ßßß
Groszek zielony zaczęto uprawiać już w czasach starożytnych. Pierwszymi obszarami hodowli rośliny strączkowej były kraje Bliskiego Wschodu. Stamtąd przywędrował na tereny Dalekiego Wschodu oraz w przeciwną stronę, czyli do Europy. Stało się to około dwa tysiące lat przed naszą erą, w tym samym czasie groszek stał się bardzo popularnym warzywem w Chinach oraz Indiach. W czasach Średniowiecza groch odrywał rolę pieniądza w Wielkiej Brytanii. W ramach wypłaty, zielony groszek dostawała najbiedniejsza klasa społeczeństwa. Groszek zielony uprawiany jest praktycznie w całej Europie. Szczególnie na obszarach, w których panuje klimat umiarkowany. Poza Europą groch można spotkać w południowo-wschodniej Azji, a także w Egipcie.
Groch zielony z rodziny motylkowych jest rośliną jednoroczną, którą można uprawiać w wielu odmianach. Do najpospolitszych odmian należą Lincoln, De Grace, czy też Iłówiecki. Ponadto można podzielić groch na domowy, czyli groch zwyczajny typowy, oraz groch rosnący na dziko, zwany grochem zwyczajnym polnym.
Groch zielony jeszcze do pewnego czasu był stosowany jedynie w dojrzałej postaci, kiedy to z dużych strąków łuskano duże ziarna. Tradycyjną potrawą z grochu, jest jak sama nazwa wskazuje groch z kapustą. Młody groszek charakteryzuje się słodkawym smakiem i większą soczystością. Przedobrzały groch jest już nieco drętwy i nadaje się raczej do gotowania bądź zasmażki razem z marchewką. Zatem groszek zielony można jeść w postaci surowej, konserwowej lub po wszelkiego rodzaju termicznych jego przygotowaniach. Często używa się grochu do zagęszczania zup, zwłaszcza o zabarwianiu zielonym. Tradycyjną zupą z grochu jest grochówka, najlepsza z boczkiem wędzonym. Postać konserwowa groszku idealnie nadaje się do rozmaitych sałatek bądź surówek z innymi warzywami takimi jak kukurydza, fasolka, kapusta pekińska lub wiele innych warzywnych kombinacji.
Świeżość zielonego groszku można bardzo łatwo ocenić pod względem wizualnym. Jeśli strąki są już zielonożółte, lub posiadają jakiekolwiek dziwne zabarwienia, lepiej tego grochu nie kupować. Ziarna natomiast nie powinny być popękane ani przebarwione. Można kupić groch w postaci świeżej, jeszcze w strąkach bądź w wersji łuskanej. Łuskany groch bardzo często się konserwuje lub suszy.
Groszek zielony jest bogaty w wiele witamin takich jak B1, B2, B6, C, E i K. Ponadto ziarna zawierają w sobie ważne minerały i pierwiastki, w których w skład wchodzą między innymi sód, potas, karoteny, jod, chlor, magnez, mangan, wapń, żelazo, fluor, kobalt, fosfor, miedź i cynk. Groch wzbogacony jest także o kwas nikotynowy, kwas foliowy, pantotenowy oraz w biotynę. Z racji na tak szeroką zawartość wartości odżywczych groszek zielony posiada wiele właściwości wpływających korzystnie na organizm człowieka. Przede wszystkim warzywo odpowiednio wpływa na proces trawienia, ponieważ zjedzenie porcji groszku powoduje uczucie sytości przez dłuższą chwilę. Osoby mające problemem z niedoborem żelaza, powinny spożywać zdecydowanie częściej zielony groszek niż osoby zdrowe, ponieważ ułatwia on wchłanianie tego pierwiastka . Ponadto groszek ma duży wpływ na podział komórek we krwi. Dzięki niemu utrzymywana jest prawidłowa ilość hemocysteiny. Spożywanie groszku działa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie człowieka.
Porcja: 145g Kalorie: 117 kcl
Błonnik pokarmowy7,4 g
z cukrów85 kcal
z białek27 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość8,845E-05 g
Objętość237 g/m3
Food folate9,4E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,051 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,271 μg
Tłuszcz0,58 g
Tłuszcze nasycone0,103 μg
Węglowodany21 g
Total Folate9,4E-05 μg
Sacharoza7,2 g
Glukoza0,174 g
Maltoza0,247 g
Fruktoza0,565 g
Galaktoza0 g
Cukier8,2 g
Białko7,9 g
Tryptofan0,054 g
Treonina0,294 g
Izoleucyna0,283 g
Leucine0,468 g
Lysine0,46 g
Metionina0,119 g
Cystyna0,046 g
Fenyloalanina0,29 g
Tyrosine0,165 g
Walina0,341 g
Arginina0,621 g
Histydyna0,155 g
Alanina0,348 g
Kwas asparaginowy0,716 g
Kwas glutaminowy1,1 g
Glicyna0,267 g
Prolina0,251 g
Seryna0,262 g
A5,5E-05 μg
B10,000386 mg
C0,058 mg
B60,000245 mg
E0,000189 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol0,0014 μg
Delta-tocopherol2,9E-05 μg
B30,003 mg
B120 μg
B20,000191 mg
B50,000151 μg
B90 μg
K3,6E-05 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0,0036 μg
A(IU)1109 IU
Bete-karoten0,000651 μg
Alfa-karoten3E-05 μg
Omega-30,051 mg
Omega-60,22 mg
Fosfor0,157 mg
Magnez0,048 mg
Potas0,354 mg
Sód0,0073 μg
Wapń0,036 mg
Żelazo0,0021 mg
Cynk0,0018 mg
Mangan0,000595 μg
Miedź0,000255 μg
Selen2,6E-06 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %