Cebula

nazwa

Historia cebuli

Cebula znana była już w starożytności, szczególnie na ziemiach Azji Zachodniej oraz Środkowej. A dokładniej mówiąc smakiem surowej cebuli rozkoszowali się Grecy i Egipcjanie, czyli starożytni mieszkańcy dzisiejszej Turcji, Afganistanu i Iranu. W XII wieku prawdopodobnie cebula pojawiła się na obszarze Polski, ale dopiero pięć wieków później odnotowano jej spożywanie na szeroką skalę.

Pochodzenie cebuli

Cebulę obecnie można znaleźć w praktycznie każdym zakątku świata. Jest to jedno z najczęściej spożywanych warzyw, które również używa się do różnych potraw. Z krajów europejskich, Polska klasyfikuje się pod względem produkcji na trzecim miejscu. Przed Polską usytuowała się Hiszpania oraz Holandia. Natomiast niedaleko za Polską na liście producentów cebuli znajduje się Wielka Brytania, Niemczy, Francja i Włochy.

Odmiany cebuli

Cebula stała się popularna nie tylko ze względu walorów smakowych, ale również z powodu łatwości modyfikacji jej różnych nowych gatunków. Najpopularniejszą odmianą cebuli jest żółta, o intensywnym smaku - idealna do bulionów i mięs. Kolejną odmianą pod względem popularności jest cebula czerwona, inaczej nazywana fioletową bądź włoską, charakteryzuje się słodkawym smakiem. Warto wspomnieć o cebuli dymce, czyli delikatnej i niewielkiej cebulce, pasującej do sałatek, zup oraz potraw mięsnych z dodatkiem warzyw. Wykwintną odmianą cebuli jest szalotka. Odznacza się ona delikatnymi walorami smakowymi i zapachowymi. Podaje się ją w całości w potrawach mięsnych, lub drobniutko posiekaną do sosów, zup.

Jak wybrać dorodną cebulę?

Dorodną cebulę można znaleźć wyszukując twardych główek, nie gąbczastych, przede wszystkim suchą. Cebula nie może posiadać kiełków. Po zakupie można przechowywać ją jeszcze przez dłuższy czas w ciemnym i chłodnym miejscu z koniecznym przewiewem. Po obraniu cebulę można przetrzymać w lodówce góra pięć dni, wcześniej należy ją szczelnie zapakować w foliową torebkę.

Zastosowanie cebuli

Cebulę jako podstawowy składnik można spotkać w praktycznie każdej odmianie kuchni. Dominuje ona w tradycyjnej kuchni polskiej, chińskiej, meksykańskiej, indyjskiej oraz greckiej. Można ją jeść pod każdą postacią, surowcową, smażoną, a nawet prażoną. Dodaje się ją do sałatek, mięs, zup, sosów i praktycznie wszystkiego, czemu chce się nadać specyficzny pikantny i cebulowy posmak.

Właściwości zdrowotne cebuli

Cebula posiada sporo właściwości leczniczych, które mogą załagodzić naprawdę przykre dolegliwości. Przede wszystkim warzywa te pomagają leczyć infekcje układu oddechowego, poprzez stymulowanie do wydzielania większej ilości śluzów w górnej części dróg oddechowych. Dzięki temu organizm znacznie szybciej pozbywa się niekorzystnych drobnoustrojów. Ponadto regularne spożywanie cebuli pozwoli uregulować nadmierne wzdęcia oraz fermentację. Osoby posiadające problemy z ciśnieniem tętniczym i wysokim poziomem cholesterolu we krwi również powinny rozsmakować się w cebuli, dzięki czemu ich dolegliwości zostaną załagodzone lub nawet wyleczone. Należy pamiętać o tym, że cebula jest moczopędnym warzywem. Do dobrych działań warzywa zaliczyć można zwalczenie kaszlu. Według starych przepisów wystarczy obrać i pokroić w plastry kilka cebul, następnie wrzucić je do jednego słoika i na koniec zasypać kilkoma łyżkami cukru. Syrop, który zacznie się zbierać na wierzchu należy pić kilka razy dziennie po jednej łyżce stołowej. Po kilku dniach uporczywy kaszel powinien minąć.

Wartości odżywcze

Porcja: 110g Kalorie: 44 kcl

Błonnik pokarmowy1.9   g

z cukrów39 kcal

z białek3.4 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość7.48E-05 g

Objętość163 g/m3

Food folate2.1E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.014   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.019   μg

Tłuszcz0.11   g

Tłuszcze nasycone0.046   μg

Węglowodany10   g

Total Folate2.1E-05   μg

Sacharoza1.1   g

Skrobia0   g

Glukoza2.2   g

Maltoza0   g

Fruktoza1.4   g

Galaktoza0   g

Cukier4.7   g

Białko1.2   g

Tryptofan0.015   g

Treonina0.023   g

Izoleucyna0.015   g

Leucine0.028   g

Lysine0.043   g

Metionina0.0022   g

Cystyna0.0044   g

Fenyloalanina0.028   g

Tyrosine0.015   g

Walina0.023   g

Arginina0.114   g

Histydyna0.015   g

Alanina0.023   g

Kwas asparaginowy0.1   g

Kwas glutaminowy0.284   g

Glicyna0.028   g

Prolina0.013   g

Seryna0.023   g

A0   μg

B15.1E-05   mg

C0.0081   mg

B60.000132   mg

E2.2E-05   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol0 μg

Delta-tocopherol0 μg

B30.000128   mg

B120   μg

B23E-05   mg

B50.000135   μg

B90   μg

K4.4E-07   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna4.4E-06   μg

A(IU)2.2   IU

Bete-karoten1.1E-06 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.0044 mg

Omega-60.014 mg

Fosfor0.032   mg

Magnez0.011   mg

Potas0.161   mg

Sód0.0044   μg

Wapń0.025   mg

Żelazo0.000231   mg

Cynk0.000187   mg

Fluor1.2E-06   μg

Mangan0.000142   μg

Miedź4.3E-05   μg

Selen5.5E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0.017   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %