ßßß

400 - 500 gram kiszonej kapusty2 - 3 suszone grzybki (dałam podgrzybki)1 cebula4 łyżki masła2 łyżki mąki pszennejsól, pieprz1 liść laurowyKapustę płuczemy pod bieżącą wodą, odciskamy, kroimy drobno, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, około 1 cm ponad powierzchnię, dodajemy liść laurowy, zagotowujemy.Grzybki myjemy, wrzucamy w całości do kapusty, gotujemy je około 20 minut, wyjmujemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy z powrotem do kapusty. Wszystko gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, u mnie około godziny, uzupełniamy wodę, tak, by sięgała mniej więcej 3/4 powierzchni kapusty, a docelowo do połowy.Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulkę, smażymy do zeszklenia, zasypujemy mąką, mieszamy i smażymy przez około 3 minuty, intensywnie mieszając. Następnie zasmażkę przekładamy do ugotowanej kapusty, mieszamy, zagotowujemy, dodajemy sól, pieprz i gotowe.