ßßß Cookit - przepis na Gulasz (sos) myśliwski

Gulasz (sos) myśliwski

nazwa

Wykonanie

W moim rodzinnym domu sos myśliwski był świetnym i tanim sposobem na biblijne wręcz rozmnożenie resztek gulaszu z poprzedniego dnia.
Do takich pozostałości Mama wrzucała pokrojoną kiełbasę, czasem suszonego grzybka, zalewała niewielką ilością wody i chwilę gotowała. Potem dodawała pokrojone na plasterki ogórki kiszone, podprawiała koncentratem pomidorowym i dosmaczała solą i pieprzem. I już! w tak prosty sposób, w niecałe pół godziny powstawał genialny, uwielbiany przez domowników gulasz zwany sosem myśliwskim. Pasował do wszystkiego – do pampuchów (tudzież klusek na parze), kopytek, kaszy a najbardziej do placków ziemniaczanych!
Równie smaczny sos można zrobić od początku i taki przepis podaję poniżej. Zmodyfikowałam rodzinną recepturę, dodając jałowiec i rozmaryn. Dzięki temu nabrał bardzo apetycznych, leśnych aromatów.
Składniki (4-6 porcji):
300 g wieprzowiny gulaszowej
spora cebula
masło klarowane lub smalec do smażenia
3-4 kiełbasy np. śląskie
3-4 ogórki kiszone
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki mąki pszennej
przyprawy: 3-5 jagód jałowca, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, sól, pieprz
suszony grzybek (opcjonalnie)
Mięso wieprzowe pokrój w niewielką kostkę, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące.
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle albo smalcu (najlepiej od razu w szerokim garnku, w którym będzie gotował się gulasz), następnie dodaj mięso i podsmaż na rumiano.
Do garnka wrzuć jeszcze pokrojoną na półplasterki kiełbasę, 1-2 pokruszone, suszone grzybki, rozmaryn, ziele angielskie z liściem laurowym, rozgniecione jagody jałowca i zalej taką ilością wody, żeby tylko przykryła składniki.
Duś przez pół godziny, po czym dodaj pokrojone na plasterki (albo w kostkę) ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy.
Po 10 minutach dopraw solą i pieprzem, po czym gotuj jeszcze przez chwilę, aby smaki się połączyły.
Related Posts
Szynka wieprzowa z cebulkami pieczona w piwie
Staropolski kapuśniak myśliwski
Zupa ogórkowa z kaszą manną
Soczewica po bretońsku
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Źródło:http://agatagotuje.pl/gulasz-sos-mysliwski