Wykonanie
W hummusie zakochałam się całkiem niedawno. Po wypróbowaniu wszystkich dostępnych rodzajów, jakie udało mi się znaleźć w mojej okolicy, postanowiłam sama zabrać się do roboty. W końcu to nie takie trudne. Na tapecie były już hummusy tradycyjne z
ciecierzycy, a wczoraj zmajstrowałam z
czerwonej fasoli z dodatkiem
nasion słonecznika i pieczonej
papryki. Najbardziej lubię na pajdzie domowego
chlebka w towarzystwie
pomidora. Choć wyglądem nie powala, jest pyszny!Składniki:-1 puszka
czerwonej fasoli-3 łyżki łuskanego
słonecznika-1
czerwona papryka-3 duże ząbki
czosnku-2 łyżki
oliwy z oliwek-szczypta kuminu-1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej
papryki-
sól,
pieprz do smaku
Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy nasiona, wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230-240 stopni. Pieczemy około 20 minut. Od razu po upieczeniu
paprykę zawijamy szczelnie w folię aluminiową i odkładamy na 10 minut. Następnie usuwamy skórkę.
Pestki słonecznika prażymy chwilkę na suchej patelni. Następnie miksujemy je na gładką masę. Dodajemy odsączoną z zalewy
fasolę,
paprykę i
czosnek i
przyprawy oraz
oliwę i ponownie miksujemy. Przekładamy do miseczki. Wierzch posypujemy szczyptą
papryki oraz kuminu.
Smacznego!