Wykonanie
Sałatki
majonezowe uwielbiam…te warzywne, te
ryżowe, te
makaronowe…byle było dużo
majonezu i najlepiej kieleckiego albo domowego…Rodzina trochę mnie hamuje w produkcji takich pysznych różności, bo jak
mawia mój mąż: „
majonezu cała kupa, więc od tego rośnie du…”
Ale to wszystko sami hipokryci…wczoraj zrobiłam wielgachną miskę sałatki z tortellini…taka w ostrzejszej wersji z
kaparami…uważam, że właśnie
kapary nadają jej pikanterii i oryginalnego smaczku…Tak więc wracając do tematu…zrobiłam michę sałatki i odstawiłam do lodówki, żeby się „przegryzła”…po
trzech godzinach wchodzę do kuchni, bo skoro „ona się przegryzła to ja przegryzłabym ją” a tu wielkie zaskoczenie… wielka micha pusta…jedynie dwa małe pierożki tortellini na dnie… Myślicie, że tak dla przyzwoitości jakiś hipokryta zostawił? A żeby! Po prostu jakiemuś żarłocznemu leniuchowi nie chciało się myć miski i żeby
mieć wymówkę zostawił!No i obeszłam się ze smakiem! Winowajca ewentualnie winowajcy- oczywiście się nie znaleźli. Ciekawe komu urośnie ta du…???Składniki:30dkg- tortellini kolorowe,10 dkg-
kapary z zalewy,5 szt-
ogórki konserwowe,20 dkg-
pieczarki,1 szt-
por biała część,1 puszka-
groszek,4 łyżki-
majonez,1 szt-
papryka żółta,
masło do smażenia,
sól do smaku,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie:Ugotować tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimna
wodą i ostudzić.
Pieczarki obrać pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na
maśle. Posiekać drobno
pora,
ogórki konserwowe i
paprykę. Dodać do tortellini
pieczarki oraz posiekane warzywa. Dołożyć odcedzony
groszek oraz
kapary. Wymieszać wszystkie składniki z
majonezem i doprawić do smaku. Odstawić do lodówki na 2, 3 godziny, aby smaki się połączyły- lodówkę zamknąć na kłódkę!