Wykonanie
Kapustę kiszoną bardzo lubię aczkolwiek nie często robię ze względów różnych następstw po jej spożyciu ;)Mój M. jest nią zachwycony więc podzielę się z
Wami przepisem.
Składniki:0,5 kg
kiszonej kapustyniewielki kawałek kości wieprzowej lub 2 skrzydełka (10, 20 dag)garść
suszonych grzybów leśnych1 duża
cebula1 łyżka
masła2 łyżki
mąki pszennejprzyprawy:
listek laurowy, 2
ziela angielskie, 1/2 łyżeczki
soli, szczypta
pieprzuZagotować 3/4 l
wody, dodać do niego wypłukane
suszone grzyby, oczyszczone skrzydełka lub kość. Gotować 15 minut, następnie dodać
kiszoną kapustę, wcześniej pokrojoną na 2 cm kawałki,
przyprawy, zagotować. Po zagotowaniu odkrywamy garnek z
kapustą, ulotnią się wówczas
olejki eteryczne, które powodują gorzkawość
kapusty. Gotować 15 minut bez przykrycia.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić dodać do
kapusty. Gotować 0,5 godziny pod przykryciem.
Masło roztopić dodać
mąkę rozmieszać, zasmażać 1 minutę cały czas mieszając (zasmażka I stopnia) dodać do
kapusty przemieszać by nie powstały grudki, zagotować i podawać.Doskonale pasuje do
wieprzowiny oraz z samymi ziemniaczkami .Ps.Ugotowane
grzyby możecie wyciągnąć łyżką cedzakową z
wywaru jeszcze przed dodaniem
kapusty, przestudzić, drobno pokroić i dodać z
cebulą do
kapusty.
Kapustę kiszoną możecie również przepłukać w zimnej wodzie przed gotowaniem, nie będzie taka kwaśna. Ja tego nie robię, bo po prostu lubię kwaśną ;)