ßßß
W hummusie zakochałam się całkiem niedawno. Po wypróbowaniu wszystkich dostępnych rodzajów, jakie udało mi się znaleźć w mojej okolicy, postanowiłam sama zabrać się do roboty. W końcu to nie takie trudne. Na tapecie były już hummusy tradycyjne z ciecierzycy, a wczoraj zmajstrowałam z czerwonej fasoli z dodatkiem nasion słonecznika i pieczonej papryki. Najbardziej lubię na pajdzie domowego chlebka w towarzystwie pomidora. Choć wyglądem nie powala, jest pyszny!Składniki:-1 puszka czerwonej fasoli-3 łyżki łuskanego słonecznika-1 czerwona papryka-3 duże ząbki czosnku-2 łyżki oliwy z oliwek-szczypta kuminu-1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki-sól, pieprz do smakuPaprykę myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy nasiona, wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230-240 stopni. Pieczemy około 20 minut. Od razu po upieczeniu paprykę zawijamy szczelnie w folię aluminiową i odkładamy na 10 minut. Następnie usuwamy skórkę.Pestki słonecznika prażymy chwilkę na suchej patelni. Następnie miksujemy je na gładką masę. Dodajemy odsączoną z zalewy fasolę, paprykę i czosnek i przyprawy oraz oliwę i ponownie miksujemy. Przekładamy do miseczki. Wierzch posypujemy szczyptą papryki oraz kuminu.
Smacznego!