ßßß Cookit - przepis na Pasty ratunkowe!

Pasty ratunkowe!

Wykonanie

Bywają takie sytuacje, że czasem goście nas zaskakują. Wyobraźcie sobie miły niedzielny wieczór- po kończącym się weekendzie w lodówce „zostało tylko światło” a tu w drzwiach staje teściowa…a jeszcze gorzej jakiś „ wuje Mietek z ciocią Helą” i ich rozkapryszona córeczka Tosia, która w swoim mniemaniu jest najmądrzejszą kuzynką w rodzinie. W dodatku wujek Mietek delikatnie informuje Was, że zostaną na noc, bo z samego rana mają ważną sprawę do załatwienia:) Oczywiście do tego zawsze pada stały tekst: „ nie róbcie sobie kłopotu” , „ wystarczy tylko jakaś kanapa i koc” …Ciekawe jak zamierzają spać w trzy osoby na jednej kanapie?
I wtedy z niczego trzeba zrobić coś w kilka minut. Ponieważ zwykle na dnie lodówki pałęta się jakaś rezerwowa puszka ja uciekam się do past ratunkowych:) Wyciągam suchary/ krakersy zachomikowane na czarną godzinę albo wycinam z chleba maleńkie kanapeczki, żeby było „ kurturarnie” i kuzynka Tosia była zaspokojona w swej snobistycznej manierze:)
Mój nieoceniony mąż dorabia do każdej pasty super bajer typu: „ a taką pastę jadłem na Ibizie w Hiszpanii…” Usiłuję nie parsknąć śmiechem i kątem oka dostrzegam jak moje dzieci starają się utrzymać poważne miny…Do ojca dołącza jeszcze większy bajerant- mój synek kawalarz i wreszcie impreza robi się przyjemna:) Pławiąc się w atmosferze „powiewu z wielkiego świata” wszyscy wcinają kanapki z pastą fasolową, groszkową
Jednakże po odjęciu „ bajeru” pasty nic nie tracą- nadal smakują tak samo pysznie, dlatego polecam je z czystym sumieniem.
Pasta ratunkowa fasolowa:
1 puszka- czerwona fasola,
4 szt- pomidor suszony z zalewy,
5 łyżek- oliwa z oliwek,
2 ząbki- czosnek,
2 łyżki- pasta z czerwonej papryki( taka węgierska z tubki)
opcjonalnie przecier/ keczup,
pieprz sól, słodka i ostra papryka w proszku do smaku.
Pasta ratunkowa groszkowa:
1 puszka- groszek konserwowy,
20 szt- kapary z zalewy,
100-150g- ser fetta,
2 łyżki- oliwa z oliwek,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie obu past szybkie i proste- wystarczy zmiksować wszystkie składniki razem i gotowe:)
Źródło:http://galantyna.pl/2013/02/pasty-ratunkowe