ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Potrawa co prawda wigilijna, ale jak najbardziej może być przygotowana na zwykły obiad. Ciasto pierogowe z mojego ulubionego przepisu, pierogi nie rozpadają się, ani nie kleją zbytnio po ugotowaniu. Najsmaczniejsze oczywiście podsmażone. Polecam.
Ciasto z tego przepisu.
Składniki na farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej
2 szklanki grzybów suszonych
2 średniej wielkości cebule
masło
sól, pieprz
Kapustę odsączyć, pokroić, namoczyć przez noc. Następnie zalać wodą i zagotować. Gotować do momentu, aż trochę zmięknie i nie będzie już taka kwaśna. Odsączyć. Grzyby namoczyć przez ok. 2 godziny, zagotować i gotować przez co najmniej 30 minut. Odsączyć i pokroić na drobno. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na maśle, dodać grzyby, smażyć przez chwilę i na końcu dodać kapustę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić, przestudzić i można nadziewać pierogi. Podawać podsmażone na maśle, z cebulką.
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2014/01/pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html