ßßß
Potrawa co prawda wigilijna, ale jak najbardziej może być przygotowana na zwykły obiad. Ciasto pierogowe z mojego ulubionego przepisu, pierogi nie rozpadają się, ani nie kleją zbytnio po ugotowaniu. Najsmaczniejsze oczywiście podsmażone. Polecam.Ciasto z tego przepisu.Składniki na farsz:0,5 kg kapusty kiszonej2 szklanki grzybów suszonych2 średniej wielkości cebulemasłosól, pieprzKapustę odsączyć, pokroić, namoczyć przez noc. Następnie zalać wodą i zagotować. Gotować do momentu, aż trochę zmięknie i nie będzie już taka kwaśna. Odsączyć. Grzyby namoczyć przez ok. 2 godziny, zagotować i gotować przez co najmniej 30 minut. Odsączyć i pokroić na drobno. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na maśle, dodać grzyby, smażyć przez chwilę i na końcu dodać kapustę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić, przestudzić i można nadziewać pierogi. Podawać podsmażone na maśle, z cebulką.