Oliwa z oliwek

nazwa

Od zarania dziejów, oliwa z oliwek była uważana za jedno z najcenniejszych bogactw naturalnych. W niektórych kulturach jej wartość przebijała nawet najcenniejszy kruszec świata, jakim jest złoto. Nieustannie racząc ludzkość swoimi darami w postaci zbawiennych korzyści dla zdrowia, gałązka drzewa oliwnego stała się symbolem pokoju na ziemiach ogarniętych wojną i chaosem. W dzisiejszych czasach, oliwa z oliwek stała się nieocenionym substytutem dla wielu składników kulinarnych, promując tętniące życiem i tryskające energią, zdrowie ludzkiego organizmu.

Możliwości kulinarne oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek może być wykorzystywana niemalże w każdym przepisie kulinarnym. Nie straszna jej nawet wysoka temperatura, dzięki czemu świetnie nadaje się do przyrządzania potraw smażonych na patelni lub w małej ilości tłuszczu. Większość osób nie używa oliwy z oliwek podczas pieczenia, pomimo że jest to znakomity sposób, aby uzyskać w diecie więcej związków polifenolowych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Najlepiej skorzystać z łagodniejszej formy oliwy, zwłaszcza, gdy pieczemy pikantne pieczywo, ciasta, ciasteczka i wiele innych deserów. Oliwa tego typu przechodzi przez procesy filtracji, które umożliwiają jej zastosowanie w wysokich temperaturach. Zastępując tradycyjne masło, oliwa z oliwek drastycznie obniża zawartość tłuszczów nasyconych w wypiekach. Co więcej, w przeciwieństwie do masła, oliwa nie zawiera cholesterolu. Dzięki temu, uzyskana potrawa będzie zawierać 25% mniej tłuszczu, niewielką ilość kalorii i dużo więcej korzystnych dla zdrowia składników odżywczych.

Gotowanie z oliwą z oliwek

Oliwa z oliwek pomaga w przenoszeniu smaku potraw i przypraw, zapewniając przyjemne odczucia smakowe i zaspokajając apetyt. Jest idealna do podkreślania smaku zarówno potraw ostrych, jak i słodkich. Oliwę z oliwek virgin oraz extra-virgin najlepiej stosować przy potrawach nie wymagających gotowania (np. sałatki), albo takich, które gotujemy na niskim lub średnim ogniu. Z kolei, rafinowane typy oliwy z oliwek doskonale nadają się do potraw przyrządzanych w wysokich temperaturach, min. do potraw smażonych. Wystawiając oliwę z oliwek na działanie wysokiej temperatury, należy uważać, aby nie doprowadzić do dymu unoszącego się z oliwy, ponieważ oznacza to, że doznała nieodwracalnych zniszczeń i nie nadaje się już do dalszego użytku. Oliwa z oliwek posiada większy próg wytrzymałości aniżeli większość olejów, wykraczającą lekko ponad 200 st. C.

Niezbędne wskazówki kulinarne

  • Pomimo tego, iż oliwa z oliwek virgin i extra-virgin radzą sobie doskonale w wysokich temperaturach, to niestety w ten sposób tracą one swój charakterystyczny smak. Najlepiej komponują się z potrawami, które nie wymagają gotowania. Stanowią idealną pomoc w podwyższaniu intensywności i budowaniu smaku potrawy, a także w dodawaniu potrawie większej głębi i odpowiedniej struktury. Ponadto, oliwa z oliwek równoważy kwasowość w wysoko-kwasowych rodzajach żywności, takich jak pomidory, ocet, wino, czy sok z cytryny.
  • Przed zamrożeniem i po włożeniu do słoika pesto domowej roboty, powinniśmy nałożyć na sos cieniutką warstwę oliwy z oliwek. Dzięki temu, pesto zachowa swój zielony kolor.
  • Warto dodawać oliwę z oliwek do potraw z jaj, brązowego ryżu, gotowanych lub tłuczonych ziemniaków, ugotowanych warzyw lub makaronu, albo też skrapiać nią sałatki lub tosty.
  • Przed upieczeniem, mięso posmarować oliwą z oliwek. Spowoduje to zatrzymanie soków wewnątrz potrawy, a powierzchnia będzie miała chrupiącą skórkę.
  • Użycie oliwy do sosów pomoże w dokładniejszym zmieszaniu płynnych składników z sosem.
  • W celu przygotowania prostej i odżywczej przekąski, wystarczy lekko podpiec rozciętą bagietkę, a następnie natrzeć ją ząbkiem czosnku i spryskać oliwą z oliwek.
  • Jeśli zastąpimy masło do smarowania oliwą z oliwek, otrzymamy bardzo zdrowy dip do pieczywa.
  • Wystarczy wlać troszkę oliwy do niewielkiego naczynia, a na górę chlapnąć kilka kropel balsamicznego octu.
  • Dodanie oliwy pod koniec gotowania zapewni eksplozję intensywnego smaku.
  • Warto używać oliwy podczas marynowania mięs, ryb, drobiu i warzyw.
  • Oliwa z oliwek bardzo dobrze przenika przez kilka pierwszych warstw marynowanej żywności.

Rodzaje oliwy z oliwek

Rodzaje oliwy z oliwek różnią się od siebie smakiem, aromatem i kolorem. Wszystko zależy od techniki tłoczenia, metod zbierania i dojrzałości owoców, a także sposobów pakowania i przechowywania.

Oliwa hiszpańska
posiada charakterystyczny złoty kolor i owocowo-orzechowy posmak.
Oliwa włoska
odznacza się ciemno-zieloną barwą, ziołowym aromatem i trawiastym smakiem.
Oliwa grecka
jest zielona, o wyjątkowo silnym smaku i zapachu.
Oliwa francuska
cechuje się jasnym kolorem i łagodnym smakiem.
Oliwa kalifornijska
podobnie jak francuska, posiada jasną barwę i łagodny, owocowy smak.

Występuje wiele rodzajów oliwy z oliwek popularnych tylko w konkretnych regionach. Nie są one produkowane na szeroką skalę, aczkolwiek, bardzo często odznaczają się unikalnym smakiem i aromatem.

Przechowywanie oliwy z oliwek

  • Ze względu na dużą zawartość jednonienasyconych tłuszczów, oliwa z oliwek może być przechowywana dłużej niż większość innych olejów – oczywiście, jeśli jest przechowywana w odpowiedni sposób.
  • Oliwki są bardzo delikatne i należy się z nimi obchodzić z dużą ostrożnością, aby nie stały się zagrożeniem dla zdrowia w postaci całej masy wolnych rodników.
  • Podczas wybierania idealnej metody przechowywania oliwy z oliwek, należy wziąć pod uwagę jej największych wrogów, mianowicie - światło, powietrze i ciepło. Czynniki te tworzą wolne rodniki, które prowadzą do nadmiernego utleniania i zjełczenia oliwy, co objawia się w postaci bardzo złego smaku. Zjełczenie może pojawić się na długo zanim będziemy w stanie poczuć jego smak. Taka forma oliwy szkodzi komórkom organizmu i zużywa cenne antyoksydanty. I pomimo tego, iż zjełczała oliwa nie stanowi większego zagrożenia dla zdrowia, to lepiej spożywać ją w małych ilościach, albo wcale. Ponadto, wolne rodniki przyczyniają się do chorób serca i powstawania nowotworów. Doskonałe pojemniki na przechowywanie oliwy z oliwek wykonywane są z barwionego szkła (chroni oliwę przed ekspozycją na światło) lub niereaktywnego metalu, jak stal nierdzewna.
  • Nie należy przechowywać oliwy w pojemnikach metalowych bądź miedzianych, ponieważ reakcje pomiędzy tymi metalami i oliwą z oliwek produkują toksyczne związki. Plastik również nie jest dobrym rozwiązaniem. Oliwa może wchłonąć trujące substancje w nim zawarte. I pamiętajmy też o szczelnym wieczku lub nakrętce, która utrzyma oliwę z dala od powietrza. Temperatura również ma wiele do powiedzenia w prawidłowym przechowywaniu oliwy z oliwek. Idealny przedział to 13-15 st. C (jak w piwniczce z winem). Można ją też przechowywać w temperaturze pokojowej albo w lodówce. Lodówka jest doskonałym miejscem dla wszystkich rodzajów oliwy z oliwek, za wyjątkiem oliwy extra-virgin.
  • Należy wziąć pod uwagę, iż chłodna temperatura lodówki wzmocni jej strukturę i zmętni jej konsystencję. Wówczas wystarczy wystawić ją na działanie temperatury pokojowej i wszystko wróci do normy. Oliwę z oliwek należy trzymać z dala od kuchenki gazowej oraz innych urządzeń wykorzystujących wysoką temperaturę. Można ją umieścić, przykładowo, w ciemnej szafce. Korzystając z tych sposobów, oliwa z oliwek może przetrwać w dobrym stanie przez cały rok. A jeśli nie była wcześniej otwierana – dwa lata.

Wartości odżywcze

Porcja: 14g Kalorie: 119 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

z alkoholu0 kcal

Gęstość1.274E-05 g

Objętość15 g/m3

Food folate0   μg

Tłuszcze jednonienasycone9.8   μg

Tłuszcze wielonienasycone1.4   μg

Tłuszcz14   g

Tłuszcze nasycone1.9   μg

Węglowodany0   g

Total Folate0   μg

Cukier0   g

Białko0   g

Tryptofan0   g

Treonina0   g

Izoleucyna0   g

Leucine0   g

Lysine0   g

Metionina0   g

Cystyna0   g

Fenyloalanina0   g

Tyrosine0   g

Walina0   g

Arginina0   g

Histydyna0   g

Alanina0   g

Kwas asparaginowy0   g

Kwas glutaminowy0   g

Glicyna0   g

Prolina0   g

Seryna0   g

A0   μg

B10   mg

C0   mg

B60   mg

E0.0019   mg

Beta-Tocopherol1.5E-05 μg

Gamma-tocopherol0.000112 μg

Delta-tocopherol0 μg

B30   mg

B120   μg

B20   mg

B50   μg

B90   μg

K8.1E-06   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.103 mg

Omega-61.3 mg

Fosfor0   mg

Magnez0   mg

Potas0.000135   mg

Sód0.00027   μg

Wapń0.000135   mg

Żelazo7.6E-05   mg

Cynk0   mg

Mangan0   μg

Miedź0   μg

Selen0   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0.03   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %