ßßß Cookit - przepis na Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta kiszona zasmażana

nazwa

Wykonanie

Kapustę kiszoną bardzo lubię aczkolwiek nie często robię ze względów różnych następstw po jej spożyciu ;)
Mój M. jest nią zachwycony więc podzielę się z Wami przepisem.
Składniki:
0,5 kg kiszonej kapusty
niewielki kawałek kości wieprzowej lub 2 skrzydełka (10, 20 dag)
garść suszonych grzybów leśnych
1 duża cebula
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
przyprawy: listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu
Zagotować 3/4 l wody, dodać do niego wypłukane suszone grzyby, oczyszczone skrzydełka lub kość. Gotować 15 minut, następnie dodać kiszoną kapustę, wcześniej pokrojoną na 2 cm kawałki, przyprawy, zagotować. Po zagotowaniu odkrywamy garnek z kapustą, ulotnią się wówczas olejki eteryczne, które powodują gorzkawość kapusty. Gotować 15 minut bez przykrycia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić dodać do kapusty. Gotować 0,5 godziny pod przykryciem. Masło roztopić dodać mąkę rozmieszać, zasmażać 1 minutę cały czas mieszając (zasmażka I stopnia) dodać do kapusty przemieszać by nie powstały grudki, zagotować i podawać.
Doskonale pasuje do wieprzowiny oraz z samymi ziemniaczkami .
Ps.
Ugotowane grzyby możecie wyciągnąć łyżką cedzakową z wywaru jeszcze przed dodaniem kapusty, przestudzić, drobno pokroić i dodać z cebulą do kapusty.
Kapustę kiszoną możecie również przepłukać w zimnej wodzie przed gotowaniem, nie będzie taka kwaśna. Ja tego nie robię, bo po prostu lubię kwaśną ;)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/10/kapusta-kiszona-zasmazana_1.html