Kapary

nazwa

Kapary są krzewami należącymi do rodziny kaparowatych, wśród których wyróżnić można nawet 250 gatunków, z czego tylko 2 znane są w Europie. Roślina jest wieloletnia, dożywa nawet 30 lat. W świecie kulinarnym cenione są pąki, które należy zebrać wczesnym porankiem omijając wilgotne warunki pogodowe. Im mniejsze pąki są zbierane tym lepiej smakują. Po zbiorach następuje proces marynowania kaparów w occie, oleju bądź zalewie solnej. Krzewy kaparowe osiągają do półtorej metra wysokości. Uprawiane są poprzez zasiew lub sadzonki przygotowane z korzenia. Do jadalnych części zaliczają się także młode listki krzewu kaparowego. Można spożywać je w postaci surowej lub marynowanej. Natomiast popiół uzyskany po spaleniu korzeni wykorzystuje się do produkcji soli.

Historia

Za ojczyznę kaparów uznaje się środkowe lub zachodnie regiony Azji. Zostały wspomniane przez Pliniusza Starego, przez co można domniemać, że doskonale znali je starożytni Grecy.

Pochodzenie

Obecnie kapary w masowych ilościach rosną w Basenie Morza Śródziemnego. Dotyczy to zarówno krajów europejskich – Grecja, Włochy, Hiszpania i Portugalia, jak i też krajów afrykańskich, czyli Maroko, Algierii i Egiptu. Również Stany Zjednoczone zainteresowały się uprawą kaparów na światową skalę.

Zastosowanie

Kapary słyną z ostrego i dość specyficznego smaku, który jest pikantny tak samo jak pieprz czarny i musztarda razem wzięte. Kuchnia śródziemnomorska bez kaparów nie byłaby w pełni wartościowa. Jest to jeden z podstawowych składników, który doskonale komponuje się z oliwkami, estragonem, oregano, czosnkiem i bazylią. Kaparami przyprawia się przede wszystkim dania rybne, z mięsa drobiowego, pizze oraz potrawy o delikatnym smaku. Marynowane pąki dodaje się także do sałatek i sosu pomidorowego. Należy pamiętać, aby kaparów nie dusić w bardzo wysokich temperaturach, ponieważ taka obróbka termiczna psuje smak przyprawy.

Właściwości

Roślina posiada bardzo dużo cennych właściwości leczniczych. Można w zawartości przyprawy wymienić śladowe ilości witamin takich jak: witamina A, B1, B2, B5, B9, B6, B12, C, D oraz E. Kapary już od wielu wieków uznawane były nie tylko za silny afrodyzjak, ale również ziele pomocne w leczeniu impotencji u mężczyzn. W przypadku zmagania się z anemią lub artretyzmem należy pić regularnie napar z korzeni oraz kory krzewu kaparowego. Jest to doskonała przyprawa, która reguluje procesy trawienne i pobudzają apetyt. Ponadto kapary łagodzą wszelkie dolegliwości dotykające jelita lub wątrobę. Bardzo ważną zaleta rośliny jest wzmaganie działania witaminy C, jak wiadomo jednej z najbardziej odpowiedzialnych za ochronę układu odpornościowego człowieka. Kapary są również przeciwutleniaczami, dzięki czemu działają przeciwzapalnie, a dodatkowo wzmacniają naczynia krwionośne. Warto wiedzieć, że przyprawy mają działanie przeciwreumatyczne.

Wartości odżywcze

Porcja: 8.6g Kalorie: 2 kcl

Błonnik pokarmowy0.275   g

z cukrów0.99 kcal

z białek0.37 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość4.988E-06 g

Objętość15 g/m3

Food folate2E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.0054   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.026   μg

Tłuszcz0.074   g

Tłuszcze nasycone0.02   μg

Węglowodany0.421   g

Total Folate2E-06   μg

Cukier0.035   g

Białko0.203   g

A6E-07   μg

B11.5E-06   mg

C0.00037   mg

B62E-06   mg

E7.6E-05   mg

B35.6E-05   mg

B120   μg

B21.2E-05   mg

B52.3E-06   μg

B90   μg

K2.1E-06   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)12   IU

Bete-karoten7.1 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.016 mg

Omega-60.0095 mg

Fosfor0.00086   mg

Magnez0.0028   mg

Potas0.0034   mg

Sód0.255   μg

Wapń0.0034   mg

Żelazo0.000144   mg

Cynk2.8E-05   mg

Mangan6.7E-06   μg

Miedź3.2E-05   μg

Selen1E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0.0041   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %