ßßß Cookit - wszystko co chcesz wiedzieć o Groszek

Groszek

nazwa

Historia i pochodzenie

Groszek zielony zaczęto uprawiać już w czasach starożytnych. Pierwszymi obszarami hodowli rośliny strączkowej były kraje Bliskiego Wschodu. Stamtąd przywędrował na tereny Dalekiego Wschodu oraz w przeciwną stronę, czyli do Europy. Stało się to około dwa tysiące lat przed naszą erą, w tym samym czasie groszek stał się bardzo popularnym warzywem w Chinach oraz Indiach. W czasach Średniowiecza groch odrywał rolę pieniądza w Wielkiej Brytanii. W ramach wypłaty, zielony groszek dostawała najbiedniejsza klasa społeczeństwa. Groszek zielony uprawiany jest praktycznie w całej Europie. Szczególnie na obszarach, w których panuje klimat umiarkowany. Poza Europą groch można spotkać w południowo-wschodniej Azji, a także w Egipcie.

Co to jest?

Groch zielony z rodziny motylkowych jest rośliną jednoroczną, którą można uprawiać w wielu odmianach. Do najpospolitszych odmian należą Lincoln, De Grace, czy też Iłówiecki. Ponadto można podzielić groch na domowy, czyli groch zwyczajny typowy, oraz groch rosnący na dziko, zwany grochem zwyczajnym polnym.

Zastosowanie

Groch zielony jeszcze do pewnego czasu był stosowany jedynie w dojrzałej postaci, kiedy to z dużych strąków łuskano duże ziarna. Tradycyjną potrawą z grochu, jest jak sama nazwa wskazuje groch z kapustą. Młody groszek charakteryzuje się słodkawym smakiem i większą soczystością. Przedobrzały groch jest już nieco drętwy i nadaje się raczej do gotowania bądź zasmażki razem z marchewką. Zatem groszek zielony można jeść w postaci surowej, konserwowej lub po wszelkiego rodzaju termicznych jego przygotowaniach. Często używa się grochu do zagęszczania zup, zwłaszcza o zabarwianiu zielonym. Tradycyjną zupą z grochu jest grochówka, najlepsza z boczkiem wędzonym. Postać konserwowa groszku idealnie nadaje się do rozmaitych sałatek bądź surówek z innymi warzywami takimi jak kukurydza, fasolka, kapusta pekińska lub wiele innych warzywnych kombinacji.

Świeżość

Świeżość zielonego groszku można bardzo łatwo ocenić pod względem wizualnym. Jeśli strąki są już zielonożółte, lub posiadają jakiekolwiek dziwne zabarwienia, lepiej tego grochu nie kupować. Ziarna natomiast nie powinny być popękane ani przebarwione. Można kupić groch w postaci świeżej, jeszcze w strąkach bądź w wersji łuskanej. Łuskany groch bardzo często się konserwuje lub suszy.

Właściwości

Groszek zielony jest bogaty w wiele witamin takich jak B1, B2, B6, C, E i K. Ponadto ziarna zawierają w sobie ważne minerały i pierwiastki, w których w skład wchodzą między innymi sód, potas, karoteny, jod, chlor, magnez, mangan, wapń, żelazo, fluor, kobalt, fosfor, miedź i cynk. Groch wzbogacony jest także o kwas nikotynowy, kwas foliowy, pantotenowy oraz w biotynę. Z racji na tak szeroką zawartość wartości odżywczych groszek zielony posiada wiele właściwości wpływających korzystnie na organizm człowieka. Przede wszystkim warzywo odpowiednio wpływa na proces trawienia, ponieważ zjedzenie porcji groszku powoduje uczucie sytości przez dłuższą chwilę. Osoby mające problemem z niedoborem żelaza, powinny spożywać zdecydowanie częściej zielony groszek niż osoby zdrowe, ponieważ ułatwia on wchłanianie tego pierwiastka . Ponadto groszek ma duży wpływ na podział komórek we krwi. Dzięki niemu utrzymywana jest prawidłowa ilość hemocysteiny. Spożywanie groszku działa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie człowieka.

Wartości odżywcze

Porcja: 145g Kalorie: 117 kcl

Błonnik pokarmowy7,4   g

z cukrów85 kcal

z białek27 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość8,845E-05 g

Objętość237 g/m3

Food folate9,4E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,051   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,271   μg

Tłuszcz0,58   g

Tłuszcze nasycone0,103   μg

Węglowodany21   g

Total Folate9,4E-05   μg

Sacharoza7,2   g

Glukoza0,174   g

Maltoza0,247   g

Fruktoza0,565   g

Galaktoza0   g

Cukier8,2   g

Białko7,9   g

Tryptofan0,054   g

Treonina0,294   g

Izoleucyna0,283   g

Leucine0,468   g

Lysine0,46   g

Metionina0,119   g

Cystyna0,046   g

Fenyloalanina0,29   g

Tyrosine0,165   g

Walina0,341   g

Arginina0,621   g

Histydyna0,155   g

Alanina0,348   g

Kwas asparaginowy0,716   g

Kwas glutaminowy1,1   g

Glicyna0,267   g

Prolina0,251   g

Seryna0,262   g

A5,5E-05   μg

B10,000386   mg

C0,058   mg

B60,000245   mg

E0,000189   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol0,0014 μg

Delta-tocopherol2,9E-05 μg

B30,003   mg

B120   μg

B20,000191   mg

B50,000151   μg

B90   μg

K3,6E-05   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0,0036   μg

A(IU)1109   IU

Bete-karoten0,000651 μg

Alfa-karoten3E-05 μg

Omega-30,051 mg

Omega-60,22 mg

Fosfor0,157   mg

Magnez0,048   mg

Potas0,354   mg

Sód0,0073   μg

Wapń0,036   mg

Żelazo0,0021   mg

Cynk0,0018   mg

Mangan0,000595   μg

Miedź0,000255   μg

Selen2,6E-06   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %