ßßß
Cebula znana była już w starożytności, szczególnie na ziemiach Azji Zachodniej oraz Środkowej. A dokładniej mówiąc smakiem surowej cebuli rozkoszowali się Grecy i Egipcjanie, czyli starożytni mieszkańcy dzisiejszej Turcji, Afganistanu i Iranu. W XII wieku prawdopodobnie cebula pojawiła się na obszarze Polski, ale dopiero pięć wieków później odnotowano jej spożywanie na szeroką skalę.
Cebulę obecnie można znaleźć w praktycznie każdym zakątku świata. Jest to jedno z najczęściej spożywanych warzyw, które również używa się do różnych potraw. Z krajów europejskich, Polska klasyfikuje się pod względem produkcji na trzecim miejscu. Przed Polską usytuowała się Hiszpania oraz Holandia. Natomiast niedaleko za Polską na liście producentów cebuli znajduje się Wielka Brytania, Niemczy, Francja i Włochy.
Cebula stała się popularna nie tylko ze względu walorów smakowych, ale również z powodu łatwości modyfikacji jej różnych nowych gatunków. Najpopularniejszą odmianą cebuli jest żółta, o intensywnym smaku - idealna do bulionów i mięs. Kolejną odmianą pod względem popularności jest cebula czerwona, inaczej nazywana fioletową bądź włoską, charakteryzuje się słodkawym smakiem. Warto wspomnieć o cebuli dymce, czyli delikatnej i niewielkiej cebulce, pasującej do sałatek, zup oraz potraw mięsnych z dodatkiem warzyw. Wykwintną odmianą cebuli jest szalotka. Odznacza się ona delikatnymi walorami smakowymi i zapachowymi. Podaje się ją w całości w potrawach mięsnych, lub drobniutko posiekaną do sosów, zup.
Dorodną cebulę można znaleźć wyszukując twardych główek, nie gąbczastych, przede wszystkim suchą. Cebula nie może posiadać kiełków. Po zakupie można przechowywać ją jeszcze przez dłuższy czas w ciemnym i chłodnym miejscu z koniecznym przewiewem. Po obraniu cebulę można przetrzymać w lodówce góra pięć dni, wcześniej należy ją szczelnie zapakować w foliową torebkę.
Cebulę jako podstawowy składnik można spotkać w praktycznie każdej odmianie kuchni. Dominuje ona w tradycyjnej kuchni polskiej, chińskiej, meksykańskiej, indyjskiej oraz greckiej. Można ją jeść pod każdą postacią, surowcową, smażoną, a nawet prażoną. Dodaje się ją do sałatek, mięs, zup, sosów i praktycznie wszystkiego, czemu chce się nadać specyficzny pikantny i cebulowy posmak.
Cebula posiada sporo właściwości leczniczych, które mogą załagodzić naprawdę przykre dolegliwości. Przede wszystkim warzywa te pomagają leczyć infekcje układu oddechowego, poprzez stymulowanie do wydzielania większej ilości śluzów w górnej części dróg oddechowych. Dzięki temu organizm znacznie szybciej pozbywa się niekorzystnych drobnoustrojów. Ponadto regularne spożywanie cebuli pozwoli uregulować nadmierne wzdęcia oraz fermentację. Osoby posiadające problemy z ciśnieniem tętniczym i wysokim poziomem cholesterolu we krwi również powinny rozsmakować się w cebuli, dzięki czemu ich dolegliwości zostaną załagodzone lub nawet wyleczone. Należy pamiętać o tym, że cebula jest moczopędnym warzywem. Do dobrych działań warzywa zaliczyć można zwalczenie kaszlu. Według starych przepisów wystarczy obrać i pokroić w plastry kilka cebul, następnie wrzucić je do jednego słoika i na koniec zasypać kilkoma łyżkami cukru. Syrop, który zacznie się zbierać na wierzchu należy pić kilka razy dziennie po jednej łyżce stołowej. Po kilku dniach uporczywy kaszel powinien minąć.
Porcja: 110g Kalorie: 44 kcl
Błonnik pokarmowy1,9 g
z cukrów39 kcal
z białek3,4 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość7,48E-05 g
Objętość163 g/m3
Food folate2,1E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,014 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,019 μg
Tłuszcz0,11 g
Tłuszcze nasycone0,046 μg
Węglowodany10 g
Total Folate2,1E-05 μg
Sacharoza1,1 g
Skrobia0 g
Glukoza2,2 g
Maltoza0 g
Fruktoza1,4 g
Galaktoza0 g
Cukier4,7 g
Białko1,2 g
Tryptofan0,015 g
Treonina0,023 g
Izoleucyna0,015 g
Leucine0,028 g
Lysine0,043 g
Metionina0,0022 g
Cystyna0,0044 g
Fenyloalanina0,028 g
Tyrosine0,015 g
Walina0,023 g
Arginina0,114 g
Histydyna0,015 g
Alanina0,023 g
Kwas asparaginowy0,1 g
Kwas glutaminowy0,284 g
Glicyna0,028 g
Prolina0,013 g
Seryna0,023 g
A0 μg
B15,1E-05 mg
C0,0081 mg
B60,000132 mg
E2,2E-05 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol0 μg
Delta-tocopherol0 μg
B30,000128 mg
B120 μg
B23E-05 mg
B50,000135 μg
B90 μg
K4,4E-07 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna4,4E-06 μg
A(IU)2,2 IU
Bete-karoten1,1E-06 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,0044 mg
Omega-60,014 mg
Fosfor0,032 mg
Magnez0,011 mg
Potas0,161 mg
Sód0,0044 μg
Wapń0,025 mg
Żelazo0,000231 mg
Cynk0,000187 mg
Fluor1,2E-06 μg
Mangan0,000142 μg
Miedź4,3E-05 μg
Selen5,5E-07 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,017 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %