego kandydata do pieczenia. Tradycyjnie, smalec wykorzystywano do smażenia pączków w głębokim oleju i przyrządzania kruchych ciast. Smalec zapewnia wypiekom delikatną i wilgotną konsystencję, bez wprowadzania zmian do smaku potrawy. Podczas pieczenia, warto zastąpić smalcem olej kokosowy, oleje warzywne, masło lub tłuszcz do pieczenia.

Przechowywanie

Przed umieszczeniem w lodówce, smalec należy dokładnie zapakować, aby nie wchłonął zapachów z innej żywności. Przetworzony smalec może być przechowywany w lodówce lub w temperaturze pokojowej.

Wartości odżywcze

Porcja: 13g Kalorie: 115 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

z alkoholu0 kcal

Gęstość1,131E-05 g

Objętość15 g/m3

Food folate0   μg

Tłuszcze jednonienasycone5,8   μg

Tłuszcze wielonienasycone1,4   μg

Tłuszcz13   g

Tłuszcze nasycone5   μg

Węglowodany0   g

Total Folate0   μg

Cukier0   g

Białko0   g

Tryptofan0   g

Treonina0   g

Izoleucyna0   g

Leucine0   g

Lysine0   g

Metionina0   g

Cystyna0   g

Fenyloalanina0   g

Tyrosine0   g

Walina0   g

Arginina0   g

Histydyna0   g

Alanina0   g

Kwas asparaginowy0   g

Kwas glutaminowy0   g

Glicyna0   g

Prolina0   g

Seryna0   g

A0   μg

B10   mg

C0   mg

B60   mg

E7,7E-05   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol0 μg

Delta-tocopherol0 μg

B30   mg

B120   μg

B20   mg

B50   μg

B90   μg

K0   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)0   IU

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,128 mg

Omega-61,3 mg

Fosfor0   mg

Magnez0   mg

Potas0   mg

Sód0   μg

Wapń0   mg

Żelazo0   mg

Cynk1,4E-05   mg

Mangan0   μg

Miedź0   μg

Selen2,6E-08   μg

Cholesterol0,012   μg

Fitosterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %