Wykonanie
W moim rodzinnym domu sos
myśliwski był świetnym i tanim sposobem na biblijne wręcz rozmnożenie resztek gulaszu z poprzedniego dnia.Do takich pozostałości Mama wrzucała pokrojoną
kiełbasę, czasem
suszonego grzybka, zalewała niewielką ilością
wody i chwilę gotowała.
Potem dodawała pokrojone na plasterki
ogórki kiszone, podprawiała
koncentratem pomidorowym i dosmaczała
solą i
pieprzem. I już! w tak prosty sposób, w niecałe pół godziny powstawał genialny, uwielbiany przez domowników gulasz zwany sosem
myśliwskim. Pasował do wszystkiego – do pampuchów (tudzież klusek na parze), kopytek,
kaszy a najbardziej do placków ziemniaczanych!Równie smaczny sos można zrobić od początku i taki przepis podaję poniżej. Zmodyfikowałam rodzinną recepturę, dodając
jałowiec i
rozmaryn. Dzięki temu nabrał bardzo apetycznych, leśnych aromatów.
Składniki (4-6 porcji):300 g
wieprzowiny gulaszowejspora
cebulamasło klarowane lub
smalec do smażenia3-4
kiełbasy np. śląskie3-4
ogórki kiszone2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego2-3 łyżki
mąki pszennejprzyprawy: 3-5
jagód jałowca, 2-3 ziarna
ziela angielskiego, 1
liść laurowy, 1/2 łyżeczki suszonego
rozmarynu,
sól,
pieprzsuszony grzybek (opcjonalnie)
Mięso wieprzowe pokrój w niewielką kostkę, oprósz
solą i
pieprzem, obtocz w
mące.
Cebulę posiekaj i zeszklij na
maśle albo
smalcu (najlepiej od razu w szerokim garnku, w którym będzie gotował się gulasz), następnie dodaj
mięso i podsmaż na rumiano.Do garnka wrzuć jeszcze pokrojoną na półplasterki
kiełbasę, 1-2 pokruszone,
suszone grzybki,
rozmaryn,
ziele angielskie z
liściem laurowym, rozgniecione
jagody jałowca i zalej taką ilością
wody, żeby tylko przykryła składniki.Duś przez pół godziny, po czym dodaj pokrojone na plasterki (albo w kostkę)
ogórki kiszone i
koncentrat pomidorowy.Po 10 minutach dopraw
solą i
pieprzem, po czym gotuj jeszcze przez chwilę, aby smaki się połączyły.
Related Posts
Szynka wieprzowa z
cebulkami pieczona w
piwieStaropolski kapuśniak
myśliwskiZupa ogórkowa z
kaszą mannąSoczewica po bretońskuBabka ziemniaczana z
białą kiełbasą