ßßß
Kapary są krzewami należącymi do rodziny kaparowatych, wśród których wyróżnić można nawet 250 gatunków, z czego tylko 2 znane są w Europie. Roślina jest wieloletnia, dożywa nawet 30 lat. W świecie kulinarnym cenione są pąki, które należy zebrać wczesnym porankiem omijając wilgotne warunki pogodowe. Im mniejsze pąki są zbierane tym lepiej smakują. Po zbiorach następuje proces marynowania kaparów w occie, oleju bądź zalewie solnej. Krzewy kaparowe osiągają do półtorej metra wysokości. Uprawiane są poprzez zasiew lub sadzonki przygotowane z korzenia. Do jadalnych części zaliczają się także młode listki krzewu kaparowego. Można spożywać je w postaci surowej lub marynowanej. Natomiast popiół uzyskany po spaleniu korzeni wykorzystuje się do produkcji soli.
Za ojczyznę kaparów uznaje się środkowe lub zachodnie regiony Azji. Zostały wspomniane przez Pliniusza Starego, przez co można domniemać, że doskonale znali je starożytni Grecy.
Obecnie kapary w masowych ilościach rosną w Basenie Morza Śródziemnego. Dotyczy to zarówno krajów europejskich – Grecja, Włochy, Hiszpania i Portugalia, jak i też krajów afrykańskich, czyli Maroko, Algierii i Egiptu. Również Stany Zjednoczone zainteresowały się uprawą kaparów na światową skalę.
Kapary słyną z ostrego i dość specyficznego smaku, który jest pikantny tak samo jak pieprz czarny i musztarda razem wzięte. Kuchnia śródziemnomorska bez kaparów nie byłaby w pełni wartościowa. Jest to jeden z podstawowych składników, który doskonale komponuje się z oliwkami, estragonem, oregano, czosnkiem i bazylią. Kaparami przyprawia się przede wszystkim dania rybne, z mięsa drobiowego, pizze oraz potrawy o delikatnym smaku. Marynowane pąki dodaje się także do sałatek i sosu pomidorowego. Należy pamiętać, aby kaparów nie dusić w bardzo wysokich temperaturach, ponieważ taka obróbka termiczna psuje smak przyprawy.
Roślina posiada bardzo dużo cennych właściwości leczniczych. Można w zawartości przyprawy wymienić śladowe ilości witamin takich jak: witamina A, B1, B2, B5, B9, B6, B12, C, D oraz E. Kapary już od wielu wieków uznawane były nie tylko za silny afrodyzjak, ale również ziele pomocne w leczeniu impotencji u mężczyzn. W przypadku zmagania się z anemią lub artretyzmem należy pić regularnie napar z korzeni oraz kory krzewu kaparowego. Jest to doskonała przyprawa, która reguluje procesy trawienne i pobudzają apetyt. Ponadto kapary łagodzą wszelkie dolegliwości dotykające jelita lub wątrobę. Bardzo ważną zaleta rośliny jest wzmaganie działania witaminy C, jak wiadomo jednej z najbardziej odpowiedzialnych za ochronę układu odpornościowego człowieka. Kapary są również przeciwutleniaczami, dzięki czemu działają przeciwzapalnie, a dodatkowo wzmacniają naczynia krwionośne. Warto wiedzieć, że przyprawy mają działanie przeciwreumatyczne.
Porcja: 8,6g Kalorie: 2 kcl
Błonnik pokarmowy0,275 g
z cukrów0,99 kcal
z białek0,37 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość4,988E-06 g
Objętość15 g/m3
Food folate2E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,0054 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,026 μg
Tłuszcz0,074 g
Tłuszcze nasycone0,02 μg
Węglowodany0,421 g
Total Folate2E-06 μg
Cukier0,035 g
Białko0,203 g
A6E-07 μg
B11,5E-06 mg
C0,00037 mg
B62E-06 mg
E7,6E-05 mg
B35,6E-05 mg
B120 μg
B21,2E-05 mg
B52,3E-06 μg
B90 μg
K2,1E-06 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)12 IU
Bete-karoten7,1 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,016 mg
Omega-60,0095 mg
Fosfor0,00086 mg
Magnez0,0028 mg
Potas0,0034 mg
Sód0,255 μg
Wapń0,0034 mg
Żelazo0,000144 mg
Cynk2,8E-05 mg
Mangan6,7E-06 μg
Miedź3,2E-05 μg
Selen1E-07 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,0041 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %