Margaryna

nazwa

Produkt spożywczy pochodzenia roślinnego zaliczany do grupy tłuszczów jadalnych. Podstawowym składnikiem margaryny są najwyższej jakości roślinne oleje uwodornione oraz ciekłe oleje rafinowane.

Historia i produkcja

Nazwa margaryna wywodzi się z języka greckiego i oznacza „perłę”. Margarynę wynalazł w 1869 roku francuski chemik Hippolyte Mege Mouries i to właśnie jemu pierwszy wyprodukowany produkt tego typu kolorem przypominał masę perłową. Naukowiec wygrał konkurs na wynalezienie niedrogiego zamiennika masła, ogłoszony przez Napoleona III. Nie był to jednak produkt pochodzenia roślinnego: był to przetopiony łój wołowy z wodą, sodą oraz żołądkami zwierzęcymi. Potem powstałą masę przepuścił przez prasę hydrauliczną oddzielając oleomargarynę od stearyny. Margarynę wytwarza się współcześnie na zasadzie katalitycznego uwodornienia płynnych olejów roślinnych. Najpopularniejszą margaryną na rynku jest Rama, której produkcję rozpoczął w 1924 roku Jan Jurgens. Margarynę produkuje się z różnych olejów roślinnych: słonecznikowego, rzepakowego, palmowego itp. do tłuszczów dodawane są: sól, cukier, witaminy, emulgatory, witaminy, barwniki (beta karoten), konserwanty, substancje aromatyzujące, stabilizatory. Margaryna zawiera 16% wody, 83%tłuszczu i 1% suchej masy. Etapy produkcji margaryny to: przygotowanie składników, wytworzenie emulsji, zestalenie emulsji, obróbka i dojrzewanie.

Zastosowanie

Wyróżniamy dwa rodzaje margaryny: twardą i miękką. Pierwsza służy do wyrobów kulinarnych wymagających pieczenia czy smażenia, druga to alternatywa dla masła i można nią smarować pieczywo. Margaryny twarde, czyli tzw piekarnicze, stosuje się do wyrobu ciast kruchych, francuskich (listkowych), drożdżowych i pszennych.

Właściwości

Margaryna to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie zawiera cholesterolu, dlatego można jej używać bez obawy o choroby układu krwionośnego. Są margaryny obniżające zły cholesterol dzięki zwiększonej zawartości steroli, które blokują jego wchłanianie. Mogą jej więc używać osoby chore na miażdżycę i choroby serca. Uważa się, ze margaryna zawiera szkodliwe tłuszcze trans, dzięki którym produkt ten ma stałą konsystencję nawet w pokojowej temperaturze. To przez utwardzanie metodami enzymatycznymi margaryna nie traci stanu stałego. Zawartość w margarynie witamin A, E i D sprawia, że poleca się ją dzieciom powyżej 3 roku życia. Witamina E jest naturalnie obecna w margarynach. Ilość tłuszczu w margarynach jest zróżnicowana, może wahać się od 45% do 80 %. Im więcej margaryna zawiera oleju ciekłego, tym jest zdrowsza. Decydując się na zakup margaryny, należy zwrócić uwagę na skład i wybrać tę, która zawiera najmniej dodatków. Najlepiej jest wybrać margarynę miękką, ponieważ ma ona mniej izomerów trans od postaci twardej.

Wartości odżywcze

Porcja: 15g Kalorie: 88 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

Gęstość1,5E-05 g

Objętość15 g/m3

Food folate1,6E-07   μg

Tłuszcze jednonienasycone4,4   μg

Tłuszcze wielonienasycone3,2   μg

Tłuszcz9,8   g

Tłuszcze nasycone1,9   μg

Tłuszcze trans1,5   g

trans monoenoic fat1,4 g

trans polyenoic fat0,135 g

Węglowodany0,125   g

Total Folate1,6E-07   μg

Cukier0   g

Białko0,06   g

Tryptofan0,0021   g

Treonina0,0068   g

Izoleucyna0,009   g

Leucine0,015   g

Lysine0,012   g

Metionina0,0037   g

Cystyna0,0014   g

Fenyloalanina0,0072   g

Tyrosine0,0072   g

Walina0,0099   g

Arginina0,0054   g

Histydyna0,004   g

Alanina0,0051   g

Kwas asparaginowy0,011   g

Kwas glutaminowy0,031   g

Glicyna0,0032   g

Prolina0,014   g

Seryna0,008   g

A0,000126   μg

B18,3E-06   mg

C2,1E-05   mg

B65,2E-05   mg

E0,0014   mg

Beta-Tocopherol3,7E-05 μg

Gamma-tocopherol0,0047 μg

Delta-tocopherol0,0014 μg

B38,5E-06   mg

B121,8E-07   μg

B23,7E-06   mg

B51,1E-05   μg

B90   μg

K1,3E-05   μg

Retinol0,000119   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)539   IU

Bete-karoten8,6E-05 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,326 mg

Omega-60,0028 mg

Fosfor0,0023   mg

Magnez0,000334   mg

Potas0,0052   mg

Sód0,084   μg

Wapń0,0026   mg

Żelazo5,7E-06   mg

Cynk2,8E-06   mg

Mangan3,5E-07   μg

Miedź2E-07   μg

Selen0   μg

Cholesterol2,7E-05   μg

Fitosterol0,037   μg

Campesterol0,0065   μg

Stigmasterol0,0041   μg

Beta sitosterol0,021   μg

Objętość(ml)0   ml