Wykonanie
Pyszny dodatek do obiadu, jest to również wersja, którą podaję na Wigilię.Lecz tym razem
kapustkę podałam w towarzystwie kotletów
schabowych w ziemniaczanej panierce.


400 - 500 gram
kiszonej kapusty2 - 3
suszone grzybki (dałam podgrzybki)1
cebula4 łyżki
masła2 łyżki
mąki pszennejsól,
pieprz1
liść laurowyKapustę płuczemy pod bieżącą
wodą, odciskamy, kroimy drobno, przekładamy do garnka, zalewamy
wodą, około 1 cm ponad powierzchnię, dodajemy
liść laurowy, zagotowujemy.
Grzybki myjemy, wrzucamy w całości do
kapusty, gotujemy je około 20 minut, wyjmujemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy z powrotem do
kapusty. Wszystko gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, u mnie około godziny, uzupełniamy
wodę, tak, by sięgała mniej więcej 3/4 powierzchni
kapusty, a docelowo do połowy.Na patelni rozpuszczamy
masło, dodajemy posiekaną
cebulkę, smażymy do zeszklenia, zasypujemy
mąką, mieszamy i smażymy przez około 3 minuty, intensywnie mieszając. Następnie zasmażkę przekładamy do ugotowanej
kapusty, mieszamy, zagotowujemy, dodajemy
sól,
pieprz i gotowe.